BASINDAN YAZILAR
İşverenler Dikkat… SGK’nın Kuruş Hesabından Ceza Yemeyin / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

İşverenler Dikkat… SGK’nın Kuruş Hesabından Ceza Yemeyin / Mehmet Bulut

 Sosyal Güvenlik Kurumu, işverenler tarafından ödenen primin hesabında değişikliğe gitti. Dikkat edin, ufak bir hata yüzünden ceza yemeyin. 

Bugün sizlere biraz teknik bir konudan bahsedeceğim. Ancak bu konu işverenler için çok önemli. Çünkü yapılacak ufak bir hata para cezası yenmesine neden olabilir.
Geçen hafta Sosyal Güvenlik Kurumu, İşveren Uygulama Tebliği’nde bazı değişiklikler yaptı. Yapılan değişiklilerden birisi de prim matrahının hesaplanması ile ilgili.
Bir işveren çalıştırdığı işçinin primini hesaplarken öncelikle matrahı yani prime esas tutulacak kazancı tespit etmesi gerekiyor. Kaba bir açıklama yapacak olursak bir işçinin prim matrahı brüt ücretine eşit. Ancak bazı durumlarda söz konusu matrahtan bazı tutarlar istisna kapsamında indirilebiliyor. Çocuk yardımı, aile yardımı ve yemek yardımı gibi ödemelerin bir kısmı bu istisnaların içinde bulunuyor.

İstisna hesaplaması değişti
İşveren Uygulama Tebliği’nin değişmeden önceki halinde aylık yemek yardımı ve çocuk yardımı istisnaları hesaplanırken verilen örneklerde direkt hesaplama yöntemi uygulanıyordu.
Örneğin, aylık yemek yardımı istisnası hesaplanırken direkt olarak:
Aylık İstisna Tutarı = Brüt Günlük Asgari Ücret x %6 x Yemek Parası Verilen Gün SAYISI formülü kullanılıyordu.
Ancak yeni düzenlemede endirekt yöntem benimsendi ve önce günlük istisna tutarı sonra da aylık istisna tutarı bulunması kuralı getirildi. Buna göre formülasyon şöyle oldu:
Günlük İstisna Tutarı = Brüt Günlük Asgari Ücret x %6
Aylık İstisna Tutarı = Yemek Parası Verilen Gün Sayısı x Günlük İstisna tutarı

Yemek yardımı ve çocuk yardımında istisna var
İşveren Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik ile yemek yardımı ve çocuk yardımı istisnasının hesabında bazı değişiklikler yapıldı. Ama bundan önce bu istisnalar nedir, bundan bahsedelim.
Sigortalılara yemek parası adı altında yapılan ödemelerin, işyerinde işveren tarafından yemek verilmemesi şartıyla, fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak günlük asgari ücretin yüzde 6’sının, yemek verilecek gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı, matrahın tespitinde dikkate alınmıyor ve dolayısıyla bu tutardan prim kesilmiyor.
Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından en fazla iki çocuk (iki çocuk dahil) için çocuk zammı adı altında yapılan ödemelerin ise çocuk başına aylık asgari ücretin yüzde 2’si  oranındaki tutarı matrahın tespitinde dikkate alınmıyor.

Kuruş hatasına düşmeyin, ceza ödersiniz
Az buçuk matematik bilgisi olanlar verdiğimiz eski ve yeni hesaplamaların aynı sonuca denk geldiğini düşünebilirler. Doğru da düşünüyorlar. Ancak arada ince bir fark var.
Yeni hesaplamada günlük istisna tutarı hesaplanırken üç haneli kuruş iki haneye düşürülüyor ve dolayısıyla istisna tutarı daha az çıkıyor. Örnek verecek olursak;
Eski hesaplamada ayda 20 günlük çalışma için 2015 yılında aylık istisna tutarı 50.94 TL çıkarken, yeni hesaplamada 50.80 TL çıkıyor. Yani arada 14 kuruşluk bir fark var.
Eğer ki işverenler bundan sonraki aylarda hesaplamaya dikkat etmez ve eski yöntemi uygularlarsa birkaç kuruş yüzünden idari para cezası ödemek zorunda kalabilirler. Hesaplamadaki hata SGK tarafından tespit edilirse para cezası belge başına yaklaşık 2550 TL civarında.
Bu sebeple kuruş hesabından ceza yememek için bu yazımızı mutlaka muhasebecinize verin, kesin ve saklayın…

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 13.11.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM