BASINDAN YAZILAR
Kamuda Yetişmiş Eleman Harcama Birimi / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Kamuda Yetişmiş Eleman Harcama Birimi / Mehmet Bulut

 2011 yılında kurulan ‘Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi’ kulağa oldukça hoş geliyor. Ancak işin iç yüzü pek de öyle değil. Çünkü birçok müfettiş ve uzman buraya sürgün edildi. 

Kamuda nitelikli eleman yetişmesi kolay olmuyor. Kariyer meslekten gelen müfettiş ve uzmanlar ile birçok sınavdan geçen nitelikli memurlar idareci (bürokrat) olarak görev yapabiliyorlar. Ancak son bir yıl içinde görevden alınan yüzlerce bürokrat Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi denen yerde görevlendirildi.
Uzmanlar boş oturuyor!
Sadece bürokratlar değil, idarecilik yapmamış kariyer meslek sahibi müfettiş ve uzmanlar da buraya sürgün edildi. Ve bu kişilere denildi ki "Devlet bundan sonra sizin birikiminizden ve niteliğinizden faydalanmayacak. Müfettişseniz size denetim dahi yaptırmayacak. Sizlere ayrıca çalışmadan maaş vereceğim." Kısacası, kendini yetiştirmiş, bilgisini ve enerjisini vermenin zirvesinde olan bir kişiye yapılacak en büyük kötülük. Elbette hiçbir koltuk kimseye baki değil. Herkes görevden alınabilir. Kimse kimseyle çalışmak zorunda değil. Buna saygı duymak lazım.
Ancak görevden alınan kişilerin uzman olduğu birimlerde ve teftiş başkanlıklarında değerlendirilmeleri yerine boş boş oturtulmaları hiç de doğru değil. Hele hele idareci olmamasına karşın müfettişlik veya uzmanlık görevinden alınıp Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi'ne gönderilmek tamamen mantık dışı.

Nitelikli insan zor yetişiyor
Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi; ekonomi, tarım, enerji, sosyal politika, adalet, güvenlik, eğitim, kültür, bilim, teknoloji, iletişim, ulaştırma, çevre, şehircilik ve uluslararası ilişkiler alanları ile başbakan tarafından belirlenecek diğer alanlarda Başbakanlık’a danışmanlık yapmak için kurulmuş. Ancak şu ana kadar hiçbir faaliyeti yok ve gelecekte de olacakmış gibi görünmüyor. Umarım yapılan bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilir. Çünkü ülkemizde nitelikli insanlar zor yetişiyor, onlardan doğru şekilde faydalanmak lazım.

Emekli Çalışanın Yıllık İzni Ne Kadar?
Soru: Mehmet Bey, ben yaklaşık 20 yıldır çalıştığım işyerinden 7 ay önce emekli oldum. Ancak emekli olduktan sonra aynı işyerimde çalışmaya devam ettim. Geçen hafta patronumdan yıllık izin istedim ancak kendisi emekli olduğum için iş sözleşmesinin baştan başladığını ve ilk bir yıl yıllık izin kullanamayacağımı söyledi. Bu doğru mudur? (Satılmış G.)
Cevap: Satılmış Bey, bir işçinin yıllık izne hak kazanabilmesi için, işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olması gerekli. Bir işçinin bir yıl içinde ne kadar yıllık izin kullanabileceği işyerinde çalıştığı süreye göre değişiyor.
Dolayısıyla emekli olsanız bile kesintisiz şekilde aynı işyerinde çalışmaya devam ettiğiniz için ve 15 yıldan fazla kıdeminiz olduğundan bu yıl 26 gün yıllık izin hakkınız var. İşvereniniz bu izni vermek zorunda.
Buna karşın Yargıtay 1991 yılında verdiği bir kararda, emekli olan işçinin çalışmasını sürdürmesi durumunda bu çalışmanın yeni sözleşmeye dayanması nedeniyle ilk bir yıl izin hakkı olmadığını belirtmiş. Ancak ben bu kararın isabetsiz olduğunu düşünüyorum. Bu itibarla 26 günlük izninizi istemenizi ve hakkınızı aramanızı tavsiye ederim.

Engelli Raporuyla Emekli Olursunuz
Soru: Mehmet Bey, ben 06/12/1990’da öğretmenliğe başladım. Doğum tarihim 05/05/1968. Ayrıca %45 sakatlık raporum var. Öğretmenlikten önceki günlerimi de (300 gün) saydırdım. Ne zaman emekli olurum. Sakatlığın erken emekliliğe faydası var mı? (Nedim B.)
Cevap: Nedim Bey, sakatlık durumunuz dikkate alınmadığında prim ödeme gün sayınızı doldurduğunuzu ancak emeklilik için yaşa takıldığınızı görmekteyiz. Dolayısıyla 52 yaşında yani 5 Mayıs 2020 yılında emekli olabilirsiniz. Ancak sorunuzda belirttiğiniz gibi %45 engelli raporunuz varsa yaş şartı ortadan kalktığından hemen emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 07.10.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM