Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye'de, çalışma çağındaki 27 milyon 342 bin kişinin ancak yarısından azının istihdam edilebildiğini açıkladı. Araştırmaya göre, en geniş işsizlik tanımına göre işsizlik oranı yüzde 18,1, işsiz sayısı ise 5 milyon 949 bin. Türkiye, işsizlik oranıyla dünyada 13'üncülükten, 9'uncu sıraya yükseldi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yapılan açıklama, sanayici ve tüketicinin istihdam artış beklentisinin giderek azaldığını gözler önüne serdi. Açıklamada, büyümedeki hız kaybıyla, 2015'te aylar itibarıyla yüzde 10, yüzde 11 bandında gezinen işsizliğin akıbetinin yine büyümeye bağlı olacağı bildirildi. 2014 Temmuz'undan 2015 Temmuz'una gelinene dek işsiz sayısının yüzde 3,6 artarak 2 milyon 970 bin kişiye ulaştığı belirtildi. Açıklamada Türkiye'nin yüzde 9,8'lik işsizlik oranıyla dünyada işsizlik oranı sıralamasında 13. iken, 9. sıraya geldiği vurgulandı. En geniş işsizlik tanımına göre Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 18,1 olduğu ve 5 milyon 949 bin işsiz bulunduğunun da altı çizildi. TİSK çalışmasında, TÜİK'in, 2015'te sayısı 500 bin kişiyi aştığı tahmin edilen “evde engelli bakımı için sosyal yardım alan” kitleyi istihdam kapsamında saymasının da “tartışmaya açık bir uygulama” oluşturduğunun da altı çizildi.
TİSK, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından “Hanehalkı İşgücü Araştırması-Temmuz 2015” sonuçları ile İşkur'un derlediği “işsizlik ödeneğine başvuranlar” verilerinin yanı sıra kısa vadeli istihdam beklentilerine yönelik anketlerin sonuçlarından yararlanarak hazırladığı Ekim 2015 “İşgücü Piyasası Bülteni”ni yayınladı. Açıklamada, en geniş işsizlik tanımına göre Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 18,1 olduğu ve 5 milyon 949 bin işsiz bulunduğu kaydedildi. 2014 Temmuz-2015 Temmuz döneminde işsiz sayısının yüzde 3,6 artarak 2 milyon 970 bin kişi olduğu belirtilen çalışmada, Türkiye'nin yüzde 9,8'lik klasik işsizlik oranının yüksekliği bakımından dünyada 13'üncülükten, bu yıl 9'unculuğa çıktığının da altı çizildi.
Açıklamada, 27 milyon 342 bin kişilik çalışma çağındaki nüfusun yarısından azının istihdam edilerek çalışma ve kazanç sağlama olanağına sahip olduğuna dikkat çekildi. Yine aynı grubun yarısından fazlasının ise bundan yoksun olduğuna dikkat çekildi. İş bulmaktan ümidini kesen kişi sayısının son bir yıllık dönemde 84 bin kişi artarak 673 bin kişiye çıktığı kaydedildi. Çalışmada yer verilen tespitlere göre, işsizlikteki artış, ağırlıkla kadınların iş bulamamasından kaynaklandı.
İşsizlik oranı genç nüfusta yüzde 18,3 olurken, oran genç erkeklerde yüzde 15,6; genç kadınlarda ise yüzde 23,2 düzeyinde gerçekleşti. Genç işsiz ve yükseköğretim mezunu işsiz sayılarındaki artış hızı, genel işsizliğe kıyasla daha yüksek gerçekleşti. Yükseköğretim mezunu işsizlerdeki artış, toplam işsiz sayısındaki artışın 3'te 2'sini oluşturdu. İlk 7 ay itibarıyla en yüksek işsizlik oranları genel lise mezunlarında ve yükseköğretim mezunlarında görüldü. Son bir yılda 63 bin yükseköğretim mezunu işsiz kaldı.
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, yatırımın durduğu, üretimin olmadığı ülkede işsizlik rakamlarının ileride çok dramatik bir şekilde artacağının bilincinde olunması gerektiğini söyledi. TÜİK 2015 Temmuz ayı işsizlik rakamlarını değerlendiren Keçeci, işgücü artışının istihdam edilenlerin artışından hep daha fazla olduğunu, istihdam edilenlerin sayısının temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 932 bin kişi artarak 27 milyon 342 bin kişiye ulaştığını ifade etti. Keçeci, “Genç işsizliğimiz her geçen gün ciddi anlamda artarken temmuz ayındaki bu artışa ne kadar sevinebiliriz? İşsizlik oranı temmuzda yüzde 9,8 seviyesinde gerçekleşti ama asıl analiz edilmesi gereken genç işsizliğimiz.” dedi. OECD rakamlarıyla karşılaştırma yapıldığında dramatik rakamlarla karşı karşıya kalındığını söyleyen Keçeci, “Eğer bir ülkede yatırım durmuşsa, üretim yoksa, insanlarımıza beceri veremiyorsak bu rakamların ileride çok dramatik bir şekilde artacağının bilincinde olmalıyız.” şeklinde konuştu.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 17.10.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.