Okurum Mustafa Öztekin 25 yaşında olduğunu, bu yıl ücretli öğretmen olarak çalışmaya başlayacağını, bu durumda sigorta primlerinin aylık ders saatinin 7,5’a bölünmesiyle elde edilen gün kadar ödendiğini öğrendiğini, bu durumda hastaneye gidip muayene olmak için primleri 30 güne tamamlamak zorunda olup olmadığını soruyor.
Okurum sorusuyla çok önemli noktaya temas etmiş. Evet 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren Zorunlu Genel Sağlık Sigortasında kısmi süreli çalışanların önemli bir sorunu bulunuyor. O da çalıştığı gün sayısını 30 güne ya sadece genel sağlık sigortası primi ödeyerek ya da isteğe bağlı prim ödeyerek 30 güne tamamlaması gerektiğinden kaynaklanıyor.
Kendisi başvurmazsa dahi sonradan her ay 30 günden eksik sürekler için GSS borcu doğuyor. Şayet isteğe bağlı sigorta primi öderse aslında isteğe bağlı sigortalılık Bağ-Kur kapsamında sayılsa da kısmi süreli çalışan SSK’lıların ayları 30 güne tamamlamak amacıyla ödedikleri isteğe bağlı primler SSK primi sayılıyor.
Bu durum özellikle üniversite öğrencileri için büyük önem taşıyor. Zira öğrenci normalde anne-babasının sağlık yardımı hakkından faydalanıyor olsa bile harçlık edinmek amacıyla okuldan arta kala zamanlarda kısmi süreli olarak çalışmaya başlarsa sigortalı veya emekli ebeveyni üzerinden salık yardımı alma hakkını kaybediyor. Tam süreli çalışmadığı için de kendisi üzerinden sağlık yardımı alamıyor. Doğan GSS borcunu gelir tespiti yaptırmak suretiyle ödemesi gerekiyor.
Okurum Mustafa bey de şayet kısmi süreli çalışan bir ücretli öğretmenlik görevini üstlenirse tavsiyem her ay isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek aylarını 30 güne tamamlamasıdır.
Gelir tespiti demişken bu konuyu biraz daha açmakta fayda bulunuyor. Bilindiği gibi 6552 sayılı Kanun ile geçen yıl zorunlu genel sağlık sigortası primlerinin yapılandırılması imkânı getirilmişti. Aynı kanun ile daha önce gelir testi yaptırmadığı için azami düzeyde tahakkuk ettirilen GSS prim borçlarının bu kapsamda yapılacak gelir testi sonucu revize edilmesi de mümkün kılınmıştı. Geriye dönük Zorunlu Genel Sağlık Sigortası prim borçlarına esas gelir testi için Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) müracaat süreci bugün halen devam ediyor ise de 30 Eylül 2015 tarihinde son buluyor.
Keza SGK’ya olacak Zorunlu Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının peşin veya taksitle ödenebilmesi için (Çıkacak gelir testi neticesine göre) en geç 02.11.2015 tarihine kadar başvuruda bulunmak gerekiyor. Yine bu sürelere bağlı olarak yapılandırılan borcun ilk taksitinin ödenme süresi de 30.11.2015 tarihine kadar mümkün bulunuyor.
***
Memurun Emeklilik ve İkramiye Soruları
Erdinç Başaran adlı 18.4.1962 doğumlu okurum 2/5 derece ve kademede olduğunu, 28 yıl 9 aylık memurluğu, ayrıca 20 aylık askerliğini borçlandığını, ek göstergesi olmadığını, bunların dışında da 2 yıl 28 gün SSK süresinin bulunduğunu belirterek soruyor.
1- İkramiyemi 32 yıl 5 ay üzerinden mi alacağım?
2- Emekli ikramiyem ne kadar olacak?
3- Askerlik sürem ikramiyeme katkı sağlayacak mı?
4- Emekli maaşım ne kadar olacak?
Cevaplayalım.
Okurum ikramiyesini 28 yıl 9 ay memurluk ve 1 yıl 8 ay askerlik süresi toplamında 30 yıl 5 ay hizmetiniz üzerinden 30 yıl olarak alacak. Eğer yedi ay daha göreve devam ederse 31 yıl üzerinden ikramiye alabilir. Memur emekli ikramiyesinde bir yıldan eksik sürelere ikramiye ödenmez.
Emekli ikramiyesi hesabında 2/5 derecenin göstergesi olan 1380 gösterge üzerinden 114,66 TL gösterge aylığı, 500 kıdem puanı üzerinden 41,54 TL, 1300,54 TL taban aylığı ve Müsteşar maaşının yüzde 55'i olan 414,11 TL olmak üzere toplam 1870,85 TL'yi bir yıllık ikramiye olarak alacaksınız. 30 yıl için de 56.125,50 TL ikramiye alabilirsiniz.
Emekli aylığınıza esas aylık bağlama oranına SSK süreniz de dahil olacak. 32 yıl 5 ay 28 gün üzerinden aylık bağlama oranı ise 82,49 olup 1870,85 matrah üzerinden 1543,26 TL maaş olup ek ödeme dahil 1605 TL maaşı olacaktır.
(Kaynak: alitezel.com | 28.09.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.