2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’a göre; Ramazan Bayramı’nda, arefe günü 13.00’da başlamak üzere 3.5 gün, yine Kurban Bayramı’nda ise arefe günü 13.00’da başlamak üzere 4.5 gün tatil kabul edilmektedir. Bugünlerde işçilerin çalıştırılmaması ve çalışmadığı halde de ücretinin tam ödenmesi asıldır.
Ancak güvenlik, turizm, temizlik, ulaştırma gibi bazı işlerde bayramlarda bile çalışılması gerekiyor. İşte, zorunlu nedenlerle çalışması gerekenler dışında kalan işçileri bayramlarda çalıştırmak mümkün mü? 29 Ekim dışında kalan diğer genel tatil günlerinde çalışılıp çalışılmayacağına ilişkin düzenlemeler hizmet akitlerinde veya toplu iş sözleşmelerine konulabilir. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesi ile kararlaştırılabilecektir. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Yani işçinin kabul etmemesi halinde çalıştırılması mümkün olmayacaktır. 4857 sayılı kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecektir.
Yüzyılın iyilik hareketiyle ‘yardımınız dokunsun’
Yoksulluk insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük felakettir. Dünya nüfusunun yüzde 20’si günde bir dolar, yüzde 46’sı ise günde 2 dolarıın altında gelir elde ediyor. Ülkemizde de durum bundan farklı değil. Bir çok kişinin, sakatlık veya başka nedenlerle herhangi bir işte çalışamadığı, ücret alamadığı ve bu bağlamda da Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) tabi olmadığını görüyoruz. İşte, yoksulluğun bu boyutlarda olduğu ülkemizde 1998 yılında kurulan Deniz Feneri Derneği, ‘Yüzyılın İyilik Hareketi’ sloganıyla, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve yardıma muhtaç vatandaşlara katkıda bulunuyor. 02.07.1998 tarihinde yoksulluğa dikkat çekmek ve yardımseverliği teşvik etmek üzere kurulan Deniz Feneri Derneği, bugün ulusal ve uluslararası platformda referans kurumlardan birisi olup, Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernek olarak kabul edilmiş ve aynı zamanda BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde (ECOSOC) Özel Danışman Statüsü’ne sahip bir sivil toplum kuruluşudur.
Deniz Feneri, yoksullara gıda, giyim, nakit yardımı, eğitim, sağlık (muayene, tedavi, tahlil, tetkik, ultrason, MR, ameliyat, protez, işitme cihazı, sünnet vs), ev eşyası, yakacak, meslek edindirme ve beceri kazandırma kursları, barınma ve temizlik malzemesi alanlarında yardımlar yapmakta, fakir ve başarılı öğrencilere burs yardımı vs. verilerek öğrenimlerini sürdürmelerini sağlamaktadır.
Deniz Feneri Derneği, bu Ramazan özel projelerle yoksul ve muhtaçlara ulaşmaya çalışıyor.
‘Yetim ve Öksüzlere Bayram Harçlığı’ projesi ile bayramların vazgeçilmez geleneği olan ‘Bayram Harçlığı’nı hayatında belki hiç harçlık almamış, bayramlarda hep boynu bükük kalmış çok sayıda yetim ve öksüze ulaştırabilirsiniz. Küçük bir yardım ile yetim ve öksüzlerin yüzlerinin gülmesini sağlamak sizin elinizde. Bayram harçlığı 50 YTL.
Tam gün öğretim yapan ilköğretim okullarında, evleri okula uzak olan ve okul kantininden yararlanacak maddi imkánları olmayan öğrenciler için hayata geçirilen proje kapsamında 10 bin öğrencinin öğle yemeği Deniz Feneri tarafından karşılanmaktadır. İşte ‘Beslenme Çantası’ projesi ile siz de bir öğrencinin bir yıllık beslenme bedeli olan 180 YTL ile bir yıl boyunca yoksul bir çocuğun okuluna beslenmesini gönderebilir, sağlıklı ve başarılı bir neslin gelişmesi için katkı sağlayabilirsiniz.
Çocukluğumuzda bayramlıklarımız alındığında ne mutlu olurduk, değil mi? Ancak bu mutluluğu hiç yaşamamış 100 binlerce çocuk var. İşte ‘Bayramlık’ projesiyle bayramlık alamayan yoksul çocuklara bu sevinci yaşatmak sizin elinizde. Yoksul çocukların mahzunluklarını gidermek ve mutlu etmek, 50 YTL’lik bir bağışla mümkün.
Deniz Feneri Derneği’nin faaliyetleri ile ilgili olarak www.denizfeneri.org.tr web adresinden, +90 212 414 60 60 numaralı telefondan bilgi alabilir ve gönüllü olarak çalışmalara katılabilirsiniz.
Yarın bayram. Bu bayramı da dünyanın üçte biri savaşarak geçiriyor. Tüm okurlarımızın bayramını kutlarım. Bayramınızın bayram, mutluluğunuz daim olsun.
(Kaynak: Star Gazetesi | 11.10.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.