BASINDAN YAZILAR
İkinci Evlilikte Tüp Bebek Mümkün Mü? / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

İkinci Evlilikte Tüp Bebek Mümkün Mü? / Mehmet Bulut

 2015 yılı başında Sosyal Güvenlik Kurumu,Sağlık Uygulama Tebliği'nde yaptığı değişiklikle ikinci evliliğini yapanların tüp bebek tedavisi ile ilgili önemli bir yenilik getirdi. 

Okurlarımızdan Elif Hanım göndermiş olduğu e-postada; altı yıl önce eşinin vefat ettiğini, bir tane çocuğunun bulunduğunu, üç yıl önce ise ikinci evliliğini yaptığını, ikinci eşinden de çocuk sahibi olmak istediğini ancak doktorların tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabileceklerini söylediğini belirtiyor ve ikinci evlilikte tüp bebek tedavisinin SGK tarafından karşılanıp karşılanmadığını soruyor. 
Elif Hanım, tüp bebek tedavi masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belli şartlar altında karşılanıyor. Ancak ilk evliliğinden çocuk sahibi olup boşanma veya eşinin ölümü sonrası ikinci evliliğini yapanlar açısından bazı soru işaretleri bulunuyordu.
Bu soru işaretleri nedeniyle ilk eşinden çocuk sahibi olup ikinci evliliğinde çocuk sahibi olamayanlar tüp bebek tedavilerinde tüm masrafa katlanmak zorunda kalıyorlardı.
Sosyal Güvenlik Kurumu bu yıl başında Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklikle ikinci evliliğini yapanlar için de tüp bebek tedavisi masraflarını karşılamaya başladı.
Yapılan değişiklik, ikinci evliliğini yapan hem erkekleri hem de kadınları kapsıyor. Yani sorumuzda olduğu gibi, bir kadın ilk kocasından çocuğu varsa ve ikinci kocasından çocuk sahibi olamıyorsa tüp bebek tedavisi görebilecek ve SGK belli şartlarla tedavi masraflarını karşılayacak. Aynı şekilde bir erkek ilk karısından çocuğu varsa ve ikinci karısından çocuk sahibi olamıyorsa karısı için tüp bebek tedavisi alabilecek.  

Tüp bebek için bazı şartlar var
Elif Hanım sorusunda sigortalılık durumunu, yaşını ve diğer bazı bilgileri paylaşmamış. Nitekim ikinci evlilikte tüp bebek masraflarının karşılanması için aynen ilk evlilikte olduğu gibi bazı şartların gerçekleşmesi gerekiyor. Aksi takdirde tüp bebek tedavisi masraflarının tümüne katlanmak zorundalar. 
Peki bu şartlar neler?
1- Tüp bebek tedavisi görecek çiftin mevcut evliliğinden çocuk sahibi olmaması gerekli.
2- Kadın 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olmalı.
3- Kadın ve erkekten birisi genel sağlık sigortası kapsamında olmalı.
4- Kadın veya erkeğin en az 5 yıldır sigortalı olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması gerekli.
5- Yapılan tıbbi tedavileri sonrasında normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinin SGK tarafından yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi gerekli.
6- Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun SGK tarafından yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurulları tarafından belgelenmesi gerekli.
7- Tüp bebek tedavisinin yapıldığı tıbbi merkezin SGK ile sözleşme yapmış olması gerekli.

Tüp bebek tedavisinde 3 deneme yapılabiliyor
Saydığımız bu şartların tümünün birlikte gerçekleşmesi halinde en fazla üç deneme ile sınırlı olmak üzere tüp bebek tedavileri SGK tarafından finanse ediliyor.
Yani yapılacak dördüncü deneme SGK tarafından hiçbir şekilde karşılanmıyor.
Ayrıca ilk evlilikte uygulanan tüp bebek denemeleri ikinci evlilikteki deneme sayılarını etkilemiyor. Yani ikinci evlilikteki tüp bebek tedavileri için ayrıca üç deneme yapılabiliyor.

SGK tüm masrafı karşılamıyor
Tüp bebek tedavisi ile ilgili yaptığımız bu açıklamalar, ilk üç denemede kişilerin cebinden hiç para çıkmayacak anlamına da gelmiyor. Tüp bebek tedavisinde sigortalılar her halükârda katılım payı ödemek zorundalar. Ayrıca SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde ve vakıf üniversitelerinde bir de ilave ücret ile karşı karşıya kalıyorlar.
Tüp bebek tedavisinde katılım payı ilk denemede % 30, ikinci denemede % 25, üçüncü denemede ise % 20 oranında. Bunun yanında tüp bebek tedavisi sonrasında kullanılacak ilaçlar için de ilaç katılım payı ödeniyor.
Katılım payının yanı sıra SGK ile sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel hastanelerce SGK tarafından belirlenen oranı geçmemek kaydıyla hastalardan ilave ücret alınabiliyor. Söz konusu ilave ücret tutarı mevcutta tüp bebek sağlık hizmeti bedelinin 2 katına kadar çıkabiliyor. 

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 09.09.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM