Artık işsizlik vergisi olarak adlandırılan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren ve sosyal güvencesiz yaşadığımız her gün bir çığ gibi büyüyen bir borç. Vatandaşı hastane ve eczane kapısında sağlık hakkından mahrum bırakan, eğer hastaysanız ve SGK şartlarında tedavi olmak istiyorsanız ya da emekli olacaksınız mecburen ödemek zorunda kaldığınız bir borç.
Yavaş yavaş farkına varmaya başladık, nedenini öğrendik ama vatandaş açısından ödenmesi SGK açısından tahsili oldukça güç bir borç. Şu an için yaklaşık 3-4 milyon vatandaşı ilgilendiren ve 7-8 milyar lirayı bulan GSS borcu için devam eden af 30 Eylül’de son bulacak. Aslında devam eden uygulama için tam bir aftan söz edemeyiz, borcun yeniden değerlendirmesi diyebiliriz.
SİGORTA İSTEMEME HAKKI YOK
Borcun yeniden değerlendirmesine geçmeden önce GSS uygulamasını kısaca hatırlatalım. 01.01.2012’den itibaren herhangi bir işyerinde çalışmadığı veya eşinden, anne veya babasından sağlık yardımı alma hakkı olmadığı için sosyal güvencesi olmayanların da sağlık güvencesi kapsamına alınmaları esası getirilmiştir. Bu çerçevede, sağlık yardımından faydalanma hakkı olmayanlar da zorunlu olarak GSS kapsamına alınmış ve gelir durumuna göre ya primlerinin devlet tarafından ya da kendilerince ödenmesi zorunluluğu başlamıştır.
Buna göre;
- Doğrudan kendi SGK’ları olmadığı gibi bir sigortalı yakını üzerinden bakılmakla yükümlü olunan kişi olmayanlar,
- Kısmi süreli çalışıp bir ayda 30 günden eksik SGK’ya bildirilenler,
- İşsiz kalanlar,
- Üniversiteyi kazanamayan 18 yaşından büyük erkekler,
- Askerden gelip iş arayanlar GSS’nin potansiyel muhataplarıdır. Bu kişiler ya kendileri gelir tespiti yaptırıp GSS kapsamına girmeleri gerekir ya da SGK kendisi doğrudan GSS kapsamına alarak borçlandırmaya başlamaktadır. Yani vatandaşın ben Genel Sağlık Sigortalısı olmak istemiyorum deme hakkı bulunmuyor.
PRİM BORÇLARI AFFEDİLECEK
Bu kişilerden GSS tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişilerin, 30.09.2015 tarihine kadar Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak, gelir testini yaptırmaları halinde gelir testinin sonucuna göre, GSS borçları tescil tarihinden itibaren güncellenecektir ve belirlenen gelir seviyesine göre primleri tahakkuk ettirilecektir. Gelir testi sonucuna göre, kişi başına ailenin geliri asgari ücretin içte birinden az geliri olanlar herhangi bir prim ödemeyecektir ve aynı zamanda geriye dönük 2012’den bugüne olan GSS prim borçları affedilmiş olacaktır. Örneğin, 2013 yılı eylül ile 2014 yılı Haziran aylarından işsiz kaldınız ve GSS borcu tahakkuk etti. Bu sonra işe girseniz de bu borç adınıza SGK kayıtlarında faiziyle birlikte duruyor. Siz şimdi çalışıyorsanız ve GSS borcu için yeniden değerlemeye gittiğinizde şimdiki gelir durumunuz üzerinden 2013-2014 yılı borç durumunuz değerlendirilecek. Ve buna göre borcunun yeninden değerlemeye göre ya tamamen ya da kısmen affa uğrayacak.
Ama gelir durumunuz zaten aile içi kişi başı iki asgari ücretin (2.547,00TL) üstündeyse yapacak bir şey yok. Gelir testi yaptırmak istemeyenlerin ise GSS prim borç tutarları, sigortalı tescil başlangıç tarihi itibariyle asgari ücretin iki katı üzerinden her ay için tahakkuk ettirilen prim tutarını ödemeleri gerekecektir.
(Kaynak: Millet.com | 21.09.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.