BASINDAN YAZILAR
10 Gün İçinde Borçlanmayana 'Asgari' %30 Zam / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

10 Gün İçinde Borçlanmayana 'Asgari' %30 Zam / Okan Güray Bülbül

 Asgari ücretteki artış borçlanma yapacakları da ilgilendiriyor. 1 Ocak 2016'dan itibaren doğum, askerlik ya da yurtdışı borçlanması yapacaklar yüzde 30 fazla para ödeyecek. Borçlanma planı olanların ellerini çabut tutmasında fayda var...

Yazı dizimizin son gününde asgari ücretle birlikte çalışma hayatında değişecek parametreler üzerinden giderek, borçlanma yapacakların ne yapması gerektiği konusuna değineceğiz. Seçim vaadi olarak asgari ücrette yüzde 30’a yakın artışın gerçekleşecek olması nedeniyle borçlanmaya konu olan prime esas kazanç alt limiti de ocak ayında yükseleceği için borçlanma yapacakların ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. 5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların pek çok durumda borçlanma hakları bulunmaktadır. Avukatlık stajı, ücretsiz izin süreleri, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabilmektedir. Borçlanmalar her durumda sigortalıya avantaj sağlamayabilir. Örneğin doğum sonrası çalışmadığı süreleri borçlanacak bir kadın sigortalının yalnızca prim gün sayısı artar. Doğum borçlanması emeklilik tarihini öne çekmez. Bu nedenle bütün doğumların borçlanılmasına gerek olmayabilir. Aynı şekilde askerlik borçlanması her durumda sigortalılık tarihini öne çekmez. Askerlik eğer sigorta girişinden önce ise borçlanma askerlik süresi kadar geriye gider. Aksi takdirde yalnızca prim ödeme gün sayısının artması gerçekleşir.

1.300 liraya çıkıyor

Asgari ücrete ilişkin net rakamın 1.300 TL olması halinde brüt rakam konusunda da gerekli belirlemeler yapılacaktır. Ancak ortalama yüzde 30’luk artışın yansıyacağını düşündüğümüzde borçlanma yapacak kişilerin ellerini çabuk tutmalarında fayda var. Her halükarda yüzde 30’luk bir artış öngörülüyor.

Doğumda 2.800 lira etkileyecek

Doğum borçlanması için bazı şartların varlığı gerekmektedir. İlk olarak doğum sonrası çocuğu yaşıyor olması şarttır. Bunun yanında her bir çocuk için en fazla 2 yıllık sürenin borçlanılması mümkündür. Doğum sonrasında bu sürede çalışılmamış olması da gerekmektedir. Bu şartları sağlayan bir kadın sigortalının her bir doğum için en fazla 720 gün borçlanma yapma hakkı vardır. Bugün itibarıyla bir günlük doğum borçlanması yapmak isteyen sigortalı 13,58 TL ödemek zorundadır. 2 yıllık borçlanma yapacak kadın sigortalının ödemesi gereken rakam 9 bin 777 TL’dir. Bu rakam ocakta günlük 17,5 TL’ye yükselecek. Dolayısıyla 2 yıllık borçlanma yapmak isteyen kadın sigortalı toplamda 
12 bin 639 TL ödemek durumunda kalacak.

Askerlikte emeklilik tarihi öne çekebilir

Borçlanmayla sigorta girişinin öne çekilmesi askerlik borçlanmasında mümkündür. Doğum borçlanmasında yalnızca prim ödeme gün sayısı artmaktadır. Askerlik borçlanması yapan bir kişi ise hem prim ödeme gün sayısını artırmakta, hem de sigortalılık tarihini öne çekmektedir. Örneğin 6 ay askerlik yapmış bir kişi askerlik dönemi ilk kez sigortalı olduğu tarihten önce ise sigorta girişini borçlandığı süre kadar öne çeker. Yani sigortalı olmadan önce askere gitmiş bir kişi askerlik süresi kadar sigorta girişini geri çekebiliyor.

15 ayda ne kadar fark ediyor?

15 aylık askerliğini borçlanacak bir kişi bugün itibarıyla 6 bin 112 TL ödemek durumundayken borçlanmanın Ocak 2016 ve sonrasında yapılması halinde bu rakam 7 bin 899 TL’ye yükselecek. 1.800 TL fazla ödemek zorunda kalacak bir kişinin elini çabuk tutması gerekiyor.

Geciken gurbetçi yandı!

3201 sayılı Kanun çerçevesinde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız yurtdışında geçirdikleri belirli süreleri borçlanarak emekli olma hakkına sahipler. Yurtdışı borçlanmasında uzun süreler borçlanıldığı için bu artıştan en çok gurbetçiler etkilenecek. Emekli olmak için 20 yıllık borçlanma yapması gereken bir vatandaşımız Ocak 2016 itibarıyla 126 bin TL ödemek durumunda kalacak. Borçlanmanın bugün yapılmış olması halinde ise 97 bin 700 TL ödenmesi yeterli olacak.

3 ayda ödemek zorunda

Yurtdışı borçlanmasında başvuru sonrası kişilerin üç ay içerisinde borçlanma rakamını ödemesi gerekmektedir. Dolayısıyla dilekçesini verip ödemesi gereken rakamı hesaplatan kişiler ödemeyi ocak sonrasında da yapabilirler. Ancak dilekçelerini ocak ayı içerisinde vermeleri halinde hesap yeni rakamlara göre yapılacaktır.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 22.12.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM