BASINDAN YAZILAR
Acil Serviste Hastadan Para Alınır Mı? / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Acil Serviste Hastadan Para Alınır Mı? / Mehmet Bulut

 Acil servislerde üç bölüm var: Yeşil, Sarı ve Kırmızı Alan. Bir hastanenin acil servisine gittiğinizde sizi hangi bölüme aldıklarına dikkat edin. Yoksa cebinizden para çıkabilir.

Okurlarımızdan Akif Bey gönderdiği e-postasında şöyle diyor:
“Mehmet Bey, geçen hafta mide ağrısı nedeniyle gece yarısı bir özel hastanenin acil servisine gittim. Ağustos ayındagazetedeki bir yazınızda acil servislerde hastadan ilave ücret alınmadığını yazmıştınız. Ancak SGK ile anlaşması olmasına rağmen özel hastane benden ilave ücret istedi ve ben de mecburen ödedim. Acaba haksız yere mi para ödedim? Ne yapmalıyım?”
Akif Bey, ağustos ayındaki ilave ücretle ilgili yazımızı doğru okumuşsunuz. Ancak önemli bir noktayı kaçırmışsınız. Acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlıkhizmetlerinden ilave ücret alınmıyor. Yani özel bir hastanenin acil servisine başvurmuşsanız ama doktor sizin durumunuzu ‘acil hal’ olarak tanımlamamışsa ilave ücret ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Aslında söz konusu uygulama 2012 yılından itibaren uygulanmaya başladı. Acil servislere acil olmayan vakaların çok sık geldiğini tespit eden Sağlık Bakanlığı bunu önlemek ve acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak için ‘renkli alan’ uygulamasını getirdi.

Yeşil – Sarı – Kırmızı Alan ne demek?
Bir hastanenin acil servisine başvurduğunuzda hastalığınızın yeşil, sarı veya kırmızı alandan hangisine girdiğini bilmeniz cüzdanınız açısından çok önemli. Nitekim bazen hastalar yanlışlıkla yeşil alanda tedavi edilip ilave ücret ve katılım payı ödeyebiliyorlar.
Peki, hangi rahatsızlıklar hangi alana giriyor? Şöyle özetleyelim.

YEŞİL: HAFİF
RAHATSIZLIĞIN ÖZELLİĞİ: Yatarak tedavi edilmeyen, genel durumu itibariyle stabil olan ve ayaktan tedavisi sağlanabilecek basit sağlık sorunları bulunan hastalar. Örnek durumlar; 
 Yüksek risk taşımayan ve hafif derecedeki her türlü ağrı
 Basit yaralar-küçük sıyrıklar, dikiş gerektirmeyen basit kesikler
 Kronik belirtileri olan ve genel durumu iyi olan davranışsal ve psikolojik bozukluklar

SARI: CİDDİ
RAHATSIZLIĞIN ÖZELLİĞİ: Hayatı tehdit etme olasılığı, uzuv kaybı riski olan, ciddiyet potansiyeli taşıyan durumlar. Örnek durumlar; 
 Orta derecede kan kaybı
 Orta derecede solunum sıkıntısı
  İnatçı kusma
 65 yaş üstü karın ağrısı olan hasta
 Solunum sıkıntısı olmayan yutma zorluğu
 Şiddetli olmayan karın ağrısı

KIRMIZI: TEHLİKELİ
RAHATSIZLIĞIN ÖZELLİĞİ: Hayatı tehdit eden ve acil tedavi gerektiren durumlar. Örnek durumlar; 
 Major çoklu travma
 Aşırı ilaç alımı
 Dolaşım bozukluğu
 Letarji ile birlikte ateş
 Herhangi bir nedenle olan ciddi ağrı
 Şiddet içeren agresif davranışlar

‘Yeşil Alan’da para ödemeniz gerekiyor
Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen ve halihazırda uygulanan sistemde acil servislerde üç farklı alan yer alıyor. Bunlar; yeşil, sarı ve kırmızı alanlar. Acil servise başvurunca doktor sizi bir ön muayeneye tabi tutuyor.
Doktor muayene sonucunda sizin sarı ve kırmızı alanda tedavi görmenizi isterse ilave ücret veya katılım payı ödemiyorsunuz. Fakat sizi yeşil alana gönderirse duruma göre hem ilave ücret hem de katılım payı ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Hemen hatırlatalım: SGK ile anlaşmalı vakıf üniversiteleri ile özel hastanelerce hastalardan ilave ücret alınabiliyor. Söz konusu ilave ücret tutarı sağlık hizmeti bedelinin 2 katından fazla olamıyor. Muayene katılım payı ise ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 5 TL, özel sağlık hizmeti sunucularında ise 12 TL olarak alınıyor.

Yersiz ilave ücret alan hastane ceza öder
Şayet acil servisine gittiğiniz özel hastane sizi sarı veya kırmızı alana giren bir rahatsızlığınız olmasına rağmen yeşil alana almış ve sizden ilave ücret istemişse ne yapmalısınız?
Böyle bir durumda SGK il müdürlüğüne şikâyet dilekçesi vermeniz gerekli. Bu durumda hastaneye fazla alınan tutarın 10 katı kadar ceza kesiliyor. Eğer hastane fazla aldığı tutarı hastaya iade ederse kesilecek ceza tutarı 5 katına düşüyor.
Vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin hasta veya hasta yakınının yazılı onayını almak zorunda. Yazılı onay almadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamazlar.
Bunun yanında hastane ilave ücret tutarını ve ayrıntısını gösteren belgeyi hastaya vermezse 3000 TL ceza ödemek zorunda.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 11.09.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM