Reddi mirasla ölen kişinin mirasçıları geriye kalan borçları ödemek zorunda kalmazlar, ancak malvarlığından da yararlanamazlar. Fakat bu durum geride kalan eşin ya da çocukların aylık almaları için bir engel oluşturmaz.
Sosyal güvenlik sisteminde güvence altına alınan ölüm riski, ölüm gibi ani bir olayın gerçekleşmesi halinde geride kalanların hayatlarını yoksulluğa düşmeden sürdürmesini sağlamak amacındadır. Ölüm sigortasından ölen sigortalının geride kalan hak sahiplerine aylık bağlanır, aylık alan kız çocuklarının evlenmesi halinde çeyiz yardımı ödenir, ölüm aylığı bağlanamıyorsa primler iade edilir ve cenaze ödeneği verilir.
PRİM ÖDEME ŞARTI VAR
Ancak bazı şartlar gerekmektedir. Sigortalının ölümü halinde geride kalanlara aylık bağlanabilmesi için ölen sigortalının 1.800 gün ödenmiş priminin bulunması, yani toplamda 10 yıl çalışmasının bulunması gerekir. Ölen sigortalı eğer 4/a’lı ise en az 5 yıldır sigortalı olması ve 900 gün priminin bulunması da ölüm aylığının bağlanması için yeterlidir. 4/a’lılar 2008'de yenikKanun çıkartılırken eski kanunlarından gelen haklarını kaybetmemişler ve en az 5 yıldır sigortalı olmak ve 900 gün primi bulunmak şartıyla ölüm aylığı alabilme haklarını korumuşlardır. Diğer sigortalıların ölümü halinde ise, aylık bağlanabilmesi için 1.800 gün primin bulunması şarttır.
Bağ-Kur borcu varsa ödenmez
Mirasın reddi halinde ölen kişinin borçlarının reddedilmesi söz konusudur. Ancak ölen kişi Bağ – Kur’lu ise ölüm aylığı bağlanırken SGK’ya prim borcu bulunmaması şartı aranmaktadır. Prim borcu varsa geride kalanlara aylık bağlanamamaktadır.
Yargıtay kararları var
Yargıtay'ın bu konuda verdiği kararlarda, ölüm aylığının ölen kişinin terekesine dahil olmadığı, miras reddedilse bile alınmaya devam edilebileceği yönünde ifadeler vardır. Dolayısıyla bu durumdaki kişilerin endişelenmelerine de gerek yoktur. SGK’ya bildirilmesi de gerekli
değildir.
Borcu üstlenmemek için 3 ay içinde yapılmalı
bazı durumlarda ölen kişilerin geride kalanlarına borç bırakıldığını görüyoruz. Ölüm tarihinden sonra üç ay içerisinde yapılabilecek reddi mirasla ölen kişinin mirasçıları geriye kalan borçları ödemek zorunda kalmamaktadırlar. Aynı şekilde ölen kişiden geriye kalan malvarlığından da yararlanamamaktadırlar. Bununla beraber dul eşin reddi miras yapması ve ölen kişinin borçlarından sorumlu olmaması, onun dul aylığı almasına engel değildir. Aynı şekilde hak sahibi çocuklar da, ölen kişiden aylık almaya devam edebilirler.
Kız çocuklar avantajlı
Kız çocukları evlenene kadar, erkek çocuklar ise eğitimlerine devam etmeleri halinde en fazla 25 yaşına kadar babalarının ölüm aylığından yararlanabilmektedir. Erkek çocuğu 25 yaşını geçerse eğitimine devam etse bile ölüm aylığı almayı sürdüremez.
Hangi koşullar aranıyor?
Ölen sigortalının çocuklarının ise aylık alabilmeleri için bazı koşullara tabi olması gerekmektedir. İlk olarak geride kalan çocukların aylık alabilmesi için çalışmamaları, emekli olmamaları, sürekli iş göremezlik geliri almamaları gerekmektedir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 31.12.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.