Ben 2000 yılı SSK emeklisi iken 05.10.2007 tarihinde emekli aylığımı kestirerek tekrar çalışmaya başladım. Haberlerden öğrendiğime göre bu konuda bir Yasa 16.10.2007 tarihinde Meclis'ten çıkmış.
Yeniden emeklilik başvurusunda bulunmak istiyorum. Bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum.(Ali BAKIRMarmaris- MUĞLA)
Sayın BAKIR, bahsetmiş olduğunuz yasa dün (Salı günü) itibariyle T.C. Resmi Gazete'nin 23 Ekim. 2007 tarih ve 26679 sayısı ile yayımlanarak aynı gün itibariyle yürürlüğe girmiş oldu.
-Yayımlanan 5698 sayılı Yasanın tam ve açık adı da "Sosyal Sigortalar Kanunu, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar, Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" olarak tanımlanmıştır.
-Yeni Yasayla birlikte "İkinci Emeklilikle Maaş Artışı" da frenlenmiş oldu. Sizinle benzer durumda olan okurlarımızın sorularına 5698 sayılı Yasa uygulamalarını açıklayarak cevap vermiş olalım.
İkinci emekliliğe "süper formül" uygulaması nedir?
- 4447 sayılı Yasaya göre, sigortalının sadece emekliliği esnasında hesaplanan ve önceki yılları da kapsayan gelişme hızı oranları aylıkların iyileştirme hesabında dikkate alınmıyordu.Bu uygulama nedeniyle de günümüze doğru gelindikçe bir önceki yılın emeklisi ile bir sonraki yıl emeklisi arasında her yıl gelişme hızı kadar maaş farklılıkları doğuyordu.
-Bu nedenle, 2000 ve izleyen yıllarda SSK'dan emekli olanların emekli aylıklarını kestirip sigortalı bir işte kısa bir süre çalıştıktan sonra tekrar emekliliğe müracaat etmeleri halinde yeni bağlanacak emekli aylıklarının eski aylıklarına nazaran %10 ile % 45 oranında zamlı olması kamu oyunda "Süper Formül" olarak adlandırılmıştı.
Süper formülden bugüne kadar kimler yararlanmış?
-Basında yer alan açıklamalara göre, 2000 ve 2007 yılları arasında 1.395 kişi mevcut emekli aylığını kestirerek tekrar çalışmaya başlamış. Bunlardan; 307 kişi kısa süreli bir çalışmadan sonra yeniden emekli maaşı talebinde bulunmuş. 1.080 kişi ise daha uzun süreli çalışmış.
-Süper formül gazetelerde yayınlandıktan sonra yaklaşık 5.441 kişi maaşını kestirerek normal sigortalı olarak çalışmaya başlamış. Ancak bu sigortalılardan kaçının yeniden müracaatta bulunduğu konusunda şimdilik telaffuz edilen net bir rakam mevcut değil.
Süper formülden son olarak yararlananlar?
-2000 yılı sonrası emeklilerinden yeniden çalışmaya başlayanlardan 22 Temmuz 2007 Pazartesi itibariyle tekrar emekliliğe müracaat edenler "Süper Formül" uygulamasından ancak SGK tarafından yürütülecek olan incelemeler sonucunda fiilen çalıştığı belirlenenler yararlanabilecek.
-Emekli maaşını kestirmeden önce mevcut işyerlerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaları bulunanlar yeni çalışmalarını ispatlamaları yönüyle daha avantajlı gözükmekte.
Süper formül uygulamasını kimler kaçırdı?
- 2000 yılı sonrası emeklilerinden yeniden çalışmaya başlayıp ta 22. Temmuz.2007 Pazartesi itibariyle emekliliğe müracaat etmeyenler "Süper Formül" uygulamasından yararlanamayacak. 5698 sayılı yasayla ikinci emekliliğe getirilen yeni uygulamalar:
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden yeniden çalışmaya başlayanların durumu?
-506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 63 üncü maddesinin A fıkrasında yapılan değişiklik sonucu; Yaşlılık aylığı almakta iken, sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları çalışmaya başladıkları tarihte kesilecek.
-1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun 38 inci maddesinde yapılan değişiklik sonucu; Yaşlılık aylığı alanların istekleri halinde, aylıkları kesilerek son defa prim ödedikleri basamaktan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile sağlık sigortası primi ödemeye devam edebilecekler.
SSK ve Bağ-Kur'lular;
-Tekrar yaşlılık aylığı talep etmeleri halinde, yeniden bağlanacak yaşlılık aylığı, talep tarihini takip eden ödeme döneminden başlanarak ödenecek.
-Yeni aylık, eski aylığın kesildiği tarihten sonra aylıklara yapılan artışlar uygulanarak aylık başlangıç tarihi itibariyle bulunan tutarı ile emeklilik sonrası çalışmaya ait kısmî aylığın toplamından oluşacak.
- Emeklilik sonrası çalışmaya ait kısmî aylık, talep tarihindeki emeklilik öncesi ve sonrası prim ödeme gün sayısı toplamı üzerinden, yürürlükteki hükümlere göre hesaplanan aylığın emeklilik sonrası prim ödeme gün sayısına orantılı bölümü kadar olacak.
SSK' dan malullük aylığı almakta iken yeniden çalışmaya başlayanların durumu?
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 58 inci maddesinde yapılan değişiklik sonucu;
-Malullük aylığı almakta iken sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylıkları çalışmaya başladıkları tarihte kesilecek.
-Malullük aylıkları kesilenlerden işten ayrılarak malullük aylığı verilmesi için yazılı istekte bulunan sigortalıya aylık bağlanması, kontrol muayenesi sonunda malullüğün devam ettiğinin anlaşılması şartına bağlanmış oldu. SSK tarım işçilerinden yeniden çalışmaya başlayanların durumu?
2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 23'üncü maddesinde yapılan değişiklik sonucu;
-Yaşlılık aylığı kesilen sigortalılardan işten ayrılarak yaşlılık aylığı verilmesi için yazılı istekte bulunan sigortalıya, eski aylığın kesildiği tarihten sonra aylıklara yapılan artışlar uygulanarak bulunan aylık tutarına, yazılı istek tarihindeki emeklilik öncesi ve sonrası prim ödeme gün sayısı toplamı üzerinden, hesaplanan aylığın emeklilik sonrası prim ödeme gün sayısına orantılı bölümü eklenmek suretiyle istek tarihini takip eden ödeme dönemi başından itibaren ödenecek.
Özetle; İkinci emeklilikte maaş artışından, sadece son çalışılan süre içerisindeki tüfe ve gelişmişlik hızının gün sayısına orantılı bölümü kadarından yararlanılabilecek. Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...
FAKS: (0312) 433 59 19
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 24.10.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.