Paris’ten okurumuz Salih Ercan soruyor: “Bünyamin bey, otuz iki yıldır Fransa’da yaşıyorum. Fransa’da emekliliğim daha gelmedi, 65 yaşında emekli olunuyor burada. Türkiye’den emekli olmak istiyorum. Sordum soruşturdum, önce Türkiye’den muhasebeci sigortalı göstermeli diyorlar, sonra borçlanma yapabiliyor muşum. Doğru mu? Nasıl emekli olurum?”
Sayın okurum, yurtdışı borçlanması yaparak emekli olma hakkına sahipsiziniz.
Yurtdışında yaşayan kadınlar çalışsın çalışmasın yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerini borçlanıp emekli olma hakkına sahiptir.
Yurtdışında yaşayan erkekler ise yurtdışındaki çalıştıkları günleri ve çalışmaları arasında bir yıla kadar işsiz geçen günlerini borçlanıp SGK’ya ödeyerek emekli olabilir.
Ancak bunun için “sahte sigortalı” olmamalısınız, yoksa emekli olamazsınız, emekli olsanız bile yapılacak bir müfettiş/denetmen incelemesinde emekliliğiniz yanar.
Yurtdışında emekli olurken neye dikkat etmek gerekiyor; ayrıntılı olarak açıklayalım.
Yurtdışı Borçlanması Hakkı Var
Yurtdışı borçlanması ülkemizde 3201 sayılı Kanun uyarınca uygulanan bir hak.
Yurtdışında çalışan erkekler bulundukları ülke sosyal güvenlik mevzuatına göre sigortalı çalıştıkları süreleri, bu sigortalılık süreleri sonunda veya arasında bir yıla kadar çalışmadıkları süreleri borçlanabiliyor.
Yurtdışında bulunan kadınlar ise ister evli olsun ister olmasın yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerini (buna çalıştıkları süreler de dâhil) borçlanarak emekli olabiliyor.
Borçlanmaya yaparak emekli olacak kişinin sonradan Türk vatandaşlığından çıkması önemli değil, borçlanılacak sürede Türk vatandaşı olması yetiyor. Çifte vatandaşlar ise Türk vatandaşı olarak kabul ediliyor.
Borçlanma İçin Sigortalı Olmak Şart!
Ancak ülkemizde bir gün dahi olsa sigortalı olmak borçlanmanın şartlarından…
Şöyle açıklayalım:
Yurtdışına gitmeden önce yâda yurtdışında bulunduğunuz sürede ülkeye gelip bir gün dahi sigortalı olmuşsanız yurtdışı borçlanması hakkınız bulunuyor.
Peki, yurtdışına gitmeden önce Türkiye’de hiç sigortalılığı olmayanlar ne yapmalı?
Bunların borçlanma hakkı kazanabilmesi için ülkemize gelip bir gün dahi olsa sigortalı olması yani bir işverenin yanında çalışıp SGK’ya sigortalılığının bildirilmesi zorunlu. Yani yurtdışı borçlanması dilekçesini verdiğiniz günden önce bir gün dahi olsa sigortalı çalışmanız olmalı.
Sigortalı Gösterilene Sahte Sigortalıdır!
İşte dananın kuyruğu da burada kopuyor…
Türkiye’de hiçbir sigorta numarası olmayanlar (yani daha önce hiç sigortalı olmamış olanlar) borçlanma hakkı kazanmak için hizmete ihtiyaç duyuyor. Bu gibi kişiler başta muhasebeci, mali müşavir gibi meslek mensupları olmak üzere çeşitli kesimlerce hiç çalışmadan “sigortalı gösteriliyor.”
Ülkemiz mevzuatına göre bir işyerinde fiilen çalışmadan kâğıt üzerinde SGK’ya “sigortalı bildirilmek” ise tam adıyla sahte sigortalılık.
Oysa yurtdışı borçlanması hakkı kazanmak için sahte sigortalı değil, gerçek sigortalı olmak gerekiyor… Sahte sigortalı olanlar kâğıt üzerinde yurtdışı borçlanması yapıp emekli olma hakkını elde etse de gerçekte bu hakka sahip değiller.
SGK Tek Tek Tespit Ediyor!
SGK sırf yurtdışı borçlanması yapabilmek için “sigortalı gösterilen” yani sahte sigortalı olanları mercek altına alıyor.
Bunlardan bazıları hiç ülkemize giriş yapmadan (yani yurtdışında iken) sigortalı bildiriliyorlar.
Bazıları ise ülkeye giriş yapıyor ama daha sigortalı çalıştığı görülürken yurtdışına çıkıyor. Örneğin ülkede on beş gün sigortalı görünürken çalışmasının onuncu gününde yurtdışına çıkmış oluyor.
İşte bu şekilde kâğıt üzerinde çalışırken aslında gerçekte ülke dışında olanları SGK Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yurtdışı giriş-çıkış kayıtlarından tespit ediyor.
Sahte sigortalı olanlar müfettiş/denetmen incelemesine giriyor. Eğer çalışmalarının sahte olduğu ortaya çıkarsa da hem yurtdışı borçlanma hakları hem de eğer oldularsa emeklilikleri yanıyor.
Emekli Olmak İçin Gerçekten Çalışın!
Peki, ne yapmak gerek?
Yurtdışı borçlanması hakkından yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın yapması gereken şey “sahte sigortalı” değil “gerçek sigortalı” olmaları.
Yani yurda kesin dönüş yapmamış olsalar (yani halen yurtdışında yaşıyor olsalar) bile ülkeye gelip en azından bir gün sigortalı olarak bir işyerinde fiilen/gerçekten çalışmaları.
Keza bu fiilen/gerçekten çalışma sırasında yurtdışına çıkış görünmemesi önemli. Yani örneğin ayın 1’i ile 30 Kasım 2015 arasında işyerinde çalışıyorlarsa Kasım ayı boyunca yurtdışı çıkışları olmamalı, sigortalı oldukları süre boyunca yurt içinde olmalılar.
Yoksa SGK incelemesine takılarak hem yurtdışı borçlanması hakkından hem de emeklilikten olabilirsiniz, bizden söylemesi…
---
Kıssadan Hisse
“Hayat merdivenlerini çıkarken, insanlara iyi davranalım. Çünkü inerken gene aynı insanlara rastlayacağız.”
— Cenap Şahabettin
(Kaynak: Memur Haber | 23.11.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.