Hükümet, çalışma hayatını tümden etkileyecek düzenlemeler için kolları sıvadı.
En kritik nokta olan kıdem tazminatı konusunda ise sendikalar, “daha iyi bir işsizlik sigortası fonu” vaadiyle ikna edilmeye çalışılacak
Hükümet, önümüzdeki en geç bir yıl içerisinde milyonlarca çalışanı etkileyecek kritik düzenlemeler çıkarmayı hedefliyor. Acele edilmesinin nedeni ise, topluma ağır fatura çıkaracak türdeki reformları hemen seçimin ertesinde gerçekleştirip, bir daha ki seçimlere kadar düzenlemelerin seçmen üzerindeki olumsuz etkilerinin unutturulması. Bu kapsamda çalışma hayatını tümden değiştirecek kıdem tazminatı, esnek çalışma ve özel istihdam bürolarıyla ilgili düzenlemelerin en geç şubat ayına kadar yasalaştırılması planlanıyor.
Hükümet, halen çalışanlara bir yıla bir ay kıdem tazminatı hakkı veren kıdem tazminatı sistemini kaldırıp yerine, kıdem tazminatı fonu kurmak istiyor. Fon sistemi, yıllarca çalıştığı halde tazminatını alamayan işçiler için müjde olarak sunuluyor. Ancak düzenleme işçilerin sorunlarını çözmek yerine işverenin üzerindeki yükleri azaltmak için yapılıyor. Dolayısıyla kıdem hakkı 1 yıla bir maaştan yarım maaşa düşürülecek. İşverenin kıdem yükünü azaltacak fon sisteminin, işçinin işe girişini de işten atılmasını da kolay hale getireceği hesap ediliyor.
Türk-İş kıdem hakkının azaltılmasını “kırmızı çizgi” olarak açıkladı. Dolayısıyla Türk-İş, kıdem hakkının düşürülmemesi şartıyla iyileştirmelere sıcak bakıyor. Kıdemi düşürme konusunda ısrarlı olan hükümet ise işçi temsilcilerini ikna etmek için, reform paketinin içine işsizlik sigortasından yararlanma şartlarını da iyileştiren düzenlemeyi ekleme kararı aldı. Böylece işsizlik fonu kıdemin değiştirilmesinde pazarlık unsuru olarak kullanılacak.
Hükümetin çalışma hayatını iyileştirme adı altında yapacağı reform paketinin içerisinde kıdem ve işsizlik fonunun yanı sıra esnek çalışma ve özel istihdam büroları da yer alıyor. Milyonlarca çalışanın hayatını etkileyecek paket yasalaşırsa işçilerin kıdemi yarı yarıya düşecek. İşyerine gitmeden evden çalışma, günde 8 saat yerine bir-iki saatlik uzaktan çalışma olağanüstü yaygınlaşacak. Çalışanlar belirli bir işyerinin değil, özel istihdam bürolarının taşeron işçisi haline gelecek.
- Kıdem tazminatı: Hükümet kıdem tazminatını büyük bir reform olarak halka yeniden sunacak. Ancak esas hedef halen bir yıla bir maaş olarak uygulanan kıdem tazminatı hakkını yarıya düşürmek.
- Esnek çalışma: Esnek çalışma işsizliği azaltacak bir formül olarak tanıtılacak. Ancak asıl hedef evden çalışma, tam zamanlı yerine yarı zamanlı çalışma gibi yöntemlerle işçilerin maaşının düşürülmesi, işverenin yükünün hafifletilmesi.
- Özel istihdam büroları: Reform olarak anlatılacak ancak, bu sistem modern kölelik sistemine geçiş olacak. İşsiz evde oturup özel bürodan gelecek telefonu bekleyecek. İşçi her gün farklı bir patrona çalışacak. Düzenli maaş bitecek, patron büyük yükten kurtulacak.
- İşsizlik fonuna yumuşama: İşten atılan işçilerin daha uzun süre ve daha yüksek işsizlik aylığı alacağı bir düzenleme yapılacak. Ancak düzenli iş azalacağı için fondan yararlanma imkanı da neredeyse bitecek.
(Kaynak: Sözcü | 06.01.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.