Babam 2925 sayılı tarım SSK’ya prim ödemektedir. Ben de babamdan sağlık yardımı alıyordum, ancak uzun süre sağlık sorunum olmadığından dolayı hastaneye gitmedim. Geçen gün gittiğimde ise 18 yaşımı doldurduğumdan dolayı babamdan artık faydalanamayacağımı ve işin ilginç tarafı da SGK’ya borcum olduğunu öğrenip, hastaneden tedavim yapılmadan geri çevrildim. Hani tüm kızlar 18 yaşını geçseler dahi evlenmeden ve çalışmadığı takdirde 2008 öncesi sağlıktan yararlanıyorsa yaralanmaya devam edeceklerdi? Ayrıca bana çıkan bu borç nedir ve ne yapmam lazım?
Nazlı hanım, sizin de belirtmiş olduğunuz gibi 2925 sayılı tarım SSK kanununa göre kız çocukları 25 Şubat 2011 günü Resmi Gazete’de yayımlanan 6111 Sayılı Kanuna kadar, Tarım SSK’lıların ister prim ödeyen ister emekli olsun kızlarına en fazla 18 yaşına kadar sağlık hizmeti veriliyordu. Ancak, 6111 Sayılı Kanun ile 5510 Sayılı Kanunun geçici 12’nci
maddesine 01.10.2008’den geçerli olmak üzere şu fıkra eklenmiştir: “(Değişik fıkra: 13/02/2011 - 6111 S.K./49. md.)(7) 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi sigortalılar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kimseler, sağlık hizmeti ve diğer haklardan yararlanma hakkına sahiptir.”
Böyle denildiği halde daha sonra SGK’ca yayınlanan genelgeye istinaden sizin gibi 18 yaşını doldurmuş bulunan kız çocuklarının sağlık yardımlarından faydalanmalarının önü kesilmiş olup, tekrar en başa dönülmüş oldu. Başlığımızda da belirtmiş olduğum gibi (Allah gecinden versin) babanız rahmetli olursa ondan bağlanacak aylık neticesinde evlenene kadar veya çalışmaya başladığınızda aylığınızla beraber sağlık yardımınız da kesilir. Sorunuzun devamında “hani 2008 öncesi sağlık yardımı hak eden tüm kızlar evlenip boşansa, işe girip tekrar ayrılsa, anne veya babasının üzerinden faydalanacaktı” demişsiniz. Evet, o günlerde bu şekilde bir düzenleme yapılacağı söyleniyordu ve Mart 2011 tarihinde TBMM’de kabul edilen 6111 Sayılı Torba Kanun ile 5510 Sayılı Kanun’un geçici 12’nci maddesine ilave yapılarak 1 Ekim 2008 öncesinde anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı almakta iken, çalışmaya başladığı veya evlendiği için sağlık yardımı kesilen kız çocuklarının işten ayrılması ya da boşanarak aile yanına dönmesi halinde yeniden sağlık yardımından yararlanma hakkı getirilmiştir. Daha sonraki SGK’nın yayınlamış olduğu genelgede maalesef SGK bürokratları sizleri pas geçmiş ve bu haktan sizleri muaf tutmuştur. Ancak kendi çocukları olan, yani kamu görevlilerinin çocukları hem SSK, Bağ-Kur, hem de sizlere göre çok şanslı.
SSK’lı, Bağ-Kur’lular ile emeklilerinin çocuklarına okumaları halinde en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı veren SGK, sıra memurların kızlarına gelince evleninceye kadar yaşına bakılmaksızın sağlık yardımı vermektedir. Memurların erkek çocukları okusalar da okumasalar da 25 yaşına kadar sağlık yardımı alırken, SSK ve Bağ-Kur’luların erkek çocukları okumazlarsa 18 yaşından sonra sağlık yardımı alamıyorlar. Evet böyle bir adaletsizlik var. Biz İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanlarına göre inşallah bu adaletsizlik en kısa zamanda çözülür ve sizler de babanızın vefatını beklemeden sağlık yardımlarından faydalanırsınız.
Adınıza gözüken borç ise 18 yaşını doldurduğunuz tarihten itibaren GSS prim borcu olup, bu borç içinde kaymakamlıklardaki sosyal yardımlaşma vakıflarına 30.09.2015 tarihine kadar müracaat etmeniz ve oradan çıkacak sonuca göre ya borcun tamamı silinip veya gelirinize göre tekrar düzenlenecektir. Düzenleme sonucunda adınıza tahakkuk eden borcu 02.11.2015 tarihine kadar SGK’ya müracaat ederek 2 ayda bir ödemek şartı ile 18 aya kadar yapılandırma hakkınız devam etmektedir.
Nazlı Yaman/İSTANBUL
GELİR TESTİNDE SON GÜN 30 EYLÜL
Ben 1 yılı aşkın süredir işsizim. Eşim de çalışmıyor. E-devletten kontrol ettiğimde adıma 3 bin lira civarı borç çıkıyor. Bu borcu ödeyemem. Ne yapmam gerekiyor?
Murat bey, işten ayrıldıktan sonra son 1 yıl içindeki SGK’ya ödenen primlerinize göre 10 gün veya 100 gün daha sağlıktan yararlanma hakkınız var. Bu süreler öncesi veya hemen sonrası kaymakamlıklarda bulunan sosyal yardımlaşma vakıflarına müracaat etmeniz gerekmekte idi. Siz müracaat etmediğinizden dolayı SGK resen sizin adınıza GSS borcu tahakkuk ettirmiş. Bu borcu ödemek istemiyorsanız, Sosyal Yardımlaşma Vakıfı’na “gelir testi yapmak istiyorum” diye müracaat edin. Buradan çıkacak gelire göre belki de hiç prim ödemeyeceksiniz. 30.04.2014 tarihine kadar gelir testi yapmamış olanlar 30.09.2015 tarihine kadar gelir testi yaparlarsa, geçmiş döneme ait adına resen tahakkuk eden borçları değil test sonucu tahakkuk eden gelire göre belki de hiç borç çıkmayacaktır. Eğer borç çıkarsa 02.11.2015 tarihine kadar bu borcu 36 aya kadar taksitlendirip ödeme imkanınız vardır. 01.05.2014 tarihinden sonra tahakkuk eden borçlara taksitlendirme olmadığından dolayı tek seferde ödemeniz gerekmektedir. Yoksa sağlık yardımından faydalanamazsınız.
MURAT HASTEN
GURBETÇİNİN EMEKLİLİĞİ
1973 doğumluyum. 1992 Ağustosunda Almanya’da işe başladım. Mavi kartlıyım. Türkiye’de ne zaman ve ne kadar prim ödeyerek emekli olurum teşekkür ederim.
Seyit bey, Türkiye’ye izne geldiğinizde bir işyerinde fiili olarak çalışmaya başlarsanız ve SGK’ya 4-A’lı olarak prim yatırıldığında 4-A’ya göre borçlanma yaparak Almanya’daki ilk işe başlama tarihiniz Türkiye’deki işe başlangıç tarihi sayıldığından dolayı 53 yaş 5600 gün ile Türkiye’den emekli olma hakkınız bulunmaktadır.
SEYİT KELEŞ
(Kaynak: Milligazete.com | 19.08.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.