BASINDAN YAZILAR
İşçi Ücretsiz İzinde Sağlık Hizmetlerinden Yararlanır Mı? / Özgür Erdursun - MuhasebeTR

İşçi Ücretsiz İzinde Sağlık Hizmetlerinden Yararlanır Mı? / Özgür Erdursun

 Çalışanların öncelikle hangi koşullarda ücretsiz izin kullanacağını bilmesi gerekir. Ücretsiz izin Kanunen çalışanlara tanınmış bir hak olduğu için işverenin ayrıca bu izinler için rızası alınmaz. 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 56 ve 74’te işçiye hak olarak verilen ücretsiz izinler (doğum sonrası izin ve yıllık izinde kullanacağı yol izni) dışında diğer tüm ücretsiz izinlerin tarafların rızasıyla kullanılması gerekmektedir. Bahsedilen izinlerden Madde 56’da belirtilen, yıllık iznini başka bir şehirde geçirecek olan işçiye, talep etmesi durumunda verilen 4 günlük ücretsiz yol iznidir. Bu izin, gidiş dönüş sürelerinde işçinin yolda geçireceği süreler gözetilerek, işçiye kanunen tanınmış bir haktır. İşçinin talebi durumunda işveren, bu izni vermekle yükümlüdür. Madde 74’te bahsedilen ise, doğum nedeniyle raporlu olan kadın işçinin, raporu bitiminde talep etmesi durumunda, 6 aya kadar kullanabildiği ücretsiz doğum iznidir. İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde aksi belirlenmediği sürece işçinin kullandığı diğer mazeret izinleri, işverenin inisiyatifinde, ücretli ya da ücretsiz olarak kullandırılabilir. Yasada hak olarak verilen yol ücretsiz izni ve doğum ücretsiz iznini kullanan personeller izinli oldukları günler için sağlık hizmetlerinden eş ve çocuklarıyla beraber yararlanmaya devam ederler. Ücretsiz izinli olunan günler için SGK prim ödemeleri yapılmadığı halde kanunen hak olarak verilen izinleri kullandığı günlerde sağlık hizmetleri kesintiye uğratılmaz. Fakat yasada belirtilmeyen işverenin inisiyatifi ile işçiye verilmiş ücretsiz izinlerin 10 günü aşması durumunda gelir testi yaptırılarak GSS primi ödendiği takdirde sağlık hizmetlerinde faydalanmaya devam edilir. 10 günden kısa süren izinler için sağlık hizmetleri kesintisiz devam edecektir.

 

BİLGİ: 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi uyarınca işçiler; ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak ödenecektir.
Eğer işçiler tatil yapmayarak çalışırlarsa çalışılan her gün için bir günlük ücreti ayrıca ödenmek zorundadır. İşçinin tatil günü için eline geçecek ücret tatilde çalışıp çalışmamasına göre değişmektedir. İşçinin tatil ücreti iş karşılığı olmaksızın yasal olarak yapılan bir ödeme olduğundan tatil yapmayıp çalışması halinde hak ettiği ikinci ücret, çalışmasının karşılığı olan ücret olarak kabul edilmektedir.

 

SORU: Özgür Bey, 05.01.1965 doğumluyum. 04.02.1985 yılında çalışmaya başladım 1990 yılında bir çocuğum dünyaya geldi, arkadaşlarım emekli oldular ben hala emekli olamıyorum, 3070 prim günüm son 4,5 yıldır isteğe bağlı prim ödüyorum 3600 günle emekli olmak istiyorum, ne yapmam gerekir?

Münevver GÖKKALP

 

CEVAP: Münevver Hanım sizin 9 yıl önce 41 yaşında 5000 günle emekli olmanız gerekiyordu. Siz emekli olmak için bir şeyler yapıyorsunuz ama yanlış yapıyorsunuz böyle devam ederseniz bir 9 yıl daha beklersiniz. Öncelikle SSK’dan 3600 günle 58 yaşından önce emekli olamazsınız fakat 5000 güne ulaştığınızda emekli olabilirsiniz, son 1261 günün de muhakkak SSK olması gerekir. İsteğe bağlı prim ödüyorsunuz; 1 Ekim 2008 tarihinde isteğe bağlı SSK kaldırıldı, isteğe bağlı primler Bağ-Kur sayılır. Hemen SSK’lı çalışmaya başlayın, 720 gün için doğum borçlanması yapın, 3070+720=3790 güne ulaşın 1261 gün SSK’lı çalışın ve 54 yaşında emekli olun.

(Kaynak: Olay.com | 28.09.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM