BASINDAN YAZILAR
İşverenin Kızıyla Evlendi Kıdem Tazminatı Alabilir Mi? / Vedat İlki - MuhasebeTR

İşverenin Kızıyla Evlendi Kıdem Tazminatı Alabilir Mi? / Vedat İlki

 Geçenlerde avukat dostumun bürosuna ziyarete gittim.Sohbet ederken ,içeriye bir delikanlı geldi.Avukat bey'in bir arkadaşı tarafından gönderildiğini söyleyerek,isteğini sıraladı.

Kendisi işverenin emrinde 10 yıla aşkın süredir çalışıyormuş,işverenin kızı ile aralarında duygusal ilişki zaman içinde alevlenmiş,işin boyutu kızı istemeye gelince işveren bu işe karşı çıkmış,iki sevgili izin almadan nikah masasına oturarak evlenmişler.

 

İşçi aynı işyerinde çalışmaya devam etse de ,artık ekonomik yönden geçinemeyecek durumda olduğundan işyerinden kıdem tazminatı alma yazısını vermeden tazminatı istemiş.

 

İşverende bu isteği red ederek,bu yazı üzerine istifa etmesini söylemiştir.

 

İşçinin işe giriş tarihi 01/10/2000 olup askerden sonra sigortalı olmuştur.

 

Avukat bey bana bir akıl verin ,tazminatımı kurtarmak istiyorum.

 

Öncelikle avukat delikanlıya 01/10/2000 sonra ilk defa sigortalı olduğundan 7.000 gün prim ,25 yıl sigortalılık süresi 4500 gün prim arandığını söyledi.

 

Bu süreleri doldurmadığı için SGK yada SGM kıdem tazminatı alabilir yazısı alamsının güç olduğunu hatırlattı.

 

Askerden sonra ilk defa sigortalı olduğundan bunu borçlanarak 08/09/1999 öncesine göre sigortalılık borçlanması ile birlikte SGK İl yada SGM Kıdem tazminatı alabilir yazısı alacağını,dilekçe ekine bu yazıyı da ekleyerek içinden istifa kelimesi geçmeden kıdem tazminatı istemesi gerektiğini , bu yazıyı da noter marifeti ile göndermesini,yazıyı gönderdiğinde işverenin eline geçinceye kadar yada noterden işverene tebliğ edildiğine dair yazıyı alana kadar işe devamsızlık yapmamasını,tebliğ edilme yazısını gördükten sonra işverenden kıdem tazminatını defaaden ödemeyi isteyeceğini,ihbar öneli vermemesi gerektiğini söyledi.

 

Bir uyarıda delikanlıya yaptı,sen sen ol istifa dilekçesi olarak yazı yazma bu durumda tazminat alayım derken ,8 haftalık ihbar öneli parasını işverene tazminat olarak ödersin.

 

Genç teşekkür ederek bürodan ayrıldı.

 

Değerli dostlar Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku çalışma hayatımızla iç içe girdiği gibi,özel hayatımızla da ilişkileniyor.

SİZDEN GELEN SORULARA CEVAPLAR

2014 yılında yurtdışı  borçlanması yaparak 5000 günden fazla ödeme yapmama rağmen emsal borçlanma yaparak 3600 hatta 5000 gün borçlanandan daha az emekli aylığı bağlandı.Nerede hata yaptım?İsmi Saklı

Sayın okurum yurtdışı borçlanma yaparken özellikle emekli aylığı hesaplamasını yapacak bir Sosyal Güvenlik Uzmanından destek almanız halinde emekli aylığınız farklı olacaktı.

 

Emekli aylığı hesaplaması,yurtdışı borçlanma ,sonrası maaşların kesilmesi ve yoklaması gibi konularda bilgisi olan kişi ile irtibata geçmeniz gerekir idi.

Şimdi sorum şu; bilseydiniz bu kadar parayı boşuna ödeyip hem aylığınızı düşürmeyi hem de emekliliğinizi geciktirmek ister miydiniz? Elbette cevabınız kesin ve tok bir sesle "Hayır" olacaktır.

 

Sigortalı neyi öğrenmeli?

Sosyal Güvenlik Uzmanından  emeklilik tarihi ve bu  alanda erken yol almak için yapılacak hamle varsa onu öğrenmekle kalmıyorlar, bulundukları en son haldeki hizmetlerinin o anki aylık değerini SSK, Bağ-Kur veya varsa Emekli Sandığı iştirakçiliği bazında öğreniyor, bundan sonra hangi sigortalılıktan ve ne kadar matrahla prim ödemeye devam ederlerse aylıkları ne yönde ve ne kadar TL değişeceğini net olarak öğreniyorlar. Tabiri caizse emekliliklerini şimdiden yapılandırıyorlar.  Bu bakımdan başvuracağınız kaynağın hem SSK hem Bağ-Kur hem de Emekli Sandığı aylık bağlama sistemini çok iyi bilen sosyal güvenlik uzmanına  özenle dikkat etmenizi öneririm.  

Bilgiye, danışmanlığın önemine inanmayan böyle olduğu için de zamanında doğru bilgi alamayıp yanlış adımlar atarak emeklilikleri adeta kilitlenen, hukuki sorun yaşayan sigortalılar da durumlarına yargı yoluyla bir çözüm olup olmadığını, bulundukları olumsuz noktadan en iyi çıkış yolunun ne olduğunu son çare olarak geldiklerinde işi bilen sosyal güvenlik uzmanından öğreniyor.

**

SSK emekli oldum.2015 yılında A.Ş. kurmak suretiyle kurucu ortak olacağım,yönetim kuruluna seçilmem halinde SGDP ödenecek mi?Mustafa

Kurucu ortak ve ortak olanlardan SGDP kesilmez,yönetim kurulu üyesi olmanız halinde emekli aylığınızdan %10 olarak SGDP kesilecektir.

**

Bu sene üniversiteden mezun oldum.Yüksek Lisans ve Doktora çalışmaları yapacağım.Babam emekli,bense 2008 öncesi aktivasyonu yapılan kız çocuğuyum.GSS tabi olmam gerekir mi?Gül

Siz eski kız çocuğu olduğunuz için ,kısaca Ekim 2008 öncesi sağlık aktivasyonunuz olduğundan evlenmedikçe,işe girmedikçe sağlık hizmeti alacak ve GSS testi yapılmayacaktır.

(Kaynak: alitezel.com | 22.10.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM