BASINDAN YAZILAR
Memurlarda Torba Kadro Uygulaması Nedir? Neye Yarar? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Memurlarda Torba Kadro Uygulaması Nedir? Neye Yarar? / Şevket Tezel

 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamında;

Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabiliyor.

Yani öğretmen, hekim, hemşire, veteriner, sağlık memuru gibi unvanlar için torba kadro uygulaması yapılamayacağını belirtelim.

İşte bu tür atamalara Torba Kadro ataması deniyor. Peki bu tür atama neye yarıyor, sonuçları ne oluyor?

Bir kere bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması gerekiyor.

Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave ediliyor.

Bu sürelerin hesabında;

  • 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde,
  • Belediye başkanlığında,
  • Belediye ve il genel meclisi üyeliğinde,
  • Kanunlarla kurulan fonlarda,
  • Muvazzaf askerlikte ve okul devresi dâhil yedek subaylıkta,
  • Uluslararası kuruluşlarda

geçen sürelerin tamamı katılırken,

2011 yılından itibaren  yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınmaya başlanmıştı.

Altı yıl sınırı

Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar hariç olmak üzere diğer atamalar için sekiz ve daha fazla yıllık bir özel sektör süresinin en fazla altı yılının dikkate alınabilmesi mümkün bulunuyor.

Bununla beraber Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için özel sektör hizmetlerinin tamamı dikkate alınmaya açık bulunuyor. Bu da İdarenin hiç kamu hizmeti bulunmayan birisini direkt genel müdür, müsteşar yapmasına imkân hazırlamış oluyor. 

İdarenin istediği kişileri kamuda üst makamlara atamasına yarayan bu madde memurlar arasında eşitliğe aykırılık şikâyetlerine de neden olabiliyor.  

Memura Ne Kazandırıyor?

Yani normal koşullarda dereceleri içinde en az üç yıl ve bu derecenin üçüncü kademesinde bir yıl bulunmuş olmaları, üst derecede boş bir kadronun bulunması, kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri taşımaları şartıyla bulundukları derecenin üstündeki derecelere yükseltilebilen devlet memurları torba kadro sayesinde doğrudan üst derecelere atanabiliyorlar.

Torba kadrolara atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından faydalanıyorlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her üç yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde göz önüne alınıyor. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmıyor.

Örneğin 7/1 derece ve kademesinde bulunan bir mühendis torba Kadro uygulamasıyla 1/1 derece ve kademeye atandığında 705 gösterge yerine 1320 göstergeden, 950 ek gösterge yerine 3600 ek göstergeden faydalanarak daha fazla aylık alıyor, özel hizmet tazminatı ve yan ödeme zamları da artıyor. Ama kazanılmış hak aylık derecesi bakımından 1.dereceye gelmeden bu kadrodan ayrılırsa 1/1 derece ve kademesi müktesebi sayılmıyor.

Torba Kadro Hakları Hangi Tarihten Başlıyor?

11.05.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 160 seri nolu Devlet Memurları Genel Tebliğinin E/11 maddesine göre 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamında Torba Kadrolara atananların aylık ve diğer haklarının atandıkları yeni kadro dereceleri üzerinden göreve başladıkları günden itibaren ödenmesi gerekiyor.

(Kaynak: alitezel.com | 20.11.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM