Salı günü akşamı TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 6 maddelik kanun teklifi ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ülkenin gelişme hızından artık pay verilmemesi kanunlaştırıldı, büyük ihtimalle de bugün-yarın Resmi Gazete’de yayınlanır. Ülkenin büyümesinden, kalkınmasından emeklilere pay verilmeyecek ama asıl önemlisi bana göre sizlere oynanan oyunda, kimin sizin haklarınız için uğraştığını kimin sizlere çelme taktığını iyi belleyin ve bugünleri unutmayın.
1SSK emekli aylıkları artık gelişme hızından faydalanamayacak
SSK emeklilerinden 2000 yılı ve sonrasında emekli olmuş kişilerin birkaç günlük emekli aylığı kesilmesini takiben ülkenin gelişme hızından faydalanmasının önüne geçildi. Artık gerek SSK ve gerekse Tarım SSK emeklilerinin aylıkları sadece enflasyon oranı kadar artacak olup, gelişme-büyüme hızından artış gelmeyecektir.
2Bağ-Kur emekli aylıklarına da pay verilmeyecek
Aynı Kanun’la 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre Bağ-Kur’lu olanlar ile Tarım SSK’lılarına aylık hesaplandıktan sonra sadece enflasyon oranı kadar artırılacak olup artık Gelişme Hızı devreye girmeyecek. Ülkenin kalkınmasından onlar da yararlanamayacaklar.
3Aylıklarını kestirenler acele edin emeklilik dilekçelerinizi hemen verin
Gazetemiz Akşam’da yayınlanan “Emekliye Süper Formül’den sonra 2000 yılı ve sonrasında emekli olmuş olan birçok SSK emeklisi ya SGDP ödeyerek emekli gibi çalıştıkları işyerlerinde normal sigortalı oldular ya da çalışmayanlar ise bir işe girip emekli aylıklarını kestirdiler. İşte şimdi onların hemen emeklilik dilekçesi vermeleri gerekiyor. Kanun Resmi Gazete’de yayınlanırsa emekli aylıklarında fark olmayacak. Kanun Resmi Gazete’de yayınlanmadan emekli olurlarsa fark olacak.
Emekli aylığı hesaplama formülü
Ben özel bir şirkette personel müdürü olarak çalışmaktayım. Benim merak ettiğim konu şu; emekli olacak personelimin emekli maaşını nasıl hesaplayabilirim (işçilerden özellikle bu konu ile ilgili çok fazla soru alıyorum ama SSK bu konuda şeffaf olmadığı için defalarca mail atmama rağmen hiçbir cevap vermedi) bununla ilgili bir hesaplama yöntemini bana gönderebilirseniz çok sevinirim.
l Ersin Yazıcı
Ersin Bey, SSK’nın aslında kendi web sayfasına yerleştirebileceği bu emekli aylığı hesaplamasını halka açmaktan ısrarla kaçınıyor. Ancak, şu aralar bilgisayar yazılımı yapan şirketlerle görüşme halindeyim ve programı www.alitezel.com sayfasına yerleştireceğim. Sizler de oradan çalışanlarınız ne kadar emekli aylığı alacağını bulabileceğiniz gibi emekliler de emekli aylığım doğru hesaplanmış mı diye kontrol edebilecekler. Biraz sabır lütfen.
Tibaş Munzam Sandığı
Ben, İş Bankası’nda çalışmaktayken 03.09.2007 tarihinde geçirmiş olduğum soruşturma neticesinde, emekliliğime 2 yıl gibi kısa bir süre kala istifa ederek ayrılmış bulunmaktayım. Soruşturma esnasında müfettiş tarafından o anki ruh halimden faydalanarak munzam sandıktaki haklarımın doğmuş ve doğacak bütün borçlara karşılık temlikname imzalattırılmıştır. Ben de bu arada emekli sandığı ve munzam sandıktan dışarıdan prim ödeyerek emekli olabilmek için dilekçe yazarak müracaatta bulundum. Edindiğim bilgilere göre munzam sandıktaki haklarımın emeklilik için temliknameye istinaden kullanamayacağımı öğrendim. Müfettiş bana imzalattırırken ödenecek borcumun kalmadığını her iki sandıktan da dışarıdan prim ödeyerek emekli olabileceğimi belirtmişti. Benim emekli olabilmem için ne yapmam gerektiği hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. M.N Hırçın
Sayın okurum, bankanızın 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20’nci maddesi gereğince kurmak zorunda olduğu emeklilik sandığı ile bir de ihtiyari olan yardımlaşma sandığı (munzam sandığı) var. Bunlardan ilki olan zorunlu sandıktaki haklarınıza ve primlerinizi geri almanız ile emekliliğiniz 506 sayılı Kanun’daki gibidir. Munzam sandık konusunda ise munzam sandığının vakıf senedi-sözleşmesinde ne yazıyorsa o geçerlidir. Sonuç olarak, zorunlu sandığa dışarıdan isteğe bağlı olarak prim ödeyip emekli olabilirsiniz. Munzam sandıktan ise paranız borcunuza sayıldığından artık ordan ikinci bir aylık-gelir alamazsınız.
Kısa...kısa..
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 18.10.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.