Böylesi ancak Türkiye'de olur. Ali Tezel emekli aylığı hesabındaki adeletsizliği kaleme aldı. Hata düzeltileceğine, o başkanlığından oldu.
10 bin kişi değil herkes hakkını arasın
Sosyal Güvenlik Başmüfettişi ve AKŞAM yazarı Ali Tezel, bir faks tebligatıyla teftiş grup başkanlığından alındığını öğrendi. Gerekçe, AKŞAM'daki yazısı. Peki ne yazdı?.. 2000 yılından sonra emekli aylığı bağlatanlar , bir kez işe girip çıkarlarsa daha fazla emekli maaşı alıyor. Yani yeniden kendisine emekli maaşı bağlatanlar yüzde 43'e varan oranda ekstra aylık alıyor. Bugüne dek 10 binden fazla emekli bu şekilde maaşını yükseltti. Ama Tezel, herkesin hakkını alabilmesi için bunu kamuoyuna duyurunca olan oldu. Apar topar görevden alındı.
Hukuk devleti kepenk indirmez ki..
Size geçen hafta kendi durumum ile ilgili bir mesaj atmıştım. Bu sabah ise, Sigorta Müdürlüğü’ne giderek bilgi almak istedim. Emin olun, tahsis şubesi burnundan soluyordu. Bana böyle bir uygulama olmadığını, bakanın da zaten açıklama yaptığını, özel gazete ve televizyonların değil devletin resmi televizyonunda ne söyleniyorsa geçerli olduğunu söylediler. Anladım ki, böyle bir başvuru yapmaya kalkarsam kabul etmeyeceklerdi. Ayrıca, servis şefi bilgisayarda ilişikte sunulan yazıyı hazırlatmış. Bu yazıyı binanın camlarına asacaklarını belirterek ya Ankara’ya ya da size başvurmam gerektiğini söylediler. Konuyu ortaya siz atmışsınız siz halletmeliymişsiniz, tipik faşist devlet davranışı. Servis şefi ile doğru dürüst konuşma da yapamadım. Klişeleşmiş laflarla böyle bir şeyin mümkün olmadığını tekrarlayıp duruyordu. Ali Bey, bu durum nasıl sonuçlanacak bilmiyorum. Ödedikleri azıcık primlerle yüksek emekli maaşı alan bürokrat kesim bu gelişme payını maaşlara yansıtacak mı, açıkçası pek inanmıyorum. Bu kurumdan emekli maaşı alan avukatlar yok mu, bunu mahkemeye götürüp genel bir karar çıkartamazlar mı? Bir de size kendi durumumu tekrar edeyim. Ben 2005 yılı Şubat 1 itibarıyla emekli maaşı almaya hak kazandım. Ancak, emekli olmama rağmen aynı işyerimde çalışmaya devam ettim ve halen çalışıyorum. Emekli maaşı almak için de Sosyal Güvenlik Destekleme Primi benim adıma her ay tavandan yatırılıyor. Şimdi düşünün ki, hem SGDP ödüyorum ve maaşıma faydası yok hem de gelişme payından faydalanmıyorum, adaletsizliğin daniskası. Devlet, emekli maaşları konusu da belli bir kesime imtiyaz tanıyor, büyük çoğunluğu ise düşük maaşa mahkum ediyor. Bu olay tam Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidecek bir konu. l Suat Ünlü
Sayın okurum, anayasamızda “Hukuk devleti” ibaresi yazdığı müddetçe devlet hukuka uymakla mükelleftir, devlet kepenk indiremez, hukuk dışı bir işlem yapamaz. Yasa var ama ben başvuru kabul etmiyorum diyemez. Ne zaman, anayasamızdaki “Hukuk devleti” ibaresi kalkar yerine “guguk devleti” ibaresi yazarsa o zaman dilediği zaman kepenkleri indirip, dilediği zaman kepenklerini açar. Keyfilik başlar. Sizin durumunuza gelince, emeklilik derece ve kademenizi yani göstergenizi yazmamışsınız. Şayet göstergeniz 9475’ten büyükse yeniden emekli aylığı hesaplattığınızda aylığınız yaklaşık yüzde 23 kadar artar. Değilse artmaz. Bu durumu dikkate alarak madem emekli olduktan sonra işyerinde SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödeyerek çalışıyorsunuz. Kanun değiştirilinceye kadar işyerinizden sırasıyla şunları talep edin ve yapın.
