Ankara’da bir taksi sürücüsü, kaza sonrası aracına çarpan sürücünün kaçmasını engellemeye çalışırken parmağını kapı arasına kaptırdı. Sürücü olay yerinden kaçarken parmak da araçla birlikte gitti. Hastaneye kaldırılan taksicinin parmağının tekrar yerine dikilmesi için zamana karşı yarış verildi.
İddiaya göre 100. Yıl Taksi’de çalışan 06 T .... plakalı aracın sürücüsü O. B., müşterisini bırakmak için gideceği noktaya doğru seyir halindeydi. Kırmızı ışıkta durduğu sırada arkadan kendisine 06 Y... 76 plakalı araç çarptı.
Hızlı bir refleksle aracından inen B., diğer aracın kapısına asıldı. Ancak parmaklarını kapı arasına kaptırınca hareket eden araçla birlikte sürüklenmeye başladı. Bir süre sürüklendikten sonra parmakları sıkıştığı yerden kurtuldu ancak işaret parmağının başı araçla birlikte kopup gitti.
Durumu meslektaşlarına haber verdi. Kısa süre sonra olay yerine gelen taksiciler meslektaşlarını hemen Gazi Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırdı. Görevli doktor, parmağın ucunun koptuğunu ve bir an önce bulunup yerine dikilmesi için hastaneye getirilmesi gerektiğini belirtti.
Son sürat hastaneye gelinmesine rağmen doktorlar ameliyat için geç kalındığı belirtildi.
“KAPISINI TUTMAK İSTERKEN KAÇMASIN DİYE, KAPIYI KAPATTI VE PARMAĞIMI KOPARTTI”
**EK/6 Statüsünde Sigortalı Olması
Şayet ticari taksici şoför olarak EK/6 Statüsünde sigortalı ise;
Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlar kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılanlardan ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı on günden az olanların kendileri tarafından aylık otuz gün hizmet üzerinden karşılığı primi ödemelerine imkan sağlanmış olup, bu madde kapsamında prim ödenen süreler, Kanunun 4-1 (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılacaktır.
1.3.2011 tarihinden itibaren 82. maddeye göre belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının % 32,5’i oranında prim öderler.
Bu prim oranının % 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, % 12,5’i genel sağlık sigortası primidir. Bu sigortalılardan 4447 sayılı Kanuna tabi olmak isteyenler % 3 sigortalı ve işveren hissesi oranındaki işsizlik sigortası primi de ödeyebilirler. İşsizlik sigortası priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmemesi halinde o aya ait işsizlik sigortası primi ödeme hakları düşer.
Kanuna eklenen geçici 29. madde ile ek 6. madde kapsamındaki sigortalılar 1.3.2011-31.12.2011 tarihleri arasında 82. maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırının on sekiz günlük tutarı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan artırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere prim ödeyeceklerdir. Sigortalılar talepte bulunmaları halinde üst sınıra kadar da prim ödeyebileceklerdir.
Parmağı kopan taksici ayda 10 günden az süre ile çalışarak EK/6 statüsünde sigortalı olması halinde Kısa Vadeli Sigorta Kollarından prim ödenmediği için kopan parmağından dolayı İş Kazası sayılmayacak,bundan dolayı da sürekli iş göremezlik geliri alamayacaktır.
Geçici iş göremezlik hakkı da olmayacaktır.
**Taksici 10 Günden Fazla Çalışan İşçi Olması
Parmağı Kopan Taksici şayet 10 günden fazla sigortalı olarak çalışıyorsa,4-1(a) statüsünde sigortalı olacağından ,işvereni tarafından primleri ödeneceği için Kısa Vadeli sigorta Kollarından %2 oranında prim ödeneceği için işin boyutu İş Kazası olarak değerlendirilecektir.
Şayet iş göremezlik oranı %10 ve üzerinde olması halinde Sürekli İş göremezlik geliri de alabilecektir.
Tedavi süreci boyunca iş kazasından dolayı kazanın geçirildiği tarihten itibaren geçici iş görmezlik almayı da hak edecektir.
SGK kusuru oranında parmağın kopmasına sebep olan ,kusurlu kişiden (3.Kişiden) tedavi ve sürekli iş göremezlik gelirlerini isteyecektir.
**Taksici İşveren İse
Parmağı Kopan Taksici işveren ise 4-1(b) statüsünde sigortalı sayılacaktır.
4 -1(b) bendine göre sigortalı sayılanlara iş kazası geçici iş göremezlik ödeneği, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları sürede ödenir.
Emekli olması halinde 4-1(b) taksici kısa vadeli sigorta kollarından prim ödemediği için gelir anlamında aylık alamaz.
**İşçi Emeklisi Taksici Olması Halinde
Parmağı Kopan Taksici 4-1(a) statüsünden emekli olması halinde Ancak, emekli olan şoförün toplu taşıma aracı sahibi yanında 10 günden az ya da fazla çalışması olup olmadığına bakılmaksızın veya başka bir işyerinde sigortalı olması halinde sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.
Bu durumda Kısa Vadeli Sigorta Kollarında %2 prim ödendiği için İş Kazasından dolayı sürekli yada geçici iş görmezliği alacaktır.
**
Sonuç:
Parmağı Kopan taksi şoförünün statüsüne göre;
a.)EK/6 statüsünde olursa,İş Kazası sayılmaz.
b.)EK/6 statüsünde değil,30 günden fazla çalışırsa İş Kazası olarak değerlendirilecektir.Sürekli yada geçici iş göremezliğe hak edecek.
c.)4-1(b) statüsünde emekli değilse iş kazası kapsamında değerlendirilecek.Emekli ise değerlendirilmeyecek.
d.)Taksi şoförü emekli olup çalışırsa İş Kazası kapsamında değerlendirilecektir.
e.)Taksi şoförü parmağının kopmasına neden olan ,kusurlu kişiye karşı maddi ,manevi tazminat davaları ile hakkını arayacaktır.
a=>
(Kaynak: alitezel.com | 19.11.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.