Sosyal güvenlik mevzuatında kadınların doğum borçlanmasıyla daha erken emekli olması mümkün. Peki, bu avantaj ne ve nasıl yararlanılır?
Kadın okurlarımızdan cevaplanmak üzere her gün birçok e-posta alıyorum. Köşemiz el verdiğince de bu sorulara cevap veriyorum. Çalışma şartları, doğum halinde izin hakkı ve emeklilik süreleri sorulan soruların başında geliyor. Bugün sizlere kadınlara sağlanan doğum borçlanması imkânından bahsedeceğim.
Doğum borçlanması kimler için mümkün?
2008 Ekim ayında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla çocuk sahibi olan kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkı getirildi. Bu sayede emeklilik tarihinin öne çekilmesi söz konusu olabiliyor.
Peki, hangi şartlarla doğum borçlanması yapılması ve daha erken emeklilik mümkün?
1 Borçlanmayı, 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Memur) ayrımı olmaksızın tüm kadın sigortalılar yapabiliyor.
2 Çocuğun, ilk sigortalılık başlangıç tarihinden sonra yani ilk işe giriş tarihinden sonra doğmuş olması gerekiyor.
3 Borçlanma en fazla 3 çocuk için yapılabiliyor.
4 Evlat edinilen çocuklar için de borçlanma yapılabiliyor. Ancak evlat edinilen çocuğun 2 yaşından küçük olması gerekiyor.
5 Kadın sigortalının borçlanmak istediği sürelerde çalışmamış olması gerekli.
Çocuk başına iki yıl borçlanma
Doğum borçlanması uygulamasında her bir çocuk için en fazla 2 yıllık borçlanma yapılabiliyor. Yani üç çocuk için toplamda 2160 gün borçlanma yapmanız mümkün. Bu sayede emeklilik için gerekli prim gün sayınıza 2160 gün ekletebiliyorsunuz.
Eğer doğumdan sonraki iki yıllık sürenin bir kısmında çalıştıysanız, sadece çalışmadığınız kısmı borçlanabilirsiniz.
Bununla birlikte doğum borçlanması yapılabilmesi için çocuğun sağ doğmuş olması gerekiyor. Doğumu takip eden iki yılı tamamlamadan bebeğiniz vefat etmişse, sadece yaşadığı kısmı borçlanabilirsiniz.
Doğum borçlanması yapayım mı?
Soru: Mehmet Bey, ben 9 Mart 1976 doğumluyum. İlk defa 21 Haziran 1995’te SSK’lı olarak çalışmaya başladım ve bugüne kadar 5300 gün primim ödendi. 1997 yılında bir çocuk sahibi oldum. Çocuğumdan dolayı doğum borçlanması yapsam erken emekli olur muyum? (Dilek G.)
Cevap: Dilek Hanım, mevcut durumunuza baktığımızda emeklilik için 525 gün prim eksiğiniz var. Ancak bunun yanı sıra emeklilik için yaş sınırına takılıyorsunuz ve 52 yaşını beklemek zorundasınız. Yani 9 Mart 2028’de emekli olmanız mümkün. Eğer doğum borçlanması yaparsanız ne yazık ki emeklilik tarihinizde bir değişiklik olmuyor. Bu sebeple doğum borçlanması yapmanız gereksiz.
Doğum borçlanması ile erken emekli olunur mu?
Doğum borçlanması genel olarak sigortalının prim ödeme gün sayısını arttıran bir düzenleme. Şayet emeklilik için süre ve yaş sınırını doldurmuş, ancak prim ödeme gün sayınızda eksiklik varsa doğum borçlanması yapmanızda fayda var. Ancak emeklilik için yaşa takılıyorsanız doğum borçlanması yapılması faydasız.
Bununla birlikte Bağ-Kurlu ve devlet memuru olan kadınlar için özel bir durum var. Bunların sigorta başlangıçlarının 8 Eylül 1999 tarihinden önce olması ve borçlanacakları doğumun da 2002 Haziran ayından önce gerçekleşmiş olması halinde doğum borçlanması ile emeklilik yaşları da geri çekilebiliyor. Böylece daha erken emeklilik imkânına sahip oluyorlar.
Son olarak belirtelim ki doğum borçlanması, sigortalılık başlangıcından önceki tarihlerde gerçekleşen doğumlarda yapılamıyor. Bu durum doğum borçlanmasının cazibesini azaltıyor. Eğer ki bu uygulama değiştirilir ve sigorta başlangıcı öncesi için de borçlanma hakkı getirilirse erken emeklilik imkânı da genişleyecek ve kadınlar için önemli bir avantaj ortaya çıkacaktır.
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 23.10.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.