BASINDAN YAZILAR
İşbaşı Eğitim Teşviki İle Prim Ödemeyin / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

İşbaşı Eğitim Teşviki İle Prim Ödemeyin / Mehmet Bulut

 İşbaşı eğitim teşviki ile ilgili genelge geç de olsa SGK tarafından yayımlandı. İşte SGK’ya prim ödemek istemeyen işverenler için teşvikin ayrıntıları… 
 

Geçen sene 23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı Torba Yasa ile yeni bir teşvik düzenlemesi yürürlüğe girmişti. Ancak bu düzenlemenin genelgesi SGK tarafından birkaç hafta önce yani yaklaşık sekiz ay sonra yayınlanabildi.
 

Söz konusu teşvik sisteminin en önemli kavramı “işbaşı eğitim programı”… Çünkü bir işyerinin bu teşvikten faydalanabilmesi için işbaşı eğitim programını tamamlayan işçileri işe alması gerekiyor. Peki, nedir bu program? Kimleri kapsıyor? Şartları neler?

Teşvik için işbaşı eğitim programına katılım şart

 

Getirilen teşvik sisteminden faydalanabilmek için işçinizin işbaşı eğitim programını tamamlaması gerekiyor. İşbaşı eğitim programının amacı, işsizlerin ve ilk kez işgücü piyasasına gireceklerin iş tecrübesi edinmeleri ve mesleki beceri kazanmalarının sağlanması.
 

İşbaşı eğitimleriyle bu kişilere yeni mesleki beceriler kazandırılarak daha kolay istihdam edilmelerinin sağlanması hedefleniyor. Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde (1.300 TL) gelir elde etme imkânı da veriliyor. Halen günlük 50 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılıyor.
 

İşbaşı eğitimi veren işveren de bu kişiler adına prim yatırmıyor. Bu kişilerin iş kazası, meslek hastalığı ve GSS primleri İŞKUR tarafından yatırılıyor.

Teşvikten kimler faydalanacak?

İşverenlerin işbaşı eğitim teşvikinden faydalanabilmeleri için bazı şartlar var. Bu şartlar şöyle:
 

1. İşçi 31 Aralık 2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programını tamamlamış olmalı ve eğitimin bitiminden sonra en geç üç ay içinde işe alınmalı.
 

2. İşçi 23 Nisan 2015 tarihi ve sonrasında işe alınmış olmalı.
 

3. İşçi 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olmalı.
 

4. İşçi hangi işbaşı eğitim programına katılmışsa o alanda işe alınmış olmalı.
 

5. İşçinin işe alındığı takvim yılından bir önceki takvim yılında işyerinden SGK’ya bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması gerekli.
 

6. Aylık prim ve hizmet belgeleri yasal süresi içinde SGK’ya verilmeli.
 

7. Sigorta primleri yasal süresi içinde ödenmeli ve işverenin SGK’ya borcu olmamalı.
 

8. İşyerinin sigortasız (kayıt dışı) işçi çalıştırdığı yönünde bir tespit olmamalı. 

İmalat sektöründe teşvik süresi 42 ay

 

İşverenler işbaşı eğitim programlarını tamamlayıp işe aldıkları işçilerden ötürü 30 ay süreyle teşvikten faydalanabilecekler. Söz konusu süre, işyerinin imalat sanayii sektöründe faaliyet göstermesi hâlinde 42 ay.
 

Bu sürelerde mevcutta uygulanmakta olan 5 puanlık prim indirimi teşviki uygulandıktan sonra kalan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait oranına göre ve asgari ücret üzerinden hesaplanan tutar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
 

Eğer işçi 30 Haziran 2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarına katılmışsa teşvik süresi 36 ay olacak. İmalat sektöründe ise süre 48 aya uzayacak. 

Kayıt dışı çalışma varsa teşvik iptal 

Şayet yapılan kontrol ve denetimlerde, kayıt dışı işçi çalıştırıldığı, yani çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilirse, işverenler bir yıl süreyle sağlanan teşvikten yararlanamayacak.
 

Bu yönüyle baktığımızda söz konusu teşvikin istihdamı arttırıcı etkisi olur mu bilinmez ama kayıtdışı çalışanları kayıt içine alma noktasında etkisi olabileceği düşünülebilir. Zaten ülkemizdeki teşvik uygulamaların genel durumu, istihdamı arttırmayı hedeflemelerine karşın daha çok kayıt dışını kayıt içine almayı sağlamaları.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 22.01.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM