İstihdamı koruyan güvenceli esneklik yaklaşımı çerçevesinde; İş Kanununda hâlihazırda yer alan geçici iş ilişkisinin kapsamı genişletilmekte, uzaktan çalışma modeli iş mevzuatımıza kazandırılmasına yönelik düzenlemelerin getirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir.
Söz konusu düzenlemelerin içeriği, 6 Ocak ve 29 Ocak 2016 tarihlerinde en önemli sosyal diyalog mekanizmalarımızdan biri olan Üçlü Danışma Kurulu’nda sosyal taraflarla paylaşılmıştır. Ayrıca, söz konusu Kurulda alınan karar doğrultusunda Bakanlığımız ve sosyal tarafların temsilcileri oluşan Çalışma Grubu, sonuncusu 1 Şubat 2016 tarihinde olmak üzere geçtiğimiz aydan bu yana 6 kez teknik çalışma yapmak üzere toplanmıştır.
Bu kapsamda hazırlanmakta olan düzenlemeler ile;
• AB standartları ve ILO normlarına uygun olarak çalışma hayatında geçici iş ilişkisi ve uzaktan çalışmayı kapsayan, güvenceli esnekliği hayata geçiren düzenlemeler yapılmaktadır.
• Güvenceli esneklik yaklaşımıyla, evden çalışma ve tele-çalışma mevzuatımızda uzaktan çalışma olarak düzenlenmekte, geçici iş ilişkisi kurma imkânı verilmektedir.
• Bu düzenlemeler ile kayıtlı çalışma teşvik edilirken, işçilerin hakları korunmakta, iş sağlığı ve güvenliği gözetilmekte, yeni iş imkânları sağlanmaktadır.
• İş hayatı ile aile hayatının uyumu esas alınmakta, doğum izni kullanan, yarı zamanlı çalışanlar gerçek bir iş güvencesine kavuşması sağlanmaktadır.
• Kayıtdışı olarak evlerde yapılan işler ile mevsimlik işler istihdam güvencesi olan ve sigortalı çalışılan işlere dönüşmektedir.
Bu düzenlemelerle; kayıtlı çalışma teşvik edilmekte, işçilerimiz yasal koruma altına alınmakta, yeni iş alanları oluşturulmakta, uzun süreli işsizliğin önüne geçilmekte, iş ve yaşam dengesine uyum sağlanmakta, gençlerimizin, kadınlarımızın ve işgücü piyasasına ilk kez gireceklerin iş bulma olanakları arttırılmaktadır.
İşçilerimizin doğum izni, yıllık izin ve askerlik hizmetine işini kaybetme korkusu yaşamadan ayrılmalarına imkân sağlayan geçici iş ilişkisi düzenlemesi; diğer taraftan bu durumlarda işverenlere işyerinde geçici işçi çalıştırma imkânı tanıyarak işlerin aksamadan yürümesini sağlamaktadır.
Uzaktan çalışma düzenlemesi ile işçilerimize, teknolojik yeniliklere uyumlu bir şekilde iletişim araçları aracılığıyla işyeri dışında kendi seçeceği bir yerde iş edimlerini yerine getirebilme imkânı sağlanmaktadır. Yine aynı düzenleme ile tekstil, ambalaj ve montaj gibi evden yapılabilecek bazı işlerde çalışan işçilerimize, işyerine bağımlılığı olmadan İş Kanunu kapsamı ve korumasında çalışma imkânı getirilmektedir.
Geçici iş ilişkisiyle çalışacak işçilerimizin ve uzaktan çalışan işçilerimizin İş Kanunu kapsamında yer alan bütün haklardan faydalanabilmesi sağlanmakta, esaslı neden olmadıkça çalışma koşulları bakımından diğer işçilerle ayrım yapılmaması düzenlenmektedir.
(Kaynak: İsa Karakas | 11.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.