2000 yılından sonra emekli olan SSK'lıların kısa bir süreliğine tekrar işe girip çıktıktan sonra emekli maaşlarını yüzde 40'a varan oranda yükseltmesine imkan veren yasal boşluk, yeni bir düzenleme ile çözülüyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişi Ali Tezel'in köşesine taşımasının ardından harekete geçen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Yeni düzenlemeyle emekli aylığı alırken bunu kestirip bir süre çalıştıktan sonra yeniden emekli olmak isteyenlerin aylık hesaplamasında sonraki yılların 'gelişme hızı' dahil edilmeyecek. İlk kez emekli olanlar ise gelişme hızı payını alabilecek. Ayrıca AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas da yine aynı konuyla ilgili bir kanun teklifi hazırladı. Teklifin yasalaşmasıyla ikinci kez emekli olanların maaşını artırması önlenecek.
Ali Tezel'in görevden alınmasına sebep olan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nu büyük maddi kayba uğratan yasal boşluk, SSK Kanunu'nda 1999 yılında yapılan değişiklik neden oldu. Emekli aylıklarının hesaplanmasında o tarihe kadar geçerli olan son 10 yılın ortalamasının alınması yerine tüm yılların kazançlarının ortalaması dikkate alınmaya başlandı. Ayrıca ilk defa aylık bağlanırken 'gelişme hızı' adı altında refah payı ödenmesi kararlaştırıldı. Ancak uygulamada sonraki yılların refah payı emeklinin maaşına yansıtılmıyor. Bu nedenle örneğin emekliliğinin üzerinden 5 yıl geçen biri, emekli aylığını kestirerek yeniden işe başlayıp kısa bir süre sonra emekli olunca maaşı 5 yıllık refah payı dikkate alınarak yeniden hesaplanıyor. Bu yöntem, 2000 yılından sonra emekli olup yeniden çalışmaya başlayıp kısa bir süre süre sonra tekrar emekliye ayrılanların aylıklarında ciddi artış getiriyor. Şimdiye kadar 10 bin 500 SSK emeklisi bu yolla maaşını yükseltti. Yeni tasarı emekliyken çalışmaya başlayıp yeniden emekli olanlara sonraki yılların refah payının ödenmemesini öngörüyor. Ancak şimdiye kadar bu yöntemi kullanarak maaşını yükseltenlerin kazanılmış haklarına dokunulamayacak. SGK, emekli aylığını kestirdikten sonra çalışmadığı halde kendini çalışıyormuş gibi gösterenleri tespit edilmeye çalışılıyor. Yakalananlara yasal işlem başlatılacak.
Maaşı artıran formül nasıl işliyor?
2000 yılından sonra emekli olan kişi, emekli aylığını kestirerek herhangi bir işyerinde yeniden çalışmaya başlıyor. 1 ay sonra işinden ayrılıp yeniden emeklilik dilekçesi verebiliyor. Bu durumda alacağı emekli aylığı, 2000 yılından sonra kaç yıl emekli kaldığına bağlı olarak yüzde 40'a varan oranlarda artış gösteriyor. Örneğin kişi 2001'de emekli olup 2007'de yeniden çalışmaya başlayıp bir ay sonra tekrar emekli olursa maaşı hesaplanırken 6 yıllık 'gelişme hızı' payını alıyor.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 10.10.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.