Asgari ücrete yapılacak zammın yükünü kimin paylaşacağı netlik kazanmadı. TİSK ve Türk-İş'in açıklamasında “Gerek işsizlik sigortası primlerinde gerekse SGK primlerinde indirimler yapılması isabetli olacaktır.” denildi. Uzmanların hesaplarına göre bin 300 TL'nin işverene maliyeti bin 900 TL'ye çıkacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan 64. Hükümet Programı'nda yer alan taahhüt doğrultusunda 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren aylık asgari ücretin net 1.300 TL'ye yükseltilmesi Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na önerildi. Ancak ortaya çıkacak ilave yükü kimin üstleneceği konusu hâlâ netlik kazanmadı. Uzman isimlerin daha önce yaptığı hesaplamalar, kamu elini taşın altına koymazsa asgari ücretlinin eline geçen bin 300 TL'nin işverene maliyetinin bin 900 TL'ye kadar çıkacağını ortaya koydu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay yaptığı bir konuşmada iş dünyasına seslenmiş ve işverenlere biraz az kazanmaları tavsiyesinde bulunmuştu. Erdoğan, işverenlerin fakiri tahrik etmemek için kazandıklarını dar gelirlilerle paylaşmalarını kaydetmişti. Bu açıklamaların da sonrasında işverende, asgari ücretin ortaya çıkaracağı ciddi maliyetin üzerlerine kalacağı korkusu başladı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) dün yaptığı açıklamada, işveren kesimi temsilcilerinin görüşmelerde işçiye ödenecek net tutarın değil, işveren üzerine gelecek ilave maliyet yükünün azaltılmasını talep ettiği belirtildi. Açıklamada, “Bu çerçevede, gerek işsizlik sigortası primlerinde gerekse SGK primlerinde indirimler yapılması isabetli olacaktır.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamaya göre, işçi kesimi temsilcileri, Hükümet Programı'nda yer alan bin 300 TL'lik tutarı görüşmelerde başlangıç olması bakımından olumlu karşıladı. İşveren kesimi temsilcileri ise söz konusu artışın işverene getireceği ilave maliyetin neden olacağı etkiler konusunda endişeli. Bu nedenle işverenler, işçiye ödenecek net tutarın değil, işveren üzerine gelecek ilave maliyet yükünün azaltılmasını talep etti. Açıklamada, “Tespit edilecek brüt asgari ücretin işçiye ödenecek net tutarında yılın ilerleyen aylarında gelir vergisi kesintisi nedeniyle azalma olmaması sağlanmalıdır. Bu kapsamda, asgari geçim indiriminin asgari ücret seviyesine getirilmesi ve vergi oranları ile gelir vergisi tarifesinde ücretli çalışanlar için iyileştirmeler yapılması olumlu olacaktır.” denildi.
Yapılacak bu düzenlemelerin asgari ücret artışının ücret kademelerini daraltması nedeniyle işyerlerinde ortaya çıkabilecek huzursuzluğu ve verim düşüklüğünü de önleyeceğine vurgu yapılan TİSK ve TÜRK-İŞ'in açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: “Asgari ücret artışıyla birlikte, mevcut mevzuata göre işçi ve işverenin devlete yapacağı vergi ve prim ödemelerinde ortaya çıkacak ilave artışların çalışma hayatına ve ekonomiye olumsuz yansımasının önüne geçilmelidir. TİSK ve Türk-İş olarak, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması ortak amacımızdır.”
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 25.12.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.