SGK'ya GSS prim borcu olanlar 2 Kasım'a kadar başvuruda bulunarak borçlarını taksitle ödeyebilirler. Yoksa SGK, prim borcu için icra yoluna başvurabilir.
Gelir testi uygulamasının sağlıklı işlememesi nedeniyle 11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6552 sayılı kanun (Torba Yasa) ile gelir testi yaptırmayanlara ve GSS prim borcu olanlara ikinci bir şans ve af imkânı getirilmişti.
Buna göre, eğer hiç gelir testi yaptırılmamışsa ve bu sebeple borç ortaya çıkmışsa, 31 Mart 2015 tarihine kadar yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurularak gelir testi yaptırılması gerekiyordu. Ancak bu süre uzatıldı ve 30 Eylül olarak belirlendi.
30 Eylül'e kadar birçok kişi gelir testi yaptırdı. Ancak bunun yanında gelir testi yaptırmayan veya önceden GSS prim borcu olan milyonlarca kişi var. İşte bu kişilerin 2 Kasım'a kadar SGK'ya başvurması gerekiyor. Böylece borçlarını yapılandırıp taksitle ödeyebilecekler.
Kafalar Karışık
GSS prim borcu olanlar için başvurup taksitle ödeme imkânı getirildi ancak siyasilerin seçim vaatleri kafaları iyice karıştırdı. Öyle ki Başbakan Davutoğlu dahil hemen hemen tüm siyasiler gelir testinden doğan prim borçlarının silineceğini söylüyorlar meydanlarda.
Durum böyle olunca da vatandaşlar prim borçlarını ödeyip ödememekte kararsız. Tabii borcu ödeyip (daha önceden de olduğu gibi) enayi durumuna düşmek de var. Bunun yanında belki de sözler tutulmayacak ve ödenmeyen borçlar için icra yazısı gönderilecek.
Borç 18 taksitte ödenebilir
GSS prim borçlarının, ikişer aylık süreler itibariyle 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenmesi mümkün. Yani borçlular borçlarını en fazla 36 aylık bir süre içinde ödeyebilecekler.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksit süresinde ödenmezse veya eksik ödenirse yapılandırma hakkı kaybedilecek ve prim borçları eski haline dönecek. Bu sebeple taksitlerin aksatılmaması çok önemli.
GSS Borcunuz Varsa İcra Gelebilir
Bildiğiniz gibi 1 Ekim 2015 Perşembe tarihli Resmi Gazete’de bir bakanlar kurulu Kararı yayımlandı ve GSS prim borcu olan kişilerin yıl sonuna kadar devlet hastanelerinden sağlık hizmeti almaları imkanı getirildi.
Aslında çok da doğru bir karar verildi. Çünkü sağlık hakkı anayasal bir hak ve bir kişinin borcu olduğu için bu haktan mahrum bırakılması zaten anayasaya aykırıydı. Bu sebeple GSS'nin mantığında büyük bir sorun vardı.
Ancak çıkartılan bu bakanlar kurulu kararı, her ne kadar GSS borçlularına yıl sonuna kadar hastane kapılarını açsa da prim borcunun takip edilmeyeceği anlamına gelmiyor. Yani ödenmemiş prim borçlarınızı ödemezseniz veya taksitlendirmezseniz SGK icra yoluya bu primleri faiziyle tahsil edecektir. Bu sebeple 1 Kasım seçimleri sonrasında GSS borçları tekrar gündeme gelecek gibi görünüyor.
EMEKLİYE PRİM ORANI %10
Soru: Mehmet Bey, ben bu yıl başında memuriyetten emekli oldum. Aldığım emekli ikramiyesiyle bir dükkân açmayı düşünüyorum. Bu durumda kendim için tekrar SGK'ya prim ödemem gerekiyor mu? (Cemil D.)
Cevap: Cemil Bey, emekli olduktan sonra bir iş kurarsanız veya şirket ortağı olursanız SGK emekli maaşınızdan sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesiyor. Şu an itibariyle bu şekilde kesilen SGDP oranı %10. Yani almış olduğunuz emekli maaşınızı %10 eksik alacaksınız. Örneğin 1.000 TL emekli maaşınız varsa 100 TL'si prim olarak kesilecek.
Sosyal güvenlik destek priminden anlaşılması gereken kısacası şu: Emekli olup girişimci olursanız devlet size ceza kesecek. Dolayısıyla devlet emekli bir kişinin girişimde bulunmasını, istihdam yaratmasını, işçi çalıştırmasını, işçilerin bu yolla evine ekmek götürmesini istemiyor. Eğer bunu yaparsanız ceza olarak girişimcinin emekli maaşından prim kesiyor.
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 28.10.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.