Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, devam eden küresel krize karşı bankalara ek yük getirecek sistemik risk tedbiri için çalışma başlattı. Uzmanlara göre TL'deki değer kaybı ve sermaye yeterlilik oranları bunda etkili oldu
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde "Sistemik Önemli Bankalar Hakkında Yönetmelik Taslağı’nı kamuoyunun görüşüne açtı.
HASAN ÖNAL - BUGÜN GAZETESİ
İlave çekirdek sermaye
Taslak, sistemik önemli bankaların belirlenmesine, bu bankaların tampon olarak bulundurmaları gereken ilave çekirdek sermaye ile tabi olacakları diğer yükümlülükler ve bu sermayenin karşılanamaması halinde yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasları kapsıyor. Taslağa göre 2016'dan tibaren bankalar risk ağırlıklı varlıklarına göre 4 grupta incelemeye alınacak. Gruplamada bankaların bir önceki yılın aralık ayı verileri kullanılacak.
Türkiye'de kullanılmadı
2008 Küresel Krizi ile beraber dünyada uygulanan sistemik risk tedbirleri, Türkiye’de kullanılmamıştı.Ancak TL mevduattaki aşınma ve sermaye yeterlilik oranlarındaki azalma BDDK’yı yeni tedbirler almaya yönlendirdi. Türkiye’deki bankaların ortalama sermaye yeterlilik oranı, 2015 yılı Ağustos ayı itibariyle 14.8. Bu oran 2009 yılında yüzde 20,6, 2014 sonunda yüzde 16,3'tü.
Bankalara ek yük getirir
Taslakla ilgili değerlendirme yapan Fatih Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eyüp Bastı, taslak yönetmelikteki '4. Grup'a sistemik önemi fazla olan ya da büyük olmaları nedeniyle finansal sıkıntıya düştüklerinde finansal sistemi sarsabilecek bankalar dahil edileceğini dile getirdi.Bastı, sistemde önemi fazla olan bankaların ilave sermaye bulundurmasının isteneceğini dile getirdi.
Risk karşılığı yükseldi
Bastı ayrıca, sermaye yeterliliğindeki düşüşe döviz kurlarının artması ve yükselen faizlerin sebep olduğunu belirtti. Döviz arttığında bankaların ayırması gereken risk karşılığının arttığını, faizler artınca da satılmaya hazır menkullerinin değerinin düştüğünü kaydetti.
Kırılma noktası olmasın
Eski Maliye Bakanı ve CHP Milletvekili Zekeriya Temizel, yüzde 14,8'lik sermaye yeterlilik oranının çok düşük olduğunu ifade etti. Bu konuda bankalara uyarılar yapmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Temizel, bankaların Türkiye’de bir daha kırılma noktası olmaması gerektiğini vurguladı.
Tamponlar gevşemeli
Dün İstanbul'da, CEO Club toplantısında konuşan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, şunları söyledi: "Gelecek yıl Basel III'e başlayacağız; bilhassa sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) açısından yeni bir yük getirilmemesi için geçmişte sektöre getirilen tamponların biraz gevşetilmesini istiyoruz” dedi.
Şirketlerden 100 çeşit masraf alıyorlar
Bu güne kadar daha çok bankalar ile bireysel tüketiciler arasında yaşanan sorunların şirketleri de mağdur ettiği belirtildi. Son zamanlarda bireysel tüketiciler kadar kurumların da bankalar ile sorunlar yaşamaya başladığını belirten Avukat Cevat Kazma, şirket hesaplarından farklı isimler altında 100’e yakın masraf alındığını ve bu masrafların birçoğunun Yargıtay’ın verdiği karar ile geri alınmasının mümkün olduğunu söyledi.
Denetim var ceza yok
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, 47 banka içindeki 34 mevduat bankasının 30’unun Tüketici Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle denetlendiğini açıklamıştı. Bu denetlemelerin ceza vermek için değil, bankalara rehberlik etmek için yapıldığı belirtilmişti. Tüketici Kanunu’na muhalefet eden bankaların cezalandırılması gerektiğini söyleyen Kazma, “Ortada bir kanun var ise buna uyulması gerekiyor” dedi.
Davalar yüzde 25 arttı
Tüketicilerin en çok bankalar ile problem yaşadığının altını çizen Cevat Kazma, Tüketici Hakem Heyetleri, Tüketici Mahkemeleri ve Yargıtay’ın tüketici davalarına bakan dairelerinde inanılmaz yoğunlukların yaşandığını söyledi. Bankalara tüketiciler tarafından açılan dava sayısında da her yıl yaklaşık yüzde 25 artış olduğunu ifade etti. Kazma, kredi dosya masraflarının Yargıtay’ın emsal kararı çerçevesinde dava açılmadan ödenmesi gerektiğini söyledi.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.10.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.