Emekliler, emekli olduktan sonra çalışmak isterlerse iki türlü çalışabilirler. Birincisi sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirler. İkincisi emekli maaşlarının kesilmesini talep edip bütün sigorta kollarına ait primleri ödeyerek çalışabilirler. Emekli çalışanların büyük çoğunluğu emekli maaşını kestirmeden çalışmaya devam ediyorlar. İşyerlerinden ayrılırken de haklı bir sebepleri olmuyor. Dolayısıyla işten kendi isteği ile sebepsiz ayrılıyorlar. Durum böyle olunca da emekliler kıdem tazminatına hak kazanamıyor. Emeklilerin kıdem tazminatı almalarını sağlayacak tüyoları açıklayalım.
Bir dilekçe vermek yeterli
Emekli çalışanlarımızın çok fazla bilmediği ancak onlara büyük avantaj sağlayabilecek bir yöntemi açıklayalım. Örneğin emekliliğiniz üzerinden 3 yıl geçti ve siz hala sosyal güvenlik destek primi ödeyerek aynı işyerinde çalışıyorsunuz. Normal şartlarda haklı bir sebep olmadan işi bırakıp bu üç yıl için kıdem tazminatı alamazsınız. Burada izleyeceğiniz yol, bir dilekçeyle emekli maaşınızı kestirmek ve normal çalışan statüsünde çalışmak istediğinizi Sosyal Güvenlik Kurumu il veya merkez müdürlüklerine başvurup bu durumu ayrıca işvereninize de bildireceksiniz . Bunun üzerine işvereniniz sizin primlerinizi emekli olarak değil de normal çalışan olarak yatırmaya başlayacak. Sizde bunun üzerine tekrar emeklilik için başvurduğunuzda kıdem tazminatına hak kazanacaksınız. Emekli maaşını kestirmeden çalışanlar bu taktiği uygulayarak normalde kendi istekleriyle işi bırakarak alamayacakları örneğimizde olduğu gibi üç yıllık kıdem tazminatını birkaç bürokratik işlemle almaları mümkün olacaktır.
Emekli kadının evlenmesinde kıdem tazminatı
Emekli olan kadınlar çeşitli nedenlerle tekrar çalışmaya başlayabiliyorlar. Emekli kadın işçi emekli olarak çalışmaya devam ederken tekrar evlenirse kıdem tazminatın almaya hak kazanır. Bunun için kadının işyerindeki çalışma süresi bir yıl ve üzerinde olması gerekiyor. Bir diğer şart da kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde işten ayrılması gerekiyor.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 01.12.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.