Hep mükellefler vergi rekortmeni olacak değil. Ülkemiz de vergi alanında müstesna ve erişilmez rekorlara sahip. Bu durumumuzla herhalde gurur duyduğumuz için bir değişiklik yapmayıp, mevcut durumu sürdürüyoruz. Buna rağmen bütçe açıkları vermeye de devam ediyoruz.
Hangi alanlarda vergi rekortmeni olduğumuza bakarsak bunların başında otomotiv sektörünü görürüz. Alınan vergilerden motorlu taşıtlar vergisi araçlar bakımından farklı kriterlerin uygulanması sebebiyle adil değildir. Bu kapsamda araç değeri ile alınan vergi kıyaslandığında garip rakamlar ve adaletsizlikler ortaya çıkmaktadır. Bu kıyaslamayı tekneler bakımından yaptığınızda daha da büyük adaletsizlikler görülmektedir. Bunun yanında Türkiye'nin ciddi problemlerinden birisi olan verginin vergisini almak rekorlarımızı da geliştirmemize sebep olmaktadır. ÖTV'nin aynı zamanda KDV matrahına dahil edilmesi sebebiyle oldukça ağır bir vergi yükü de ortaya çıkmaktadır. Özellikle ÖTV veya benzeri vergiler bakımından Avrupa Birliği üyesi ülkeler dikkate alındığında rekorumuz açık bir biçimde görülmektedir. Avrupa ülkeleri otomobil üzerinden ÖTV alınmaması yönünde bir eğilime sahipken ülkemizde bu alan vergi gelirlerini artırma aracı olarak algılanmaktadır. Motor silindir hacimleri dikkate alındığında toplam vergi yükleri 1600 cc. altındaki araçlarda yüzde 61.6, 1600-2000 cc. arasındakilerde yüzde 88.8 ve 2000 cc. üzerindekilerde yüzde 117.1 olmaktadır.
Bir başka rekorumuz iletişim alanında. Burada da karşımıza bu sefer geçici olarak başlanan kalıcı özel iletişim vergisi çıkmaktadır. Cep telefonu alanında ülkemiz 2005 senesi verileriyle 49 ülkeyi geride bırakarak yüzde 56 oranla ve en yakın rakibinin neredeyse iki katı farkla en başta yer almakta. Dünya ortalaması yüzde 17.1. Bize dünya rekortmenliğini getiren derecemizi ise yeni kayıt sırasında alınan özel iletişim vergisi, telsiz ruhsatname ücreti, telsiz kullanım ücreti, Hazine payı, kurum masraflarına katkı payı ve özel iletişim vergisi sağlamaktadır. Her birinin kendi içerisinde sahip olduğu birçok adaletsizlik ayrıca mevcuttur.
Verginin vergisi komedisinin oynandığı bir başka sahne alkollü içkilerdir. Alınan KDV matrahına ÖTV'nin de dahil edilmesiyle ülkemiz rekorlarına devam etmektedir. Avrupa Komisyonu'nun 2005 rakamları dikkate alındığında Avrupa Birliği'nde alınan özel tüketim vergisi, taşıma, çevre ve enerji vergileri dahil edildiğinde yüksek alkollü içkilerde bizim üzerimizde sadece İsveç varken, orta alkollülerde Türkiye ilk sıradadır. Biralarda ülkemiz beşinci sırada, şaraplarda ise altıncı sırada yer almaktadır. Şarap bakımından 12 ülkede oran sıfır olarak uygulanmaktadır. Bu kapsamda alınan vergilerin yüksekliği yanında gelişmişlik seviyesi de dikkate alındığında ülkemiz bakımından dengelerin daha da bozuk olduğu görülmektedir. Bu durum ülkemize kayıtdışılık olarak ciddi bir maliyet getirmektedir.
Türkiye'nin ilk sıralarda olmadığı alanlarda ilk sıraları paylaşan kuzey ülkelerinde bu rakamların belirlenmesinde sağlık konusu da çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu ülkelerde yaşam koşullarının halk üzerindeki etkisi vergi oranlarının belirlenmesinde sağlık bakanlığının da aktif bir rol almasına yol açmaktadır. Bu durumda ülkemizde sağlık endişesi olmadan alınan yüksek vergiler ülkemizin rekorunu ayrıca önemli ve ayrıcalıklı bir hale getirmektedir.
Alkollü içki konusunda ülkemizde ilginç gelişmeler de olmaktadır. Alkollü içki satan konaklama tesislerinden her şey dahil şeklinde fiyat veren işletmeler 1.1.2008'den itibaren hizmetlerinden yüzde8 KDV tahsil etmelerine rağmen alkollü içkilerin KDV'sini indiremeyeceklerdir. Turizm sektörüne destek verildiği ve KDV indirimi yapıldığı her fırsatta ifade edildiği için belirtmek gerekir.
Başka vergi alanlarında da rekorlarımız var. Görünen o ki olmaya da devam edecek. Maalesef.
Not: "Galatasaray Üniversitesi Hukuk Konferansları" bugün başlıyor.
Yer: Coşkun Kırca Salonu, Saat:17.00, giriş ücretsizdir.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 19.10.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.