Vergilerin kamu hizmetlerinin temel kaynağı olmasının ve kamu gücü ile toplanmasının karşısında kişilerin mülkiyet hakları ve birçok temel hak ve özgürlükleriyle de yakından ilgili olması ve bu konuda vergi hukukunun dengeleyici işlevi de dikkate alınarak; küreselleşme ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde vergilerin uluslararası bağlantı noktaları ile vergi hukukuna ilişkin dünyadaki çalışmalar ve gelişmeler göz ardı edilmeden; vergi olgusunun hukuksal açıdan bilimsel olarak ele alınmasını ve vergi hukukunun gelişimini, vergi hukuku alanında araştırmacı, uygulamacı veya eğitici olarak çalışanlar tarafından işbirliği içinde, birlikte sağlamak üzere üç arkadaşımla birlikte bir sivil inisiyatifi ifade etmek üzere oluşturduğumuz “ VEHUP - Vergi Hukuku Platformu”nu daha önce 1. Uluslararası Kongresi dolayısıyla duyurmuştum.
Şimdi VEHUP, 1. Ulusal Kongresi'ni, yarın düzenleyecek. Toplantı konusunun belirlenmesi konusunda karşımıza pek çok güncel sorun/konu çıktı ki, biz bile hayret ettik. Ancak en önemli gündem maddeleri, vergi yargısı ağırlıklı olarak yargıdaki gelişmeler ve tasarılar, vergi usul kanunu tasarı taslağı ve gelir vergisi kanunu tasarısı olarak karşımıza çıktı. Biz bunlardan önem ve vergi hukukundaki konumu dolayısıyla yargıyı öne alıp, diğer iki tasarıyı tartışmayı mayıs ayında düzenlenecek 2. Ulusal Kongreye bırakmayı kararlaştırdık.
Vergi yargısı kendi içerisinde ve özellikle usul hukukuna ilişkin pek çok sorunu barındırmasına karşılık, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda 6545 sayılı kanunla yapılan değişikliklerin 20 Temmuz 2016’da yürürlüğe girecek olması, bu değişikliklerle yargılama usulüne istinaf sisteminin gelmesi, üç dereceli yargılama sistemine geçilmesi, ancak bu konuların akademik camiada ve doktrinde yeterince tartışılmamış olması, bizleri yargı konusunu öncelikle ele almaya itti.
Bunlara ilave olarak Adalet Bakanlığı'nca idari yargının işleyişini hızlandırma amacı ile İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren bir tasarı taslağı hazırlanıp, bazı kurum ve kuruluşlara düşünce alma amacıyla gönderilmesi ve taslağın kamuoyuna duyurulması da konu seçiminde önemli bir rol oynadı.
Bu sebeplerlele toplantının ana başlığı, “İdari Yargılama Usulündeki Olası Değişikliklerin Vergi Hukuku Alanına Yansımaları” şeklinde belirlendi. 1. Ulusal Kongre, iki oturum şeklinde yapılacak.
Başlığı “İdari Yargılamada Yeni Eğilimler” şeklinde belirlenen birinci oturumda tartışılacak tebliğlerin konuları “İdari Yargılama Alanındaki Son Genel Gelişmeler” (Dr. Bumin Doğrusöz), “İdari Yargılamada İş Yükünün Azaltılması ve İşlevin Hızlandırılması” (Prof. Dr. Celal Erkut), “İdari Başvuru Yollarındaki Olası Düzenlemeler” (Turgut Candan), “İdari Yargılamada Sübjektif Dava Açma Ehliyeti ve Yeni Gelişmeler” ( Y. Doç. Dr. Ertunç Şirin) şeklinde.
“Adil Yargılanma İlkesi Işığında İdari Yargılamadaki Bazı Temel Usuller ve İşleyişler” başlıklı ikinci oturumda tebliğ başlıkları ise şu şekilde; “İdari Yargılamada Yeni Bir Kurgu: İstinaf - Adil Yargılanma İlkesi ve Hak Arama Özgürlüğü Açısından Beklentiler” (Prof. Dr. Gülsen Güneş)“ Adil Yargılanma İlkesi ve İdari Yargılamanın Hızlandırılması Mekanizmaları” (Doç. Dr. Selami Demirkol), “Silahların Eşitliği İlkesi ve Yazılı İdari Yargılama Usulü” (Doç. Dr. İrfan Barlas)
19 Şubat 2016 günü, yani yarın yapılacak toplantının yeri, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsünde bulunan Fazıl Say Salonu. Herkese açık ve katılımın ücretsiz olduğu bu toplantı saat 13.00'da başlayacak. Benden duyurması.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 18.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.