Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için bazı kişilerin SGK’ya borcu olmaması gerekiyor. Aksi halde hastaneye gitmeleri mümkün değil.
Okurlarımızdan Güven Bey bir limited şirketlerinin olduğunu ve kendisinin de şirketin başında bulunduğunu, şirketin 8 yıldır faaliyette olduğunu ve şirket ortaklığı nedeniyle Bağ-Kur primi ödediğini, buna karşın birkaç yıldır prim ödemelerini aksattığını, yapılandırma imkânından da faydalanmadığını söylüyor ve borcu olduğu için hastaneye gidip tedavi olup olamayacağını soruyor.
Güven Bey, ne yazık ki SGK bazı durumlarda borcu olan sigortalıların sağlık giderlerini karşılamıyor. Bunlardan birisi de 4/b kapsamındaki (eski tabirle Bağ-Kur’lu) sigortalılar. Yani sizin gibi şirket ortağı ya da işyeri sahibi olanlar. Bunun dışında gelir testine tabi tutulup GSS primi ödemek zorunda olanlar ile isteğe bağlı sigortalılar da aynı durumdalar.
İşçilerde ise durum biraz farklı. İşçilerin primleri işverenleri tarafından SGK’ya ödenmesi gerekiyor. Dolayısıyla işverenleri primleri ödemese bile işçiler sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar.
Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre 4/b sigortalıları ve gelir testine tabi tutulmuş genel sağlık sigortalıları hastaneye başvurdukları tarihte 60 günden fazla prim borcu varsa sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorlar. Dolayısıyla da tüm masrafları ceplerinden karşılamak zorunda kalıyorlar.
BORCU ERTELERSENİZ SAĞLIK HİZMETİ ALABİLİRSİNİZ
Bazı durumlarda SGK’ya borcunuz olsa dahi sağlık hizmetlerinden faydalanmanız mümkün. Bunun için bir yol var. SGK’ya olan borcunuzu 6183 sayılı Kanun’a göre taksitlendirirseniz sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Taksitlerinizi düzenli şekilde ödediğiniz sürece de hastaneye gitmeye devam edebilirsiniz.
Prim borcunuzu 6183 sayılı Kanun’a göre taksitlendirebilmeniz için SGK il müdürlüğüne borcu ödeme açısından zor durumda olduğunuzu gösterir belge ile başvurmanız gerekiyor. Borç tutarınız 50 bin TL’nin altında ise teminat göstermenize de gerek yok. Başvurunuz kabul edilirse borcunuzu 36 aya kadar taksitle ödemeniz mümkün.
İŞ GÜVENLİĞİ TEŞVİKİNDEN FAYDANABİLİRSİNİZ
Soru: Mehmet Bey, benim bir inşaat işyerim var ve 7 işçi çalıştırıyorum. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uzman çalıştırma yükümlülüğümüz varmış. Bunun için de Devlet teşvik veriyormuş. Ben bu teşvikten faydalanabilir miyim? (Cemal D.)
Cevap: İş sağlığı ve güvenliği, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi noktasında işverenlere bazı görevler ve sorumluluklar yüklüyor. Dolayısıyla işverenler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmek ve iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve sağlık personeli çalıştırma gibi bazı maliyetlere de katlanmak zorundalar.
Bununla birlikte bazı küçük işletmeler için devlet iş sağlığı ve güvenliği teşviki (desteği) uygulanıyor. Ancak iş sağlığı ve güvenliği teşvikinden tüm işyerleri faydalanamıyor. Sadece Türkiye genelinde 10’dan az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine destek söz konusu. Dolayısıyla Cemal Bey, bu teşvikten faydalanabilmeniz mümkün.
İşyerlerine verilecek teşvik tutarı sigortalı başına, tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için brüt asgari ücretin %1,4’ü, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise %1,6’sı.
İşverenler, teşvikten yararlanmak için işyerlerinin tescil edildiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurmak zorundalar.
SGK, teşvik bedelini, üçer aylık dönemler halinde hesaplanıyor ve dönem sonundaki tutarları takip eden ikinci ayın sonunda işverene ödeniyor.
EMEKLİNİN KATILIM PAYI MAAŞINDAN KESİLİYOR
Soru: Mehmet Bey, ben geçen sene memuriyetten emekli oldum. Ancak 3-4 ay sonra emekli maaşım eksik yatmaya başladı. SGK’ya gidip sordum. Bana eczaneden aldığım ilaçlardan dolayı maaşımın eksildiği söylendi. Doğru mudur? Böyle bir şey var mı? (Süleyman Z.)
Cevap: Süleyman Bey, SGK vatandaşlardan ilaç bedelleri üzerinden katılım payı alıyor. Katılım payının ödenme şekli, kişinin sigortalı veya emekli olmasına göre değişiyor.
Eğer SGK’dan emekli aylığı, ölüm aylığı/geliri, malullük aylığı, sürekli iş göremezlik geliri alıyorsanız ilaç katılım payı, almış olduğunuz aylıktan/gelirden kesiliyor. Dolayısıyla kullandığınız ilaç miktarı arttıkça aylığınız da azalıyor. Bu sebeple çoğu emekli bankadan emekli maaşlarını çekerken az yattığını fark ediyor ve sebebini araştırınca da kullandıkları ilacın bedelini ödediklerini anlıyorlar.
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 11.01.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.