İlerleyen günlerde çalışma hayatında oldukça hareketli ve hararetli günler yaşanacak. Gözler ise yeni bakan Süleyman Soylu üzerinde olacak.
Geçtiğimiz Salı günü 64. Hükümet kuruldu. Yeni hükümetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ise Süleyman Soylu oldu. Kendisine hayırlı olsun diyorum. Umarım çalışma hayatındaki sorunların çözümünde başarılı olur. İlerleyen dönemde yeni bakanı bekleyen çok önemli konular var. Bunların bir kısmı eskiden beri süregelen ve çözüm bekleyen sorunlar. Bazıları da çıkması muhtemel yeni sorunlar. Bizler bu köşeden bu sorunların takipçisi olacağız. Bakalım çözümler ve yöntemleri nasıl olacak?
İşte yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı bekleyen gündem ve sorunlar…
1 657 Değişecek mi?
Önümüzdeki dönemde çalışanları en çok ilgilendiren konuların başında 657 sayılı Kanun’un değiştirilmesi geliyor. Eğer değişiklik gerçekleşirse memurların iş güvencesinin kalkması gündeme gelecek. Bu duruma sendikaların direnci ne ölçüde olacak merak konusu. Ayrıca 657’nin değişmesi bürokratların da kolayca görevden alınmasına kapı aralayacak.
2 Asgari Ücret Artacak Ama Nasıl?
Çalışma hayatında işçileri ve işverenleri ilgilendiren en önemli konu ise asgari ücretin net 1.300 TL’ye çıkartılması. Evet, asgari ücret büyük bir aksilik olmazsa bu şekilde artacak ama maliyet kime yüklenecek? İşverenler yeni teşvik uygulamalarıyla maliyeti devlete yıkma derdinde olacaklar. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde işverenlerin buna katlanması gerektiğinin sinyalini verdi.
3 Kıdem Tazminatı Raftan İnecek
Kıdem tazminatı fonu uygulaması eski Bakan Faruk Çelik zamanında defalarca raftan indi ancak her seferinde tekrar vazgeçildi. Sebep ise işçi ve işveren taraflarının kapsam ve miktar gibi bazı hususlarda anlaşamamaları. Ama artık bir şekilde kıdem tazminatı fonu uygulamasına geçilmesi gerekiyor. Çünkü mevcut sistem işçiyi mağdur ve mahkemeleri fazlasıyla meşgul etmekte.
4 Taşeronlaşma ve Kadro Sorunu
Özellikle kamudaki taşeron işçi sorunu çözüm bekleyen ayrı bir sorun ve her seçim döneminde gündeme geliyor. Yeni hükümetin de özellikle üzerinde durmayı vaat ettiği bir sorun. Asıl işlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması vaadi bakalım gerçekleşecek mi? Ayrıca sözleşmeli personelin kadro talebine olumlu yanıt verilecek mi? Ancak 657’de yapılacak değişikliğin kapsamı bu sorunun da cevabını bize gösterecek.
5 Emeklilikte Yaşa Takılanlar Çözüm Bekliyor
1999 yılında çıkartılan bir yasa ile emeklilik şartlarına ilişkin hükümler geriye doğru yürütüldü ve emeklilik yaşları sigortalılar için 3 ila 17 yıl uzadı. Bir bakıma sigortalıların emeklilik için elde ettikleri haklar ellerinden alındı. Şu an itibariyle yaklaşık 100 bin sigortalının bu şekilde mağdur olduğu ve emeklilik için yaş sınırına takıldıkları ifade ediliyor. Yeni hükümetten en büyük beklentilerden birisi bu soruna bir çözüm bulunması.
6 Suriyeli İşgücü Sorunu
Suriyeli göçmenlerin sağlamış olduğu ucuz, maliyetsiz ve kayıt dışı işgücü kaynağı işverenleri buraya yöneltiyor ve bu durum da hem işsizliğin hem de kayıt dışılığın artmasına neden oluyor. Suriyeli işçilerin çalışma alanları öylesine genişledi ki devlet kurumlarına iş yapan firmalarda dahi kayıt dışı Suriyelilere rastlamak mümkün. Bir yıl önce eski Bakan Faruk Çelik tarafından Suriyelilere çalışma kartı projesinden bahsedilmişti. Ama atılan hiçbir adım yok. Bakalım Suriyeli işçi sorununa yeni dönemde nasıl bir çözüm bulunacak.
7 Gelir Testi Komedisi Bitecek mi?
Bu yıl başında GSS prim borcu olanlar için başvurup taksitle ödeme imkanı getirilmişti ancak siyasilerin seçim vaatleri kafaları iyice karıştırdı. Öyle ki Başbakan Davutoğlu dahi gelir testinden doğan prim borçlarının silineceğini meydanlarda açıkça beyan etti. Önümüzdeki dönemde GSS borçlarının akıbeti ve gelir testi uygulaması sıkça tartışılacak. Ve artık işsizleri cezalandırma aracına dönüşen GSS ve gelir testi uygulamalarını kaldırmak kaçınılmaz hal aldı diyebiliriz.
8 Ve Daha Bir Sürü Mesele
Çalışma hayatında yeni Bakan Süleyman Soylu’yu bekleyen daha birçok konu var. Doğum borçlanmasının sigortalılık tarihinden öncesi için de uygulanmasına yönelik beklentiler, yeni bir “Sosyal Yardım Yasası” hazırlanması vaadi, sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması, iş kazalarına yönelik yapılması gereken düzenlemeler, yüksek kayıt dışılıkla mücadele, dağınık teşvik düzenlemelerinin sadeleştirilmesi bunlardan bazıları…
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 27.11.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.