2015'i geçiş yılı olarak geçiren çalışma hayatında 2016'da köklü değişiklikler bekleniyor. İlk üç aylık dönemde kıdem tazminatı ve özel istihdam bürolarıyla geçici iş ilişkisi kurulması konusunda adımların atılması planlanıyor.
Çalışma hayatı açısından 2015 yılı bir geçiş yılı oldu denilebilir. 2016’da ise hızlı bir mevzuat üretme sürecinin yaşanacağı görülüyor. İlk üç aylık dönemde kıdem tazminatı ve özel istihdam büroları vasıtasıyla geçici iş ilişkisi kurulması konusunda adımların atılması planlanıyor. Bu nedenle 2016 yılında çalışma hayatında köklü değişiklikler yaşanabilir.
FONA DÖNÜŞECEK Mİ?
Çalışma hayatının en önemli konularından biri kıdem tazminatı. Ancak ne yazık ki, kıdem tazminatı alabilen işçi sayısı çok düşük seviyelerde kalıyor. Kıdem tazminatı alabilmek için işten ayrılma sebebinin kanunda belirtilen nedenlerden biri olması gerekiyor. Çoğu zaman işçinin işten ayrılma nedeni kanuna uygun olsa bile işverenler farklı bir bahane üreterek kıdem tazminatı ödemiyor. Kıdem tazminatı konusu İş Mahkemeleri'nin de çok önemli bir gündem maddesi. Mahkemelerin iş yükünün önemli bir bölümünü kıdem tazminatı konusu oluşturuyor. Kıdem tazminatının fona dönüşmesi halinde Mahkemelerin iş yükünde azalma olacağını söylemek mümkün.
DAHA FAZLA İŞÇİ ALACAK
Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi daha çok işçinin kıdem tazminatına hak kazanmasını sağlaması açısından olumlu olacaktır. Ancak bugünkü uygulamadan, yani çalışılmış her bir yıla karşılık bir aylık brüt ücret tutarında tazminat alma hakkından geri adım atılması dengeleri değiştirecektir. Geçtiğimiz dönemde hazırlanan taslaklarda yapılan düzenlemelere göre en iyi ihtimalde bile işçinin hak kaybı yaşaması söz konusuydu.
Fonda kayıp olmamalı
Örneğin kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi ve fona ödenecek prim oranının yüzde 5 olması halinde, 15 yıl çalışmış bir işçinin eline geçecek tazminat miktarı, yüzde 1,5 reel ücret artışı ve yüzde 5 reel faizle birlikte 11,7 aylık maaşı kadar olacaktı. Dolayısıyla bugünkü düzenlemeye göre ortalama 3 maaş kadar bir kayıp söz konusuydu. Bunu ortadan kaldıracak bir formül üretilebilirse işçi kesimi konuyla ilgili görüşmelere katılabilir.
Kadın istihdamı artmalı
ÇALIŞMA hayatının en önemli sorunlarından biri de, kadınların işgücüne katılma oranının düşüklüğü. Bunun artırılması noktasında toplumsal rollerin dağıtılması gerekliliği ortaya çıkıyor. Çocuk ve yaşlı bakımının doğrudan kadın işi olarak görülmesinin önüne geçilmesi de çok önemli.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 05.01.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.