2016 yılında asgari ücret ile birlikte asgari geçim indirimi tutarları da değişti. İşte çalışanları yakından ilgilendiren ve bilmeleri gereken hususlar…
Son günlerde siz okurlarımdan yeni asgari ücret ve asgari geçim indirimi ile ilgili birçok soru aldım. Soruların bir kısmı asgari ücretteki artışın ödenecek vergiler ve asgari geçim indirimi üzerindeki etkisi ile ilgili. Bazı okurlarımız ise bahsedilen asgari geçim indiriminden haberleri olmadığından ve böyle bir ödeme yapılmadığından şikâyetçi.
Örneğin okurlarımızdan Ufuk Bey, gönderdiği e-postasında, çalıştığı işyerinde 6-7 işçi olduğunu, ancak asgari geçim indirimi almadıklarını söylüyor ve bunun sebebinin işyerindeki işçi sayısı olup olmadığını soruyor.
Asgari Geçim İndirimi Yasal Hakkınız
Ne yazık ki özel sektörde birçok işçi hakkı olan asgari geçim indiriminden faydalanamamakta ve hatta bazıları böyle bir hakkı olduğundan da bihaber.
Asgari geçim indirimi, Gelir Vergisi Kanunu ile düzenlenmiş, işyerindeki işçi sayısına bakılmadan ve tüm çalışanlara durumlarına göre farklı tutarlarda yapılması gereken bir ödeme. Aslında ödemeden öte, ödeyecekleri gelir vergisinden mahsup edilmesi gereken bir indirim.
Bekar işçide tutar 123 TL
Bekar bir çalışan için asgari geçim indirimi hesaplaması yapacak olursak;
Öncelikle yıllık brüt ücret tutarına asgari geçim indirimi oranı (0,50) uygulanmalı: 19.764 x %50= 9.882 TL
Bu tutara %15 gelir vergisi oranı uygulanarak yıllık asgari geçim indirimi tutarı bulunur: 9.882 x %15= 1.482,3 TL
Yıllık asgari geçim indirimi tutarı 12’ye bölünerek aylık tutar bulunur: 1.482 /12 = 123,53 TL
Yani bekar bir çalışanın aylık ödeyeceği gelir vergisinden 123,53 TL indirim uygulanacak, dolayısıyla cebine bu tutarda para girecek.
Uygulanan asgari geçim indirimi oranı ve dolayısıyla faydalanılacak indirim tutarı eşe ve çocuk sayısına göre değişiyor. Buna göre 2016 asgari geçim indirimi tutarları şöyle:
Asgari geçim indirimi nasıl hesaplanıyor?
Asgari geçim indirimi, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarı üzerinden hesaplanmakta.
2016 yılı için brüt asgari ücret 1.647 TL. Yani 2016 yılı için asgari geçim indiriminin hesaplanacağı tutar 19.764 TL (1.647 x 12 ay).
Asgari geçim indirimi tutarı, çalışanın evli olup olmamasına ve çocuk sayısına göre değişmekte.
Buna göre yıllık asgari geçim indirimi 19.764 TL’nin;
Çalışanın kendisi için % 50'si,
Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u,
Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5, üçüncü çocuk için %10, diğer çocuklar için % 5'i tutarında.
Yani çalışan kişi, kendisi, eşi ve çocukları için asgari geçim indiriminden faydalanabilmekte. Ancak, eşi açısından faydalanabilmesi için eşinin çalışmaması ve herhangi bir gelirinin olmaması gerekmekte.
Asgari Geçim İndirimi Ödenmezse Ne Olur?
Şayet işveren tarafından asgari geçim indirimi uygulanmaz ve çalışana ödenmezse işveren hem İş Kanunu hem de Vergi Usul Kanunu açısından suç işlemiş sayılmakta. Bu durumda işverene İş Kanunu uyarınca işçi başına 161 TL idari para cezası kesiliyor.
Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan genel tebliğe göre, asgari geçim indiriminin işçilere ödenmemesi, mükellefler adına mahsup edilmemesi gereken indirim olarak kabul edileceğinden, re’sen ya da ikmalen tarhiyat yapılarak işverene vergi ziyaı cezası da kesiliyor.
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 04.01.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.