Sosyal Güvenlik reformu olarak anılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın 01.01.2008 tarihine kadar yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte "Engellilerin durumlarında bir değişiklik olacak mı?" sorusu okuyucularımız tarafından sıklıkla sorulmaktadır.
Okuyucularımıza, Sosyal Güvenlik Reformunun yürürlüğe girmesiyle birlikte yeni uygulamalar hakkında genel açıklamada bulunmuş olalım. 5510 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra;
Sigortalıların Durumları Ne Olacak?
506 sayılı Yasanın malûllük, sakatlık hükümlerine ilişkin geçiş hükümleri 5510 sayılı Yasa Tasarısının geçici 10'uncu maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre; Sigortalı Olmadan Önce Engelli Hali Bulunanların Durumu Ne Olacak? -5510 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, bu Yasanın yürürlük tarihinden önce SSK' ya tabi sigortalılardan;
-Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Yasaya göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar reformla birlikte emekli olabilecekler.
-Buna göre, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabileceklerdir.
Vergi İndiriminden Yararlananların Durumu Ne Olacak?
-5510 sayılı Yasanın yürürlük tarihinden önce sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar hakkında, 506 sayılı Yasanın mevcut hükümleri aynen geçerliliğini koruyacaktır.
-5510 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananlardan yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının kesilmesi ve tekrar bağlanmasında bu Kanunun yürürlük tarihinden önceki hükümler geçerliliğini koruyacaktır.
-Ayrıca yukarıda açıkladığımız durumlara göre bağlanan aylıkların aylık bağlama oranı, 5400 gün üzerinden hesaplanan orandan da az olamayacak.
Engelli Memurun Durumu Ne Olacak?
5434 sayılı Yasaya ilişkin geçiş hükümleri 5510 sayılı Yasanın geçici 4 ncü maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre;
-5510 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesinden önce göreve girişlerinde, ilgili mevzuata göre alınmış en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporları bulunanlardan on beş yıl hizmeti bulunanlara, istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanacak.
Okuyuculara Cevaplar:
Reform Engellilerin Emeklilik Durumlarını Değiştirecek mi?
Selim bey emeklilikle ilgili yapmış olduğunuz katkınızdan olayı size çok teşekkür eder ve özürlüler ile ilgili emeklilikte bizi daha fazla aydınlatırsanız çok teşekkür ederim. Ben 31 Temmuz 1971 doğumluyum. 6 aylıkken felç geçirmişim ve %40 özürlü raporum var. 1 Ocak 1990 da ilk defa işe girdim. Daha sonra 04/10/2000 Bağ-Kurlu oldum. 26/10/2005 tarihinde Bağ-Kur' u kapattım Bağ-Kur'dan 1822 gününüm çıktı 27/10/2005 daha sonra tekrar SSK lı sigortalı oldum Şu anda 934 günüm var. 2006 yılında Defterdarlığa müracaat ettim ve 3 .dereceden %40 vergi indirim belgesi aldım. Ben özürlü emeklilikten yararlanacak mıyım ve kaç gün primle hangi yaşta emekli olacağım. Duyumlara göre yeni yasada özürlülük oranı %45 çıkıyormuş bu bizi etkileyecek mi? Erken emeklilik hakkım kaybolacak mı? bilgilendirirseniz çok sevinirim. Benim gibi bu ülkede çok özürlüler var ve haklarımızı bilmiyoruz. (Ahmet GÖKMEN / İSTANBUL)
Sayın GÖKMEN, SSK'dan emekli olabilmek için engelli raporunuz nedeniyle III'üncü derece engelliler için, yaş şartı aranmaksızın 15 yıl sigortalılık ve 3.600 gün şartına tabisiniz.
- Bağ-Kur'da(Devredilen) ise emeklilik uygulamalarında sakatlar için farklı ve ayrık bir düzenleme yapmamış ve engelli, sağlam ayrımına gitmemiştir. Dolayısıyla siz engelli raporunuz nedeniyle en erken SSK' dan emekli olabileceksiniz.
-Ancak SSK' dan emekli olabilmek için 2829 sayılı Hizmetlerin birleştirmesi yasası uyarınca son 3,5 yıllık sigortalılığınızı SSK' ya tabi olarak geçirmeniz gerekmektedir. Bu durumda ise, 27.10.2005 tarihinde başlayan SSK sigortalılığınızı (3,5 yıl hesabıyla) 27.04.2009 tarihinize kadar devam ettirmeniz gerekmektedir.
-Mevcut gün toplamınız (SSK+Bağ-Kur) 2.756 gün olması nedeniyle 3.600 günü doldurmanız için 844 güne ihtiyacınız var.
-İhtiyacınız olan 844 günü tamamlamanız halinde (bu süre içerisinde 3,5 yılı da tamamlamış olacağınızdan) 2010 yılının şubat ayında SSK' dan emekli olabileceksiniz. -Kazanılmış hak nedeniyle yeni Yasa aleyhinize bir durum teşkil etmeyecektir.
FAKS: (0312) 433 59 19
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 14.11.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.