Sekiz yıldır isteğe bağlı SSK'lıyım. Ekonomik nedenlerle bir iki yıl ara verip tekrar isteğe bağlı sigortaya devam edebilir miyim? (Mustafa AYDIN-BURSA)
Sayın AYDIN, sorunuzu yanıtlamadan önce SSK isteğe bağlı sigortalılık hakkında genel bilgi vererek sizinle benzer durumda olanlara da cevap vermiş olalım,
SSK' DA İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK VE ŞARTLARI NEDİR?
Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına isteğe bağlı olarak devam edilebilmesi için; -En az 1080 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak
-Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna zorunlu ya da isteğe bağlı sigortalı olmamak ve buralardan kendi sigortalılığından dolayı aylık bağlanmamış olmak,
-İsteğe bağlı olarak her ay kesintisiz otuz gün üzerinden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemek,
-İsteğe bağlı sigortaya girmek isteyenlerin bulundukları yerdeki SSK Müdürlüğüne( Devredilen) İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Belgesi ile başvurmaları yeterlidir.
-Bu belgenin, SSK(Devredilen) kayıtlarına intikal tarihini takip eden aybaşından itibaren isteğe bağlı sigortaya girmiş olurlar.
-İsteğe bağlı sigortaya devam edecek kimse, prime esas kazancın alt ve üst sınırlarına göre hesaplanan asgari ve azami prim tutarları arasında olmak kaydıyla istediği miktar üzerinden sigorta primine esas kazancın % 25 olarak primini öder.
SSK' da isteğe bağlı sigortalılık ne zaman sona erer?
-Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmaya başlayanların, çalışmaya başladıkları günden,
-İsteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunanların, buna ait dilekçelerinin Kurumca alındığı tarihten önceki primi ödenmiş son ayın bitiminden,
-İsteğe bağlı sigorta primini art arda üç ay ödemeyenlerin primi ödenmiş son ayın bitiminden,
-Tahsis talebinde bulunanların, aylığı hak kazanmış veya toptan ödeme yapılmış olmak koşulu ile tahsis talep tarihinden,
-Ölen sigortalının ölüm tarihinden itibaren sona erer. -İsteğe bağlı sigortaya devam edenler malullük, yaşlılık sigortasından, ölümleri halinde ise hak sahipleri ölüm sigortasından sağlanan yardımlardan yararlanır.
SSK' da İsteğe bağlı sigortalılar sağlık yardımlarından faydalanabilir mi?
-Bu sigortalılar ve bakmakla yükümlü olduğu kimseleri, isteğe bağlı sigortalılık süresince sağlık yardımlarından yararlanamaz,
-Ancak emeklilikleri halinde hastalık sigortasının öngördüğü tüm sağlık yardımlarından faydalanırlar.
SSK' da İsteğe bağlı sigortaya ara verenler tekrar isteğe bağlı olabilir mi?
506 sayılı Yasanın isteğe bağlı şartlarını düzenleyen 85 nci maddesi ve 15.03.2005 günlü 12-142 Ek Sayılı SSK genelgesi uyarınca;
-İsteğe bağlı sigortalılığı kesintiye uğrayanların tekrar isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için müracaat tarihi itibariyle en az 1080 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartını yerine getirmiş olmaları gerekmektedir.
BAĞ-KUR' DA İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK VE ŞARTLARI NEDİR?
1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun 79 uncu maddesinde isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalılığı düzenlenmiştir. -Sosyal güvenlik kuruluşlarına prim veya kesenek ödemeyen, bu kuruluşlardan malullük ve yaşlılık aylığı ile daimi tam iş göremezlik geliri almayan ve onsekiz yaşını dolduran; Ev kadınları, Herhangi bir işte çalışmayanlar, Bağ-Kur'a tabi zorunlu sigortalılığı sona erenler, Yurt dışındaki vatandaşların yanlarında bulunan ve herhangi bir işte çalışmayan eşleri, Türkiye'de ikamet eden ve herhangi bir işte çalışmayan yabancı uyruklular, talep etmeleri halinde isteğe bağlı sigortalı olabilirler.
-İsteğe bağlı sigortalılık, talep dilekçesinin veya isteğe bağlı sigortalılık giriş bildirgesinin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Bağ-Kur Müdürlüğü(Devredilen) kayıtlarına girdiği tarihten itibaren başlar.
-İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler, 1479 sayılı Kanunun 50'nci maddesinde belirlenen gelir basamaklarından ilk oniki basamaktan dilediklerini seçebilirler.
Bağ-Kur' da isteğe bağlı sigortalılık ne zaman sona erer?
İsteğe bağlı sigortalılık; Sigortalılığının sona erdirilmesine ilişkin yazılı talebinin kurum kayıtlarına girdiği tarihte, Bağ- Kur zorunlu sigortalılığın başladığı tarihte, SSK ve Emekli Sandığına tabi çalışmaya başlayanların çalışmaya başladıkları tarihten bir gün önce, Yaşlılık aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması için yazılı talebin Bağ-Kur kayıtlarına intikal ettiği tarihte, Malullük aylığı bağlanması halinde, maluliyete esas rapor tarihinde, Sigortalının ölümü halinde sona erer.
Bağ-Kur' da İsteğe bağlı sigortalılar sağlık yardımlarından faydalanabilir mi?
-Bağ-Kur kapsamında isteğe bağlı sigortalılar ve bunların hak sahipleri 1479 sayılı Kanunun malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası haklarından zorunlu sigortalılar gibi yararlanırlar. -Ancak, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu malullük ve ölüm aylığına ilişkin hükümler bu sigortalılar hakkında uygulanmaz.
-04.10.2000 tarihinden sonra sigortalı olanlar sağlık sigortası yardımlarından yararlanamazlar. -Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalılarından sağlık primi ödemeyenlere hem isteğe bağlı sigortalılıkları devam ederken, hem de aylık-gelir almaya başladıklarında (emekli olduklarında) sağlık yardımı yapılmamaktadır. Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...
DÜZELTME:
24Ekim Çarşamba günlü yazımızda "EMEKLİLERİN SÜPER FORMÜLÜNE YASA FRENİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ" başlıklı yazımızda Emeklilerin Süper Formülden son yararlanma tarihi olarak "22 Ekim 2007" yerine sehven "22 Temmuz 2007" yazılmıştır. Doğrusunu "22 Ekim 2007" olarak düzeltiriz.
FAKS: (0312) 433 59 19
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 27.10.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.