Türkiye geri ödeme listesinde ne fazla ilaç bulunan ülkeler arasında yer alıyor. 2014'te toplam 337 milyon 403 bin 297 reçete SGK tarafından ödenmiş. SGK'nın kasasından bu reçeteler için 16.3 milyar TL çıkmış.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yalnızca emeklilik veya malullük konusunda değil, sağlık alanında da önemli bir belirleyici konumunda. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış bir ilacın geri ödeme kapsamına alınıp alınmaması noktasındaki karar SGK tarafından veriliyor. SGK’nın geri ödeme listesinde yaklaşık 8.200 ilaç bulunuyor. Bu açıdan Türkiye geri ödeme listesinde ne fazla ilaç bulunan ülkeler arasında yer alıyor. SGK’nın sağlık harcamaları nın önemli bir bölümünü ilaç geri ödemeleri tutuyor. 2014'te toplam 337 milyon 403 bin 297 reçete SGK tarafından ödenmiş. Bu reçeteler karşılığında toplam 16 milyar 354 milyon TL SGK’nın kasasından çıkmış.
KATILIM PAYI NE KADAR?
Reçete başına maliyet ortalama 48,47 TL olarak gerçekleşmiş. Dolayısıyla SGK’nın ilaç konusunda işi sıkı tutması sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından çok önemli. SGK ilaçta katılım payı uyguluyor. Dolayısıyla sigortalılar muayene olduktan sonra ilaç yazılmışsa katılım payı ödemek durumundalar. SGK’nın karşıladığı ilaç bedeli üzerinden çalışanlar ve bir çalışanın bakmakla yükümlü olduğu kişilerden yüzde 20, emekliler ve emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ise yüzde 10 oranında katılım payı alınıyor.
KANSER VE KALP MUAF
Ancak ilaçta alınan katılım payı bütün hastalıklarda söz konusu değil. Yani bazı ilaçlar için bu bedeli ödemek gerekmez. Kanser, organ ve doku nakli, böbrek, doğuştan metabolik hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, kalp gibi uzun süreli tedavi gerektiren yüksek maliyetli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar katılım payından muaf tutuluyor.
İlaç farkına gerek kalmaz
SGK aynı eşdeğer ilaç grubunda yer alan ilaçlar için bir 'indirimli ilaç bedeli' hesaplar. Bu bedeller arasındaki en ucuzun yüzde 10’una kadar olan ilaçlar için SGK ödemeyi yapar. Ancak bu bedelin üzerindeki ilaçlar için eşdeğer ilaç farkı olur. SGK eş değer grup içerisinde en ucuz birim fiyata sahip ilacın listeye alındığı tarihten itibaren her ay piyasada olup olmadığını da kontrol etmektedir. Eşdeğer ilaç kullanılması halinde sigortalının cebinden eş değer ilaç farkı çıkmayacaktır.
Eşdeğer ilaç Türkiye'nin geleceği
Eşdeğer ilaç, ilaç kullanımında çok önemli bir nokta. Eşdeğer ilaç uygulamasıyla SGK ilaç harcamalarında özellikle 2011 sonrasında ciddi tasarruflar sağladı. Eşdeğer ilaç, aynı etken maddeyi aynı oranda içeren ilaç anlamına geliyor. Eşdeğer ilaç kullanımı hekimin yazdığı ilaçla aynı etken maddeye sahip olduğu için hastanın tedavisini olumsuz etkilememektedir. İlaçlar referans ilaç ve eşdeğer ilaç olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Referans ilaçlarla ilgili koruma süreleri sona erdikten sonra referans ilacın eşdeğerin piyasaya sürülebilmektedir. Dolayısıyla eşdeğer ilaç kullanımı ilaç endüstrisinde de herhangi bir sıkıntıya yol açmamaktadır.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 19.11.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.