TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmekte olan Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile doğum sonrasında yarım gün çalışanların ücretini devlet ödeyecek. Buna göre doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık (çoğul gebelikte 18 haftalık) sürenin bitiminden itibaren işçiler 6 aylık süre içerisinde yarım gün çalışırlarsa çalışmadıkları yarım günlük sürenin ücreti Devlet tarafından ödenecek. Bu ödeme yarım çalışma ödeneği/ücreti olarak adlandırılmaktadır. Yarım ücretin günlük tutarı asgari ücret kadar olacak. Yarım ücret, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.
Ücrete hak kazanma şartları
Yarım çalışma ödeneğine hak kazanabilmek için;
Kadın işçinin 6 aylık süre içerisinde günde 3 saat 45 dakika (yarım gün) veya haftalık 22.5 saat çalışması,
Son üç yılda işçi adına doğum tarihinden önce en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması,
Doğum sonrası 16 haftalık analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde doğum sonrası yarım çalışma belgesi ile İş Kurumu'na başvurulması gerekiyor. Yarım çalışma ödeneğinden yararlanmak için 30 günden sonra başvuru yapıldığı takdirde mücbir bir neden yoksa hak kazanılan süreden geç yapılan süreler düşülüyor.
Ödemeler ikinci ayda başlıyor
Ödemeler çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde yapılacak. Bu yarım günlük ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmayacak.
Tasarı ile çocuğu ilköğretim çağına gelene kadar anne /babaya kısmi süreli (part-time) çalışma imkanı getiriliyor. Düzenlemeye göre kısmi süreli çalışma işçinin işten çıkarılması için geçerli bir sebep oluşturmayacak.
Tasarıdaki esnek çalışma düzenlemeleri çalışma hayatımızda henüz kapsamlı bir şekilde uygulama alanı bulmayan kısmi süreli (part-time) çalışmanın yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacaktır.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 22.01.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.