Geçtiğimiz haftalar da kalp krizi geçiren,bunun sonucunda yaşamını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç (56) yaşında ebediyete intikal etmiştir.
Ölüm ani ve hızla gelişir.
Bunun ansızın örneği de ''KALP KRİZİ'' sosyal hayatta karşımıza çıkar.
Bazen evimizde koltukta otururken,yatarken,yemek yerken,dışarıda araç kullanırken,alışveriş yaparken,yürürken,spor salonunda,sinemada,tiyatro da ,cami de,halk ekmek kuyruğunda,işte çalışırken masa başında,çalışma sahasında.
İlk iş olarak,acil ilkyardım eğitimi almış iseniz kalp krizi geçiren kişinin hayata dönmesi için mücadele verirsiniz ve ALO 112 arayarak yardım istersiniz.
ALO 112 Kara,Hava ve Deniz Ambulans ile donanımlı ekibiyle yardımınıza gelecektir.
Acil Hal Nedir?
Acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir.
Genel de ''KALP KRİZİ'' esnasında ALO 112 haber vermeden doğrudan hastaneye sevk edilirse;
Acil haller nedeniyle yapılan müracaatlar. Hasta müracaatının söz konusu durum nedeniyle yapıldığının SGK inceleme birimlerince kabul edilmesi gerekmektedir.
Acil servislerde verilen hizmetlerde ücret alınmayacaktır.
HANGİ HASTANE OLURSA OLSUN İSTER KAMU İSTER ÖZEL ACİL HASTAYA PARAN YOK GİT DİYEMEZ.
Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü sağlık hizmeti sunucuları acil servis hizmetlerini Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ile konuya ilişkin Başbakanlık tarafından yayımlanan Başbakanlık genelgeleri ve Kurum mevzuatı doğrultusunda yürüteceklerdir.
Sözleşmeli/protokollü ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri için kişilerden veya Kurumdan herhangi bir ilave ücret talep edemez.
Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin sözleşmesiz sağlık kurum veya kuruluşuna SUT’un 1.7 maddesinde tanımlanan (Acil Hal,İş Kazası/Meslek Hastalığı,Trafik Kazası,vs) acil haller nedeniyle müracaatı sonucu oluşan sağlık giderleri; acil tıbbi müdahale yapılmasını zorunlu kılan durumun müdahaleyi yapan hekim tarafından imzalanmış bir belge ile belgelendirilmesi ve Kurumca kabul edilmesi şartıyla karşılanır.
Bu madde kapsamında sözleşmesiz sağlık kurum veya kuruluşlarındaki yatarak tedavileri Kurumca karşılanan kişiler için, hekim veya diş hekimi tarafından düzenlenen refakatçi kalınması gerektiğinin tıbben lüzum görüldüğünü belirtir belgeye dayanılarak, refakatçinin yatak ve yemek giderleri bir kişi ile sınırlı olmak üzere Kurumca karşılanır. 18 yaşını doldurmamış çocuklar için refakatçi kalınmasının tıbben lüzum görülmesi şartı aranmaz.
Sözleşmesiz sağlık kurum ve kuruluşlarınca, acil tedavilere ilişkin bilgilerin tıbbi açıdan kaydedilmesi ve Kurumca gerek görüldüğünde ibraz edilmesi zorunludur.
Sözleşmesiz sağlık kurum veya kuruluşları tarafından, Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilere acil hallerde sundukları sağlık hizmetleri “hizmet başına ödeme yöntemi” esas alınarak kişiler adına manuel olarak fatura edilir. Ancak kişilerce sağlık hizmet bedelinin Kurum tarafından ilgili sağlık hizmeti sunucusuna ödenmesinin talep edilmesi halinde kişilerin yazılı muvafakatı alınarak fatura ile birlikte Kuruma gönderilir. Kurumca yapılacak inceleme sonrasında belirlenen tutarlar, fatura karşılığı kişilere veya sağlık hizmeti sunucusuna ödenir.
Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği ile konuya son noktayı koyuyoruz.
Genel ve katma bütçeli dairelere, il özel idarelerine, belediyelere, kamu iktisadi teşebbüslerine ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait yataklı tedavi kurumları ile özel hukuk tüzel kişilerine ve gerçek kişilere ait yataklı tedavi kurumları24 saat kesintisiz olarak acil sağlık hizmeti verirler. Bu kurum ve kuruluşlar bünyesinde bulunan acil servislerde, acil hasta ve yaralılar karşılanarak, ilk tıbbî müdahale ve tıbbî bakım yapılır. Hasta veya yaralılar için yönlendirme Merkezin bilgisi dahilinde yapılır. Birinci fıkrada sayılan özel ve kamuya ait bütün hastanelerin acil birimleri, bütün acil başvurularını ayırım yapmaksızın kabul ederler. Başvuran her hasta için acil tıbbî değerlendirme, müdahale ve gerektiğinde stabilizasyon sağlanır.
Acil sağlık hizmeti, hizmete ihtiyaç duyulan andan itibaren, kesin tedavi sürecine kadar hiçbir kesinti olmadan verilir. Acil servisler, hastaya hastane öncesi bakım sağlayan ambulans hizmetlerini destekler ve gerekirse tıbbî yönlendirme sağlar.
İlk tıbbî müdahale yapıldıktan sonra ileri tıbbî bakım ve tedavi konusunda yetersizlik söz konusu ise, sevki uygun görülen hastane ile koordinasyon sağlanarak verilen tıbbî bakımın tamamı ilgili birim sorumlusu tarafından yazılı olarak belgelendirilir. Bu belge nakil yapılacak kuruma hasta ile birlikte gönderilir. Nakil ancak, stabilizasyon sağlandıktan sonra veya hayatî tehlike veya sakatlık tehlikesi taşıyan hastaların uygun bakımlarının, stabilizasyonlarının ve tedavilerinin mevcut tıbbî-teknik imkanlar ile gerçekleştirilemeyeceğinin tespit edilmesi halinde yapılır.
Merhum Mustafa Koç 'un para,sağlık sigortası başta olmak üzere maddi anlam da , sıkıntısı olmamasına rağmen ani kalp krizinden dolayı 112 ambulansıyla yolu Beykoz Devlet Hastanesi ile kesişti.
"Mustafa Koç'un başında her branştan uzman vardı. Kalbi çalıştırmak için kasıktan damar yolu açıldı, akciğerlerine oksijen verildi. Amerikan Hastanesi doktorları dahi elimizde o cihazların olmasına şaşırdı. Acil müdahalenin ardından Koç, helikopterle Amerikan Hastanesi'ne götürüldü. Ancak kurtarılamadı." Beykoz Devlet Hastanesi'nin Başhekimi Süleyman Erdoğdu ''söylüyordu.
Acil serviste kırmızı alana alınan Koç'a müdahale sırasında başka bir ağır hasta gelmedi. Eğer o sırada başka bir kırmızı alan hastası gelseydi, ona da müdahale etmek zorundaydık denilmiştir.
Özel Hastaneler acil hastaları kapıdan yoğun bakımda yer yok diyerek geri çeviremez.
Bu konuda hasta yakınları Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçmeli,o hastaneleri şikayet etmesi gerekir.
(Kaynak: Ali Tezel | 01.02.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.