İnsanlar geçimlerini sağlamak için çalışmak zorundalar. Çalışırken genç yaşta öncelik para kazanmak ve ihtiyaçlarımızı gidermek olabilir. Fakat çalışırken para kazanmanın yanında bir o kadar daha önemli olan ‘’Sosyal Güvenliğimiz’’dir. Sosyal Güvenliğimiz, yani geleceğimiz, sadece sigortalı olan kişinin değil, kendisi hayatını kaybettiğinde eşinin, çocuğunun geleceğini herkesin düşünmesi gerekiyor. Bu konularda ofisimi ziyaret eden kişilerin anlattıkları tam bir dram, onlardan bir tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kadın vatandaşımız, Özgür Bey ‘’Eşim 1996 yılında 21 yaşında hayatını kaybetti. Eşimin 330 gün SSK’sı vardı bu nedenle bana dul maaşı, kız evladıma da yetim maaşı bağlanmadı, çok zor şartlarda kızımı büyüttüm’’ dedi. ‘’Kızım evlendi, çocuğu oldu, kızım da eşinden ayrıldı hiçbir geliri yok babasından dolayı yetim maaşı alamıyor’’ diyor. Ülkemizde bir kişi sağken 4/a eski SSK’lı ise en az 900 prim günü olması şartıyla geride kalan hak sahiplerine maaş bağlanır. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda ise 1800 prim günü gerekir. Fakat bu ve buna benzer durumda olanlar için kanun bir daha esnek hale getirilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlet diye biliyoruz, sosyal devlet bu durumda olan kişilere sahip çıkmalıdır. Genç yaşta eşini kaybetmiş eşinin yaşından dolayı prim günlerini tamamlayamıyorsa bu durumda olanlar cezalandırılıyor, düşünün bir de bu kişinin kimsesi yoksa ne yapacak? Nasıl geçinecek? Çocuğuna kim bakacak?
BİLGİ: SSK Doğum Parası Şartları;
Doğum öncesi iznin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermiş olmaması,
Belirtilen süreler dahilinde işyerinde çalışmamış olması,
Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin yatırılmış olması,
Doğumun gerçekleşmiş olması gerekir.
SORU: Özgür Bey, Azerbaycan’dan Türkiye’ye geldim. Türk vatandaşı oldum. Emeklilik işlemleri konusunda bir uzmandan İstanbul’da bilgi aldım. Bana hiçbir hakkımın olmadığı Türkiye’de işe başlama tarihime göre emekli olabileceğimi söyledi ve ben bu kişiye bir de para ödedim. Daha sonra sizi TV’de izlerken Azerbaycan’dan gelen kişilerin Azerbaycan’daki çalışma sürelerini Türkiye’ye getirip işe başlama tarihini Azerbaycan işe başlama tarihi saydırarak kolay emekli olabileceğimizi söylediniz. Bu olay doğru mudur? Yoksa ben mi yanlış anladım? Nimetullah NACİR
CEVAP: Nimetullah Bey, Türkiye’de bu alanda çok iyi sosyal güvenlik uzmanları var, bilgi aldığınız kişi sosyal güvenlikte bu konuda biraz eksik olabilir. Siz doğru anlamışsınız. Azerbaycan’dan gelen kişiler o günlerini getirip prim gün sürelerini ve yaşını tamamladıklarında Türkiye’den emekli olabilir. Fakat şurası çok önemli, bir miktar düşük maaş alırlar. Nedeni ise primler günlere dahil oluyor fakat maaş bağlama katsayı sistemine dahil olmuyor.
(Kaynak: Olay.com | 14.09.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.