Değerli okurlar, bu köşemizde bir çok defa lise ve üniversite mezunlarının GSS (Genel Sağlık Sigortası) ile ilgili yaşadığı sorunları dile getirmiş ve bunlara çözüm bulunmasını ifade etmiştik.
Bilindiği üzere, lise veya üniversiteden mezun olan çocuklar, anne veya babaları sosyal güvenceli olsa bile, öğrencilikleri devam etmediği için, anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alamamaktadır. Mezun olan lise ve üniversiteliler, anne veya babaları üzerinden sağlık yardımından yoksun kaldıkları yetmiyormuş gibi, bir de bu kişiler SGK tarafından genel sağlık sigortalısı sayılıp prim borcu çıkartılmaktadır.
Yani, lise veya üniversiteden mezun olan bir kişi, henüz iş bulamamış ve anne ya da babasının verdiği harçlık ile geçimini sağlarken, bir de bu kişileri genel sağlık sigortalısı kabul edip prim borcu tahakkuk ettiriliyordu.
İşte, lise ve üniversite mezunlarının yaşadığı bu mağduriyet, 7 Ocak 2016 tarihinde TBMM kayıtlarına giren kanun taslağı, yasalaşırsa giderilecektir. Bahse konu kanun taslağı yasalaşırsa, lise veya üniversiteden mezun olan kişiler, mezuniyet tarihlerinden itibaren 2 yıl daha genel sağlık sigortalısı sayılacaklar. Bu kişiler, mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl süreyle gelir testi yaptırmadan ve genel sağlık sigortası prim borcu ödemeden, sağlık hizmeti (muayene, tedavi, ameliyat, ilâç, gözlük, ortez-protez vb.) alabileceklerdir. Ancak, burada detay bir konu vardır. Şöyle ki; lise veya üniversiteden mezun olan kişiler, bahse konu bu iki yıllık süreyi en fazla lise mezuniyetinde 20 yaşına kadar, üniversite mezuniyetinde 25 yaşına kadar kullanabileceklerdir. Örnek olarak, üniversiteden mezun olan bir erkek öğrenci, mezuniyet tarihinde 24 yaşında ise, en fazla 25 yaşını doldurana kadar, yani bir yıllık sürede gelir testi yaptırmadan genel sağlık sigortası borcu ödemeyecek ve sağlık hizmeti alabilecektir. Aynı durum, liseden mezun olan kişinin 20 yaşından fazla sağlık yardımı alamaması için de geçerlidir.
Emekli ikramiyesine haciz konulur
SORU 1: Şubat 2016 ayında memuriyetten emekli olacağım. Çok yüklü miktarda borcum var. Emekli aylığıma haciz konulamayacağını biliyorum. Yaklaşık 70 bin TL emekli ikramiyesi alacağım. Memurun emekli ikramiyesine haciz konulabilir mi? Arzu SOYBAĞ
CEVAP 1: 5510 sayılı kanunda sadece emekli aylıklarına haciz konulamayacağı yazılıdır. Emekli ikramiyesine haciz konulamayacağı konusunda ise hiçbir kanunî mevzuat bulunmamaktadır. Bu sebeple, emekli ikramiyenize borcunuzdan dolayı haciz konulması mümkün ve yasaldır.
Emeklilikten sonra çalışan aile hekiminin aylığı kesilir
SORU 2: Yaklaşık 63 yaşındayım. Aile hekimi olarak çalışıyorum. Emekli olmayı ve emeklilikten sonra aile hekimi olarak çalışmayı düşünüyorum. Emekli aylığım kesilmeden emeklilikten sonra aile hekimi olarak çalışmaya devam edebilir miyim? Okan SUYUSERT
CEVAP 2: Emeklilikten sonra aile hekimi olarak çalışmaya devam ederseniz emekli aylığınız kökten kesilir. Çünkü, aile hekimliği bir kamu görevidir. Yani, emekli olduktan sonra emekli aylığınızın bir kısmından kesinti yapılarak (sosyal güvenlik destek primine tabi olarak) çalışmazsınız. Dâvâ açsanız bile lehinize bir sonuç çıkmaz.
(Kaynak: Yeni Asya | 16.01.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.