Kocaeli’nden okurumuz Bilal Eşber TÜRKMENLİ soruyor: “Bünyamin bey, yeni getirilen asgari ücret teşvikinden nasıl yararlanacağız? SGK’ya başvurmamız gerekiyor mu? Öbür teşvikler gibi her ay için ayrı ayrı hesaplama mı yapacağız yoksa otomatik mi yararlanacağız? Hangi belge türü ile bildirge vermemiz lazım SGK’ya? Kimse doğru düzgün açıklamıyor, teşvik çıktı ama kimse nasıl yararlanacağımızı bilmiyor. Ayrıntılı açıklarsanız sevinirim.”
Sayın okurum, yılbaşında yaşanan yüzde otuzluk asgari ücret artışını dengelemek amacıyla 2016 yılı için işverenlere asgari ücret teşviki getirildi. Buna göre geçen yıl ayni ayda SGK’ya verdiğiniz aylık bildirgedeki aylık brüt 2550 TL altında ücreti olan sigortalıların gün sayısı kadar 2016 yılının ilgili ayında da teşvik almak mümkün.
Buna göre ayda otuz gün çalışan bir sigortalı için aylık 100 TL yılda ise 1200 TL teşvik verilecek. Böylece işverenlerin asgari ücret üzerindeki yaklaşık iki bin TL olan prim yükünün 100 TL’si devlet tarafından karşılanmış olacak.
Halk arasında “asgari ücret teşviki” denilen bu prim teşvikinin 5 Puanlık prim teşvikinden sonra en kapsamlı prim teşviki olacağının altını çizelim.
SGK’nın asgari ücret teşvikinin nasıl uygulanacağına dair genelgesi henüz yayımlanmadı, tüm ayrıntılar genelgeden sonra ortaya çıkacak. Ancak SGK’ca yapılan son duyurulara ve kulis bilgilerine göre asgari ücret teşvikinin nasıl uygulanacağını açıklayalım.
Teşvik Olarak Ne Kadar Alacaksınız?
Öncelikle asgari ücret teşvikinin ne kadar olduğunu hatırlatalım:
Özel sektör çalışanlarının 2015 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında (yani aylık en fazla brüt 2550 TL ile) bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının günlük 3,33 TL’si Devlet tarafından karşılanacak.
Daha açık söyleyecek olursa tüm ay çalışan bir çalışan için aylık yaklaşık 100 TL teşvik almak mümkün olacak.
Keza, 2016 yılı içinde ilk defa açılan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının da günlük 3,33 TL’si Devlet tarafından karşılanacak. Yeni açılan işyerlerinde bir önceki yılın ayni ayındaki gün sayısına bakılma şartı yok, tüm çalışanlar yararlanıyor.
Geçen Seneki Çalışanlar mı Olmalı?
Ancak burada karıştırılan bir hususu netleştirelim:
Teşvik alabilmek için sigortalının geçen yıl da çalışıyor olmasına (yani bir senedir işyerinde çalışmaya devam etmesine) gerek yok. Geçen yıl 2550 TL altında ücret alan kaç sigortalı varsa ve bunlar kaç gün çalışmışsa bu sene de en fazla o kadar gün için teşvik verilecek.
Yani bu sene vereceğiniz bildirgede farklı sigortalılar da olsa, tüm çalışanlarınızı çıkartıp yerine yenilerini de alsanız asgari ücret teşvikinden yararlanabiliyorsunuz.
Geçen yılın ayni dönemi yalnızca teşvikten yararlanılabilecek gün sayısını tespit için kullanılıyor.
Başka bir deyişle bu teşvik sigortalılar için bireysel olarak verilen bir teşvik değil, işverene verilen bir teşvik…
Nakit Ödenmeyecek, SGK Borcundan Düşülecek
Asgari ücret teşviki her ne kadar işçilik maliyetlerini düşürmek amacıyla düzenlenmiş olsa da işveren doğrudan nakit olarak ödenmiyor.
Daha önce uygulanan teşviklerde olduğu gibi, işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primi tutarlarına mahsup ediliyor, yani ondan düşülüyor.
