Geçtiğimiz üç yazımızda 29.01.2016 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve bugün (10.02.2016) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 sayılı Torba Kanunun memurlar ve işçiler hakkında getirdikleri yeni ve olumlu getirileri değerlendirmiştik. Bugün de genel sağlık sigortası, sosyal güvenlik destek primi ve gençlerin pasaport hakkındaki yenilikleri değerlendireceğiz.
Bağımsız Çalışan Emekliler İçin Destek Primi Kalkıyor
Artık SSK, Bağ-Kur Emekli Sandığı veya özel banka sandığı emeklilerinden çalışma yaşamına Bağ-Kur sigortalısı olacak şekilde bağımsız olarak devam edenlerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacak.
2003 Eylül - 2008 Ekim tarihleri arasında Bağ-Kur Basamak Gelir Tablosundaki 12. gelir basamak değerinin yüzde 10’u tutarında, 2008 Ekim – Aralık ayları arasında yüzde 12, 2009 yılında yüzde 13, 2010 yılında yüzde 14, 2011-2015 Temmuz arasında yüzde 15’i, 2015 Temmuz ayından bu yana ise yüzde 10 tutarında kaynağından kesilen sosyal güvenlik destek primi bağımsız çalışan emekliler için kaldırılıyor.
Destek primiyle ilgili getirilen bu uygulama Mart 2016 ayından itibaren geçerli olacak.
Hizmet Akdiyle Çalışan Emeklilerin Destek Primine Devam
Buna karşın emekli olduktan sonra da hizmet akdine dayalı olarak çalışmaya devam eden emeklilerin destek primi uygulaması ise işsizliğin artmasına neden olmama amacıyla devam ettirilecek. Hizmet akdine dayalı olarak çalışan emeklilerin emekli aylıklarından destek primi kesintisi olmuyor, çalıştıkları işyerlerinden aldıkları ücretlerinden destek primi kesintisi yapılıyordu.
GSS’de İki Yıl Bireysel Uzatma Geldi
01.01.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren zorunlu Genel Sağlık Sigortası milyonlarca işsiz gencimizi borçlandırmıştı. Uygulanan sistem gereği işsiz genç erkek çocukların zorunlu GSS primi ödeme zorunluluğuna yol açan ödeme biriken borçlardan dolayı bu gençlerin sağlık yardımından faydalanmalarını da imkansız kılmıştı. Zira GSS zorunluluğunu gelir tutarına bağlayan ve gelir tutarının tespitine esas testte genci aile bireylerinin gelirlerine ortak kılan hesap nedeniyle cebinde parası olmayan gencin borcu ana-babasının kesesine göre saptanıyordu. Borçlu gençlerin GSS’den yararlanma hakkı en son Haziran 2016 ayına kadar uzatılmıştı.
Lise ve dengi okul mezunu gençlerin en fazla 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olan gençlerin ise en fazla 25 yaşını geçmemek koşuluyla primleri devlet tarafından ödenerek GSS’den yararlandırılmaları sağlanacak. Ancak bu süre iki yılı aşamayacak.
Yani getirilen düzenleme ile okulu bitiren gençlere ilk iki yıllık işsizlik süresinde prim ödemeden sağlık yardımı hakkı sunuyor.
29 Yaşından Küçük Genç Girişimciye Gelir Vergisi Muafiyeti
Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, gelir vergisinden muaf tutulacak.
Ancak bu muafiyetin söz konusu olması için;
1. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,
2. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),
3. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,
4. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,
5. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.
koşulları da aranacak.
25 Yaşını Doldurmamış Gençlerin Pasaportu Harçsız
Öğrenim hayatı devam eden ve 25 yaşını doldurmamış gençlere verilecek pasaportlardan harç alınmayacak.
Muhtarların Ödeneği Artıyor
Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına müteakip ayın 15’inden geçerli olmak üzere 5.700 gösterge rakamı yerine 14.750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilecek. Değişiklik muhtarlara ayda 803,79 TL brüt zam anlamına geliyor.
Muhtarların ödenekleri her ayın 15’inde ödeniyor ve damga vergisinden başka kesinti yapılmıyor.
Bir Soru Bir Cevap
Vefat eden memurların 30 yıl üzeri hizmet ikramiyelerini varisleri alabiliyor mu? Gözde Gürgün
Sayın Gürgün,
Sosyal Güvenlik Kurumunca tahakkuk ettirilmiş veya ettirilecek emekli ikramiyelerini almadan ölenler ile ölüm tarihinde aylığa müstahak dul ve yetim bırakmadan ölen iştirakçilerin ikramiyeleri, kanuni mirasçılarına ödenir. Yani vefat eden memurun önce ondan dolayı aylık alan hak sahipleri varsa ikramiye konusunda öncelikle onlardadır. Eğer hak sahibi yok ise o zaman kanuni mirasçıları ikramiye hakkında söz sahibi olacaktır. 30 yıl üzeri ikramiye hakkını kullanamadan vefat eden iştirakçi veya emeklinin yerine hak sahipleri varsa önce onlar yoksa ise kanuni mirasçılar girişimde bulunup ikramiye talep edebilirler. Olumsuz cevap halinde de dava açabilirler.
(Kaynak: Memur Haber | 10.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.