Çalışma gücündeki kaybı en az yüzde 60 olarak belirlenen kişi, 10 yıl sigortalılık ve 1.800 gün prim ödeme koşullarını sağlıyorsa, emeklilik imkanına kavuşur.
SORU: Eşim 1955 doğumlu. Almanya’da işe başlama tarihi 02-01-1973. 01-11-2015 tarihinde emekli olacak. Kendisi diyaliz hastası. Eşim kaç gün üzerinden borçlanabilir? Ne kadar ödemesi gerekiyor?
CEVAP: Türkiye ile Almanya arasındaki ikili sosyal güvenlik sözleşmesi hükümleri çerçevesinde eşinizin Almanya’da ilk kez çalışmaya başladığı tarih Türkiye için de sigorta girişi sayılıyor. Bu durumda eşiniz emekli olabilmek için 5.000 gün prim ve 20 yıl sigortalılık şartlarına tabi. Malulen emekli olmak için ise Türkiye’den alacağı sağlık kurulu raporuyla çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelemelidir. Bu durumda 1.800 gün borçlanmayla malulen emekli olması da mümkün. Türkiye’ye gelerek SGK’dan sağlık kurulu raporunun alınması için sevk işlemini yaptırmalısınız.
Yüksek sağlık kurulu'na başvuru yapılmalı
SORU: Annem tiroit ve meme kanseri. Malulen emekli olmuş ve 15 ay malul maaşı almıştır. Tekrar çağırdıkları şubat ayında Bozyaka SSK hastanesine sevk edilmiştir. Maluliyetin uzaması için yapılan muayenede hastane olur raporu vermiştir. Fakat bugün öğrendik ki İzmir Sağlık Müdürlüğü emekliliği reddetmiştir. Ne yapmamız gerekiyor? (Umut Ceylan)
CEVAP: Annenizin çalışma gücü kaybı en az yüzde 60 olarak belirlenmiş ise kontrol muayenesinde malul olduğu tespit edilmiş demektir. Yüksek Sağlık Kurulu'na başvuru yapmalısınız.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 26.08.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.