Geçen hafta Maliye sessiz sedasız bir tebliğ taslağı yayımladı
Kamuoyunun gündemini çok işgal etmeyen ve yasalaşması için Başbakanlık’a gönderilen yeni düzenleme oldukça önemli bir değişimi beraberinde getiriyor. Konu transfer fiyatlaması ile ilgili. Transfer fiyatlandırması, ilişkili şirketlerin kendi aralarında mal alım satımı fiyatlandırmasına deniliyor. Bu yöntemle birbirleriyle ilişkili şirketler birbirlerine para transferini gerçekleştirme şansını yakalıyor ve bu şirketler daha az vergi yüküne sahip olan bölümüne aktarılan fonlarla birlikte toplamda daha az vergi ödüyor. Özellikle uluslararası şirketlerin değişik ülkelerde bulunan şubelerine veya yapılanmalarına dönük gerçekleştirdikleri bu tarz işlemler ülkelerde vergi kaybına neden olduğu için son yıllarda devletler bu tarz şirketlerin kendi aralarındaki işlemlerde uyguladıkları fiyatları yani “transfer fiyatları” inceleme altına alıyor. Sonuç olarak şirket bir şekilde daha az vergi ödemek için devleti kandırıyor. Kârın verginin ya daha az alındığı ülkede kalmasını veya arada kaybolmasını sağlamaya çalışıyor. Çok masum bir vergiden kaçınma olayı değil. Maliye ise bu şirketleri incelediğinde benzer fiyatlardan yola çıkarak gerçek fiyatı tespit ediyor ve şirketin bilançolarının bu tespite göre düzenlenmesini istiyor. Tabii ki böylece o şirketten alınan vergi artıyor. Şöyle bir örnek verelim. Bir hazırgiyim üreticisi Almanya’daki ana şirketinden 100 liralık tekstil ürünü ithal ettiğini belirtsin. Ancak Maliye incelemesinde tekstil malzemesinin gerçek tutarının 100 lira değil 50 lira olduğu ortaya çıksın. Bu durumda Maliye bu 50 lirayı yurtdışındaki şirkete örtülü kazanç aktarımı olarak sayıyor ve yüzde 15 vergi kesintisi yapıyor.
CEZA OLARAK GÖRÜLÜYORDU
Önemli bir durum da şirket malı ithal ederken ödediği Katma Değer Vergisi’nde (KDV) düğümleniyor. Şirket 100 lira olarak gösterdiği hammadde için 18 lira ithalat KDV’si ödüyor. Ancak Maliye incelemesi sonucu hammaddenin maliyeti 50 lira olarak belirlendiği için tüm kayıtlara 50 lira olarak geçmesine rağmen ödediği KDV yani 18 lira olduğu gibi duruyor. Devlet şimdiye kadar bu KDV’nin nakit olarak iade edilemeyeceğini dahası şirketin ödediği 18 lirayı eğer ödeyeceği KDV’den indirmişse düzeltmesi gerektiğini söylüyordu. Böylece şirket 18 lira yerine 9 lirayı vergiden indiriyordu. Yeni taslak eğer yürürlüğe girerse bu bakış açısı artık değişiyor.
ARTIK İNDİRİLECEK
Yeni tebliğ ile indirim hakkına sahip mükelleflerin ithalat matrahında ithalat işleminden sonra meydana gelen azalmalar nedeniyle fazla ve yersiz ödenen vergiler bu mükellefler tarafından iade edilemeyecek. Ancak indirim hesaplarında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek olmadığı da belirtilerek şirketin fazla ödenmiş gibi görünen vergiyi ödeyeceği vergiden indirebileceği ifade ediliyor. Böylece örneğimizdeki şirket 18 lira olarak ödediği KDV’nin fazladan ödendiği Maliye incelemesi ile ortaya çıkan 9 lirasını da vergisinden düşebilecek. Yani bir düzeltmeye gitmeyecek. Üstelik bu uygulama yazılım gibi gayrimaddi hak ve hizmetlere ödenen vergiler için de geçerli olacak.
(Kaynak: haberturk | 18.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.