Yaklaşık 20 milyar liralık sanal pazar büyüklüğüne sahip Türkiye, yurtdışından gelen ve değeri 75 euroya (yaklaşık 254 TL) kadar olan ürünlerin gümrük ve katma değer vergisinden muaf olması yüzünden vergi kaybına uğruyor.
Sezen ÜNÜVAR- BUGÜN GAZETESİ
Gediz Üniversitesi İşletme Yönetimi Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmettin Şahin, “Kredi kartı olan herkes bu sitelere kolayca giriş yapıp üst sınır 75 euro olmak şartıyla istediği ürünü defalarca alıp, bunları piyasada kayıt dışı satabiliyor. Bu nedenle ülkemiz yılda yaklaşık 4 milyar dolardan daha fazla gümrük, ÖTV, KDV, gelir vergisi kaybına uğruyor” dedi.
2014'te çıkarıldı
Bakanlar Kurulu kararıyla 24 Mart 2014 tarihli genelgeyle ithal eşyaya vergi muafiyeti tanındığını hatırlatan Şahin, genelgede “Ticari olan veya olmayan” ayrımı yapılmadığına dikkat çekti. Türkiye’nin 20 milyar TL’lik sanal pazarının son 3 yıldır yurtdışı merkezli siteler üzerinde yoğunlaştığını vurgulayan Şahin, “Bu eşyaları getirenlerin satma, devretme gibi işlemler yapması yasak. Ancak uygulamanın pratiğine baktığımızda ticaretin özellikle yurtdışı merkezli siteler üzerinden yapılmasından dolayı denetlenemiyor. Bu nedenlerle ülkemiz vergi kaybına uğruyor” dedi.
Haksız rekabet
Düzenlemenin daha çok ticari amaçla kullanılmaya başlaması yüzünden bu durumun muafiyet dışı ithalat yapan firmaların haksız rekabete uğradığını belirten Şahin, “İthalatçı firmalar ithalat yaparken çok ciddi vergiler ödüyor ancak bu yöntemle yurtdışından ithal edilen ürünlerin hiçbirinden vergi alınamıyor. Bu durum aynı piyasada ticaret yapan ithalatçı firmaları haksız rekabete maruz bırakıyor” dedi.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.09.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.