Çalışanların her bir aya ait hizmetleri takip eden ayın 23’üne kadar SGK’ya bildiriliyor, ay sonuna kadar da ödeniyor. Bu nedenledir ki teşvikten bir ay geç olarak, yani takip eden ayda yararlanılabilecek. SGK’nın yaptığı duyuruda iki ay geç yararlanılabileceğini ifade ettiğini görmüş olsak da bu konunun henüz net olmadığını belirtelim.
SGK’ya olan borçlara mahsup yapılırken özel bir durum var: sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin Devlet tarafından karşılandığı (yani başka teşvikler alındığı) durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin Hazinece karşılanacak tutardan az olması hâlinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup işlemi yapılacak.
Yani size SGK üste para vermiyor...
Başvuru Yapmanıza Gerek Yok!
Gelelim en çok merak edilen soruya: Bu teşvikten yararlanmak için ne yapmalısınız?
SGK yaptığı duyurular ile asgari ücret teşvikinin otomatik olarak uygulanacağını duyurdu. Daha açık bir ifade ile söyleyecek olursa SGK’ya asgari ücret teşviki almak için başvuru yapmanıza, herhangi bir belge vermenize gerek yok.
Keza siz normal olarak hangi belge türünden aylık prim ve hizmet belgesi veriyorsanız, o türden vermeye devam edeceksiniz. Örneğin 05510 koduyla (5 Puanlık teşvikle) veren o türden vermeye devam edecek.
Ayrıntısı SGK tarafından çıkartılacak genelgede açıklanacak olan şartları taşıyan işverenler, asgari ücret teşvikinden otomatik yararlanacak, prim tahakkuklarını alırken çalışan başına günlük 3,33 TL indirim otomatik uygulanacak.
Mart Ayında Borcunuzdan Düşecek!
Asgari ücret teşvikinin en az bir ay (belki de iki ay) geç olarak prim borçlarına mahsup edileceğini söylemiştik.
SGK henüz genelgeyi yayınlamadığı ve program değişikliklerini yapmadığı için asgari ücret prim teşvikleri Mart ayında mahsup edilmeye başlanacak. Daha açık bir ifade ile söyleyecek olursak Mart ayında Ocak ayı için (eğer SGK düzenleme yaparsa ayni zamanda Şubat ayı için) mahsuplaşma yapılması bekleniyor.
Bu nedenledir ki, sizler Ocak ayına ait bildirgenizi normal olarak ayın 23’üne kadar SGK’ya internet üzerinden vereceksiniz. Verdiğiniz Ocak ayına ait bildirgesi için çıkan primleri de Şubat ayının son gününe kadar indirimsiz ödeyeceksiniz.
2016 Mart ayında ise 2016/Şubat dönemi borçlarınızdan Ocak ayına ait asgari ücret teşviki düşülecek.
Şubat ve Mart aylarının desteği de yine ayni usulle takip eden ayların borcundan düşülecek.
Geriye Dönük Bildirgeniz Kabul Olmaz
Son olarak, asgari ücret teşvikinden yararlanmak için geriye dönük işlem yapmanın mümkün olmadığını da belirtelim.
Zira kanun ile asgari ücret teşvikinden geriye dönük olarak haksız bir şekilde yararlanılmaması için de sınırlama getirildi: Buna göre, 2016 yılı Ocak ila Aralık aylarına/dönemlerine ilişkin yasal süresi dışında (yani sonradan) SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar teşvik verilmeyecek.
Bu nedenle Ocak ayının bildirgesini 23’üne kadar vereceğinizden Ocak ayının çalışanlarını tam ve eksiksiz bildirmeye dikkat edin ki, teşvikten yararlanabilesiniz.
Toplam kaç günlük hizmet için yararlanabileceğiniz hesaplamak için ise 2015 yılının Ocak ayındaki 2550 altında ücret alan sigortalıların toplam gün sayısına bakın…
---
Kıssadan Hisse
“Eğer bütün insanlığı uyandırmak istiyorsanız, bütünüyle kendinizi uyandırın.”
— Lao Tzu
(Kaynak: Memur Haber | 08.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.