1- Ekim ayının 28’i için SGDP’li çalışmanıza son vermelerini ve kasım ayında internet üzerinden gönderecekleri aylık prim hizmet bildirgesinde çıkış göstermelerini,
2- 29 Ekim işe başlamalı olarak, 28 Ekim günü internet üzerinden SSK’ya
işe giriş bildirgesi göndermelerini,
3- 29-30 Ekim günleri iki gün normal sigortalılar gibi adınıza prim ödenmesini
ve ekim ayı aylık prim hizmet belgesinin kasım ayında internet üzerinden SSK’ya gönderilmesi esnasında iki günlük çalışmanızın olmasını,
4-31 Ekim 2007 günü ekinde vukuatlı nüfus kayıt örneği, 3 adet fotoğraf olması şartıyla tahsis talep beyan taahhüt belgesi doldurarak Sigorta Müdürlüğü’ne yeniden emeklilik için müracaat edin.
Emekliyi uyandırma cezası geldi
Hani köpeklerin ortalıkta serbestçe dolaştığı ama insanların iplerle bağlandığı ülke varmış ya bir an için kendimi orada zannettim. 2000 yılından bugüne kadar kendi çevreleri, dostları, akrabaları için emekli aylığı hesaplatmasını her sene tekrarlayarak yapanlar, yaptıranlar, göz yumanlar, ne olduğunu anlamayanlar görevlerinde aynen duruyorken, bunu tüm emeklilerle paylaştığım için beni Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı İstanbul 1 Nolu Grup Başkanlığı görevinden almışlar. Halka niye söyledin diye suçluyorlardı şimdi de ceza olarak bunu reva görmüşler. Olsun ben yine sizlere hiç yalan söylemeyeceğim, hep doğruları söyleyeceğim. Hep adaleti savunmaya, güçlünün değil haklının yanında durmaya devam edeceğim. Canımı alamazlar değil mi?
Fiili hizmet zammı başlangıcı geriye götürür
10.02.1964 doğumluyum, 01.10.1982 tarihinde TSK’da astsubay olarak göreve başladım.
14.01.1998 tarihinde res’en emekli oldum. Emekli sandığı hizmetim 15 yıl, 3 ay, 14 gün ve fiili hizmet zammı 3 yıl, 7 ay, 4 gün olup toplam 18 yıl, 10 ay, 18 gündür. Daha sonra 12/05/1998 tarihinde 12. basamaktan isteğe bağlı olarak 5 yıl, 19 gün Bağ-Kur’a prim ödedim. 01/06/2003 tarihinden itibaren SSK’ya geçiş yaptım. O tarihten bu zamana kadar sigortalı olarak çalışıyorum. Ne zaman emekliliği hak ediyorum ne zaman maaş alabilirim ve hangi kurumdan emekli olacağım? TSK’daki fiili hizmet zammım hizmete başlangıç tarihini geri götürüyor mu? Kadir Işıksungur
Kadir Bey, 01.10.1982 olan sosyal güvenlik başlangıcınız fiili hizmet zammı süreniz kadar (3 yıl, 7 ay, 4 gün) geriye gidecek ve 27.02.1979 olarak değerlendirilecektir. Bu başlangıca göre şayet, 01.06.2003 günü başladığınız SSK’da 3. yılı (1260 günü) tamamlarsanız 44 yaşında yani 10.02.2008 günü emekli olursunuz. Alacağınız emekli aylığını hesaplayabilmek için ise 1990 (dahil) yılı ve sonrası gün sayısı ve kazançlarınızı bilmem gerekir ama bu konuda geçen hafta iki defa yayınladığım SSK’da emekli aylığı hesaplama formülünü kullanarak kendiniz hesaplayabilirsiniz.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 06.10.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.