BASINDAN YAZILAR
Engelliler İçin Bir Dakika Engelli Ol / Vedat İlki - MuhasebeTR

Engelliler İçin Bir Dakika Engelli Ol / Vedat İlki

 1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiş; bu karar, 1993 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun 1993/29 sayılı bildirisi ile 3 Aralık Gününün tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlara eşit ölçüde” sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyurulmuştur. O zamandan beri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde engelli sayısı net olarak bilinmiyor,tahminimiz 2 Milyona yaklaşan engelli vatandaşlarımız var.

Dolayısıyla bugün en az 1 Dakika bizde engelli olur isek,bunun nasıl bir sorun olduğunun farkına vararak farkındalık yaratabiliriz.

Son yıllarda , AB standartları dikkate alınarak düzenlemelere yer verilmiş,özellikle büyükşehirlerde ve belediyelerde kent içi ulaşım araçlarında,duraklarda,yollarda vs düzenlemelere gidilmiştir,kamu kurumlarında engelliler için erişimler sağlanmaya başlanmış,eğitim kurumlarında engelli sınıfları oluşturulma çabaları gelişmiştir.

Fakat engelliler için tüm bu uğraşlara rağmen halen bir çok yatırımlar hayata geçmemiştir.

Büyükşehir belediyeleri Engelliler için iletişim masaları , özel  okulları ,rehabilitasyon merkezlerine yer vermektedir.

64.Hükümet programında engelliler için yeni politikalara yer vermiştir.

''Engelli vatandaşlarımızın güvenlik hizmetlerine erişimini kolaylaştıran politikalarımızı uygulamaya devam edeceğiz.

Engelli genç ve çocukların kısa süreli gündüz ve yatılı bakımı için gü­venli bir biçimde bırakılabilecekleri ‘Engelli Yaşam Merkezleri’ kuraca­ğız.

Engelli genç ve çocukların gün içerisinde sosyal faaliyet yapabilmelerine imkân verecek şekilde gençlik merkezlerinde ortam oluşturacağız.

Engellilere özel Bilgi ve İletişim Teknolojileri yazılım ve donanımlarının yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Engellilerin bilgi ve iletişim teknoloji­lerine erişim imkânlarını artıracağız.

Engelli gençlerimizin yaşamlarını kolaylaştırmak, toplumla bütünleş­melerini sağlamak amacıyla gerekli fiziksel ve sosyal altyapıları güçlen­dirmeye devam edeceğiz. Toplumsal alan ve hizmetleri, engelli genç bi­reylerin katılımına olanak verecek şekilde düzenleyeceğiz. '' denilmiştir.

Tabi ki 4 yıl içinde bunlara bir çok projelerde dahil olacaktır.

Ülkemizde Engelliler İçin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı birimler faaliyete geçirilmiştir.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI CEZA KESME YETKİSİ VAR

03/12/2012 Tarihinde ALİ TEZEL com sitesinde ilk defa dile getirdiğimizde bu cezadan bahsetmiş,yönetmeliği olacak demiştik.

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=5844

''öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmediği denetim komisyonlarınca tespit edilen büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her bir tespit için beşbin Türk Lirasından yirmibeşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı beşyüz bin lirayı geçemez. Bu maddeye göre verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenir. Genel bütçeye gelir kaydedilen idari para cezası tutarları dikkate alınarak erişilebilirlik konusundaki projelerde kullanılmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinde ödenek öngörülür.''

20/07/2013 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği gereği her ilde valilikler bünyesindeErişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları kurulmuştur. Bu komisyonlara başvuruda bulunulabilir. 

Komisyonlar, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Planına göre oluşturulması gereken izleme ve denetleme programları kapsamında yer alan bina, açık alan ve toplu taşıma araçları ile kendisine ulaşan başvurular kapsamında yerinde denetleme yapmaktadır. 

Başvurular için “http://eyh.aile.gov.tr/uygulamalar/erisilebilirlik/erisilebilirlik-izleme-ve-denetleme-komisyonlari/erisilebilirlik-izleme-ve-denetleme-komisyonlarina-vatandaslar-tarafindan-yapilacak-basvuruda-kullanilacak-formlar” linkinde yer alan formlar kullanılabilir.  

Binalarda, açık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında yapılan erişilebilirlik düzenlemelerinin kullanılmasında vatandaşlara da önemli görevler düşmektedir. Örneğin, kaldırımlara, rampaların önüne, engelli park yerlerine araçların park edilmemesi, kaldırımlara ve yaya geçiş güzergahlarına tezgah, masa, eşya koyulmaması gerekmektedir.

Bunlara dikkat edildiğinde, tekerlekli sandalye, koltuk değneği, bastonla yürüyenler, yaşlılar, bebek arabalılar vb. kişiler açık alanları güvenli ve bağımsız olarak kullanabilirler. 

BUGÜN BİR DAKİKA ENGELLİ OLUN VE DÜŞÜNÜN!

Not:İlerleyen günlerde engellilerin İş Hukuku,Sosyal Güvenlik Hukuku,Engelliler hakkında uygulanan Sosyal Hizmetler Kanunu,Yönetmeliklerden söz edeceğiz.

(Kaynak: alitezel.com | 03.12.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM