Bilindiği gibi Maliye Bakanlığı beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunluluğunu getirmeye ve bu zorunluluğu mükellef grupları, faaliyet konuları ile beyanname çeşitleri itibariyle ayrı ayrı uygulatmaya yetkilidir.
Bakanlık bu yetkisine istinaden 340 sıra no'lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile uygulamayı önce ihtiyari olarak başlatmış, daha sonra, bazı beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi mecburiyetini getirmiştir. Daha sonra yayımlanan 340, 346, 357 ve 367 sıra numaralı VUK genel tebliğleri ile 26 ve 28 sayılı VUK Sirkülerleri'nde konuya ilişkin olarak bazı açıklama ve düzenlemeler yapılmıştır. Bunlarla ilgili olarak tarafımızdan muhtelif Sirkülerler çıkarılmış olup, son olarak 2007/48 sayılı sirkülerimizde bu konuda topluca bilgi verilmiş bulunmaktadır.
Maliye Bakanlığı bu defa 376 sıra no'lu VUK Genel Tebliği (R.G. 18.10.2007 - 26674) ile bu konuda yeni değişiklik yaparak kapsamı genişletmiştir. Yapılan değişiklikler özetle şöyledir:
" Ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinin, gelir vergisi beyannameleri ile geçici vergi beyannamelerini hadde bağlı olarak elektronik ortamda gönderme zorunluluğu bulunmaktaydı. 376 sıra no'lu tebliğ ile yapılan değişiklikle; ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin 2007 yılına ilişkin olup, 25 Mart 2008 tarihine kadar verilmesi gereken gelir vergisi beyannamesinden başlamak üzere, gelir vergisi beyannamelerini, hiçbir hadde bağlı olmaksızın elektronik ortamda göndermeleri zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu mükellefler 2008 yılının birinci geçici vergi beyannamesinden başlamak üzere geçici vergi beyannamelerini de elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. 2007 yılına ilişkin geçici vergi beyannamelerinin ise eski düzenleme uyarınca hadde bağlı olarak elektronik ortamda gönderileceği anlaşılmaktadır.
" 340 sıra no'lu VUK Genel Tebliği ile yapılan düzenleme uyarınca, muhtasar beyanname ile KDV beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesi isteğe bağlı idi. 376 no'lu tebliğ ile, gerek ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerine gerekse kurumlara, muhtasar ve KDV beyannamelerini hiçbir hadde bağlı olmaksızın elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunluluk ekim dönemine ilişkin beyannamelerden itibaren başlayacaktır.
Bu vesile ile beyannamelerin elektronik ortamda gönderilme zorunluluğu aşağıda özetlenmiş bulunmaktadır:
1. Elektronik ortamda gönderilme zorunluluğu olan beyannameler:
1.1. Yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri hiçbir hadde bağlı olmaksızın elektronik ortamda gönderilmek zorundadır.
Ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, hiçbir hadle sınırlı olmaksızın gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorundadırlar, (376 sıra no'lu VUK Genel Tebliği) Diğer gelirleri nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olan mükellefler (Gayrimenkul sermaye iradı sahipleri vs.) ise prensip itibariyle beyannamelerini kağıt ortamında vermek durumundadırlar. Ancak bu mükellefler isterlerse beyanlarını kendilerine aracılık yetkisi verilmiş olan meslek mensupları vasıtasıyla elektronik ortamda yapabilirler (340 sıra no'lu VUK Genel Tebliği).
26 sayılı VUK Sirküleri uyarınca, beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerin, istemeleri halinde, yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendilerinin göndermesi mümkündür.
Kurumlar vergisi mükellefleri de hiçbir halde sınırlı olmaksızın, kurumlar vergisi beyannamelerini ve geçici vergi beyannamelerini elektronik ortamda göndermek mecburiyetindedirler (367 sıra no'lu VUK Genel Tebilği).
28 sayılı VUK Sirküleri uyarınca, herhangi bir hadde bağlı olmaksızın, 1581 sayılı kanuna göre kurulan tarım kredi kooperatifleri ve birliklerinin de, istemeleri halinde, beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendilerinin göndermesi mümkündür.
1.2. Elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu olan diğer beyannameler:
Herhangi bir hadde bağlı olmaksızın elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu olan diğer beyannameler aşağıdaki gibidir (346, 373 ve 376 sıra no'lu VUK genel tebliğleri):
- Özel tüketim vergisi beyannamesi (2/a beyannamesi hariç),
- Özel iletişim vergisi beyannamesi,
- Şans oyunları vergisi beyannamesi.
- Hizmet vergisi (banka muameleleri vergisi/sigorta muameleleri vergisi) beyannamesi,
- KDV beyannamesi,
- Muhtasar beyanname.
2. Elekronik ortamda gönderilmesi ihtiyari olan beyannameler:
340 sıra no'lu VUK Genel Tebliği uyarınca, damga vergisi beyannamesinin elektronik ortamda gönderilmesi isteğe bağlıdır.
3. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı mükellefler:
İstanbul ilinde kurulan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı mükellefleri, elektronik ortamda verilebilen tüm beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorundadırlar (367 sıra no'lu VUK Genel Tebliği).
4. Elektronik ortamda gönderilme zorunluluğu getiren beyannamelerin elden veya posta ile gönderilmesi:
Elektronik ortamda gönderilme zorunluluğu bulunan beyannamelerin elden veya posta ile gönderilmesi durumunda, VUK'nun mükerrer 355'inci maddesine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilmektedir (Bu cezanın tutarı kurumlar için 2007 yılında 1.390 YTL'dir).
Söz konusu maddeye göre, elektronik ortamda beyanname verilmesi mecburiyetine uyulmaması halinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası, beyannamenin kanuni süresinin sonundan başlayarak elektronik ortamda 15 gün içinde verilmesi halinde 1/4 oranında, bu sürenin dolmasını takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise 1/2 oranında uygulanmaktadır.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 19.10.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.