İşbaşı eğitim programları, günümüzde de gerek işçinin niteliğinin arttırılması gerekse de işverene çalışanları işbaşında görme fırsatı vermesi sebebiyle, büyük bir öneme sahiptir.
Özellikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine Sayın Süleyman Soylu’nun başlamasıyla birlikte aktif işgücü ve istihdam politikalarında da yeni bir dönem başlamış oldu. Gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerek SGK gerekse de Türkiye İş Kurumu gerekse de Mesleki Yeterlilik Kurumu bünyelerinde, istihdamı destekleyici politikalar etkili olmaya başladı.
Bu hizmetlerin usul ve esaslarının düzenlendiği Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklikler yapılmış olup, bu değişiklikler 12.02.2016 tarih ve 29622 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
-Mesleki eğitim kursları ile ilgili değişiklikler
Kamu kurum ve kuruluşlarından mesleki eğitim kursu talebi gelirse istihdam garantisiz kurs açabilmek mümkün olacaktır.
Eğitimlere katılmalarına ve kurs sonunda istihdam edilmelerine engel durumları bulunmayan sadece yükseköğrenim ve açık öğretim öğrencileri kurslara katılabileceklerdir.
Mesleki eğitim kursu verilmesi hususunda İŞKUR’la protokol imzalayan yüklenicinin birinci ve ikinci derece kan hısmı olan kişilerin kursiyer olması durumunda, bu kişiler toplam kursiyer sayısına ilave edilmez ve bu kişilere ve bu kişiler için yükleniciye İŞKUR tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz. Ancak bu durumdaki kişilere iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından ödenir, kurs bitirme belgesi veya sertifika verilir.
- İşbaşı eğitim programları ile ilgili değişiklikler
1- Bireyler açısından işbaşı eğitim programın katılma şartları arasında öğrenci olmamak şartı kaldırılmıştır. Dolayısıyla diğer şartları da taşımak kaydıyla programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de programa katılabileceklerdir.
İşbaşı eğitim programlarından yararlanma şartları
İŞKUR’a kayıtlı işsizler
- 15 yaşını tamamlamış olmak
- İşverenin birinci ve ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak
- Emekli olmamak
- Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programın yapılacağı işyerinin çalışanı olmamak
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak
İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak
İŞKUR’a kayıtlı işyerleri
- 4857 sayılı ve 5510 sayılı Kanunlar gereğince 4a kapsamında en az 2 kişi çalıştıran işyeri.
2- Katılımcılar, yirmi dört ay içinde en fazla 160 fiili gün işbaşı eğitim programından yararlanabilmeleri söz konusuyken bu süre iki katına çıkarmıştır. Dolayısıyla katılımcı, yirmi dört ay içinde en fazla 320 fiili gün programdan yararlanabilecektir.
3- İEP’den yararlanan işverenden vergi, SGK prim borcu ve SGK veya İŞKUR tarafından kesilmiş idari para cezasının olmadığına dair belge istenmeyecektir.
4- Kısa çalışma ödeneği ve ücret garanti fonundan yararlanan işverenler, yararlandıkları süre boyunca yeni katılımcı talebinde bulunmayacaklardır.
5- Eğer işveren katılımcıların en az yüzde ellisinin program sonunda istihdamının taahhüt edilmesi durumunda, fiili çalışan sigortalı sayısının en fazla yüzde otuzuna kadar katılımcı talep edebilir. (Eğer yüzde elli taahhüt verilmemişse iki ile on arasında çalışanı bulunanlar bir, on bir ve üzerinde çalışanı olanlar ise fiili çalışan sigortalı sayısının onda biri kadar işbaşı eğitim programı katılımcısı talep edebilmektedir.)
6- Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, işbaşı Eğitim Programından sorumlu bir asli bir de yedek sorumlu atayacaktır. Sorumlu memurların görevleri programa ilişkin bilgi ve belgelerin işverenle iletişime geçilerek ibraz edilmesini sağlamak, yasal konularda işvereni bilgilendirmektir. Ayrıca en az 1 kere programını ziyaret etmeleri esastır.
7- İstidam yükümlülüğünün yerine getirilmesinde yarı zamanlı, periyodik çalışma, yevmiyeli eleman, ekstra eleman gibi çalıştırılması halinde bu kapsamda çalıştırılan işçiler de dikkate alınacaktır.
8- İşbaşı Eğitim Programı katılımcılarının devamlılığını kontrol etmek işverene aittir. Bu anlamda İŞKUR devamlılığın kontrolü için elektronik sistem kullanabilecektir.
9- İşbaşı eğitim programına katılanlara geldikleri fiili gün kadar ödeme yapılmaktaydı. Ancak değişiklikle birlikte zaruri giderlerin yanı sıra katılımcının devam ettiği günler dikkate alınarak hafta tatili günleri için de ödeme yapılabilecektir.
10- Program başında iştiham taahhüdü verilmişse taahhüdün yerine getirilip getirilmediği kontrol edilir. Eğer istidam taahhüdü yerine getirilmemişse devam eden programlar sonlandırılır, katılımcıya ödenen tutarlar faiziyle işverenden tahsil edilir ayrıca işveren kurs ve programlardan 12 ay süreyle men edilir.
11- Program süresine bağlı olarak katılımcılara 2016 yılında geçerli net asgari ücret düzeyinde (1.300 TL) gelir elde etme imkânı da verilmektedir. Katılımcılara günlük 50 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmaktadır.
- Bekleme Süresi
Kursiyerler ve katılımcılar için kurs ve/veya programlar (girişimcilik eğitim programı ve çalışanların mesleki eğitimi hariç) arasında altı ay bekleme süresi bulunur. Ancak kurs sonrasında bir ay içinde aynı meslekte düzenlenen işbaşı eğitim programına katılmak istenmesi halinde bu şart aranmaz. Ayrıca, yirmi dört ay içinde en fazla üç yüz yirmi fiili günü geçmemek kaydıyla iki işbaşı eğitim programı arasında bekleme süresi üç ay olarak uygulanır.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendine tabi olarak tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalılar, işsiz olmak şartı dışında belirtilen diğer şartları taşımak kaydıyla kurslara ve programlara katılabilirler.
(Kaynak: Star Gazetesi | 18.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.