Çalışırken canınız sıkıldı ve bilgisayarı ya da cep telefonunuzu açıp oyun oynamaya başladınız. Aman dikkat edin… Bu, sizi işinizden edebilir.
Okurlarımızdan Selma Hanım gönderdiği e-postada, işvereninin kendisini bilgisayarda oyun oynarken yakaladığını, zaten işçi çıkarmak için sürekli bahane arayan işvereninin bu olay üzerine kendisini işten çıkardığını, ayrıca tazminatını da ödemediğini söylüyor ve bu sebeple işçi çıkartılmasının doğru olup olmadığını soruyor.
Çalışma saatleri içinde bilgisayarda veya telefonda zaman geçirme hem yöneticiler hem de çalışanlar için büyük sorun. Çalışanlar işyerindeyken bilgisayarları veya akıllı telefonlarıyla oyun veya sosyal medyada o kadar çok zaman geçiriyorlar ki bu durum yöneticilerin korkulu rüyası haline gelmiş durumda.
Günümüzde Twitter, Facebook gibi sosyal medya araçları birçok kişi ve dolayısıyla çalışanlar tarafından kullanılıyor. Ayrıca birçok popüler oyun kişilerin zamanını harcamasına neden oluyor.
Ancak çalışanların dikkat etmesi gereken bir nokta var: Sosyal medyadayken veya oyun oynarken işinizden olabilirsiniz.
Ülkemiz mevzuatı, sosyal medya kullanımı ve oyunlar nedeniyle işçinin işine tazminat ödenmeksizin son verilmesine imkân veriyor.
Örneğin sosyal medya üzerinden patronunuzla veya ailesiyle ilgili küçük düşürücü, asılsız paylaşımlarda bulunursanız kıdem tazminatı almadan işten çıkartılabilirsiniz.
Ayrıca işyerinde oyun oynayarak veya sosyal medyada fazla zaman geçirerek işin aksatılması da tazminat almaksızın işe son verilmesine neden olabilir.
Nitekim Yargıtay bir kararında “Mesai saatleri içerisinde internette oyun oynamak ve çeşitli sitelerde gezmek işverenin güvenini kötüye kullanmaktır” diyor. Bu da işverene, kıdem tazminatı ödemeden işçiyi işten çıkarabilme hakkını veriyor. Tabii burada işin aksatılıyor olması önemli bir koşul.
Sorumuza dönecek olursak; Selma Hanım eğer oynamış olduğunuz oyunun işinizi aksatmayacak ve devamlılık arz etmeyecek şekilde olduğunu iş mahkemesine açacağınız işe iade davasında ispatlayabilir ve davayı kazanırsanız işinize tekrar dönebilirsiniz. İşveren sizi mahkeme kararına karşın işe başlatmazsa hem kıdem tazminatı hem de işe başlatmama tazminatına hak kazanırsınız.
Ancak işveren mahkemede, işinizi aksattığınızı ispat ederse ne yazık ki kıdem tazminatı almaksızın işinizden çıkarılmış olursunuz.
Mahkûm, memur olabilir mi?
Soru: Mehmet Bey merhaba. Kardeşim 29 yaşında ve üniversite mezunu. Yaklaşık 10 yıl önce bir hırsızlık vakasına adı karıştı ve mahkeme tarafından suçlu bulundu. Bunun üzerine 7 ay hapis yattı. Ancak daha sonra kendisi için memnu hakların iadesi kararı aldırdık. Şimdi kendisi KPSS'ye girip memurluk için başvuruda bulunmak istiyor. Bu mümkün mü? (İsmet A.)
Cevap: İsmet Bey, devlet memurluğuna girme noktasında kanunda belirtilmiş olan bazı kurallar var. Nitekim 657 sayılı kanunun 48. maddesinde affa uğramış olsalar dahi hırsızlık suçundan mahkûm olan kişilerin memur olamayacağı net bir şekilde belirtilmiş. Bunun yanı sıra kardeşinizin memnu hakların iadesi kararı alması da ne yazık ki sonucu değiştirmiyor. Danıştay İdari Dava Daireleri’nin 2011 yılında vermiş olduğu bir kararda, adli sicil kaydının silinmesinin 657 sayılı kanun kapsamında dikkate alınmasının mümkün olamayacağı belirtiliyor.
Yani hırsızlık suçundan sabıka kaydı olup, hakkında memnu hakların iadesi kararı verilmiş olan kardeşinizin, işlemiş olduğu suçun niteliği gereği devlet memuru olarak atanması mümkün değil.
Emeklilik için askerlik borçlanması yapın
Soru: Mehmet Bey, ben 9 Mayıs 1966 doğumluyum. 21 Ağustos 1987'de Bağ-Kur kaydı açtırdım ve halen kaydım devam ediyor. Ne zaman emekli olurum? 1984 yılında askerlik yaptım. Askerliğimi borçlanırsam emekliliğime etkisi olur mu? (Sadullah D.)
Cevap: Sadullah Bey, doğum tarihinize ve ilk Bağ-Kur kayıt tarihine baktığımızda emeklilik için gerekli olan prim gününüzü tamamlamış görünüyorsunuz. Ancak emeklilik için prim şartının sağlanması ne yazık ki tek başına yeterli değil. Emekli olabilmeniz için ayrıca kanunda öngörülen yaş sınırını da doldurmanız gerekiyor. Buna göre 50 yaşını dolduracağınız 9 Mayıs 2016'da emekli olmanız mümkün.
Bunun yanı sıra eğer 1984 yılında yapmış olduğunuz askerliği borçlanırsanız sigortalılık başlangıcınız geriye çekileceğinden borçlanma yaptığınız gün itibariyle emekli olmanız mümkün. Bu sebeple hemen askerliğinizi borçlanmanızı tavsiye ediyorum.
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 17.08.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.